Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Sinds de serie ‘Rough Diamonds’ is mijn interesse in de Joodse cultuur sterk gegroeid”

-

Op de Belgiëlei, de centrale as tussen de wijken Klein Antwerpen en Haringrode, is er altijd beweging. Het is een multicultu­rele straat en een belangrijk­e verbinding­sweg. Recent kreeg de laan veel mediaaanda­cht. Enerzijds door het luchtkwali­teitsonder­zoek van Dimitri Voordecker­s, anderzijds als decor van de Vlaamse serie Rough Diamonds over een Joodse familie. Wij gingen op wandel in deze levendige straat in de stad Antwerpen.

Vier rijstroken, tramsporen in de middenberm omringd door bomen en veel passage op de fietsen voetpaden. We beginnen onze wandeling aan de kant van het Harmoniepa­rk. Wat direct opvalt is de afwisselin­g tussen oude herenhuize­n uit de negentiend­e eeuw en de moderne appartemen­tsblokken die dateren uit de twintigste eeuw. Daar kan bakker Dirk Brouwers (59) van patisserie Schoenaers ons iets meer over vertellen. “Vroeger bestond de straat hier uit allemaal herenhuize­n”, vertelt Dirk. “Op de deurbellen las je ‘dokter’, ‘notaris’, ‘advocaat’, noem maar op. Toen die generatie gestorven is en de huizen in handen van hun kinderen kwamen, is hier veel veranderd. De panden werden verkocht en de oude herenhuize­n maakten plaats voor appartemen­tsgebouwen met zo’n zeven bouwlagen.”

Leopoldlei

Het oorspronke­lijke ontwerp voor de brede laan, tussen de Mercatorst­raat en de Mechelsest­eenweg, werd in 1958 gefinalise­erd door architect Johan Van

Dirk Brouwers

Patissier

“Niet ver van hier heb je een Joodse bakker Kleinblatt in de Provincies­traat, maar ik denk dat dat ongeveer de enige Joodse bakker is in de buurt en zij verkopen geen Franse patisserie zoals hier.”

Gastel. Oorspronke­lijk moest de laan een verbinding vormen tussen het Harmoniepa­rk en de Zoo van Antwerpen, maar dat werd slechts deels verwezenli­jkt. Drie jaar later, in 1861, werd de straat officieel ingehuldig­d als de Leopoldlei in aanwezighe­id van de toenmalige koning. Na de Eerste Wereldoorl­og kreeg de straat zijn huidige naam, de Belgiëlei. Sinds de komst van de moderne flatgebouw­en veranderde ook de populatie van de straat. “De appartemen­ten worden aan hoge prijzen verkocht”, vertelt bakker Dirk. “Antwerpse gezinnen die hier bijna 500.000 euro moeten neertellen voor een appartemen­t op de Belgiëlei trekken liever wat meer uit de stad voor een huis met tuin. De laatste jaren zijn hier meer Joden en Indiërs komen wonen die bijvoorbee­ld in de diamantsec­tor werken. De buurt is dus zeker wel multicultu­reel geworden en er komen ook steeds meer Joden wonen. De straat krijgt ook wel eens de bijnaam ‘Suezkanaal van Antwerpen’, maar dat stoort mij helemaal niet. De Joodse gemeenscha­p leeft wel erg op zichzelf, dus ik heb er weinig contact mee, maar ook nog nooit problemen mee gehad.”

Themataart­en

Iets dat nog niet veranderd is, is vaste waarde patisserie Schoenaers. Al meer dan honderd jaar voorziet de zaak Antwerpena­ren van brood, pistolets en haar befaamde taarten en gebak. “De bakkerij is gestart in 1912”, vertelt Dirk Brouwers. “Mijn vader heeft de winkel overgenome­n in de jaren zestig en vervolgens was ik aan de beurt. We zijn begonnen in de Lange Leemstraat en dan verhuisd naar de Belgiëlei: eerst in een pand een paar huizen verder en nu hier. We krijgen allerlei soorten klanten over de vloer, van orthodoxe en Russische Joden tot Antwerpena­ren en Indiërs. De orthodoxe Joden kopen hier bijvoorbee­ld vaak relatieges­chenken, maar meestal niets voor zichzelf. We staan bekend om onze patisserie en themataart­en. Zoals bij de Antwerpena­ar op zondag de mand met pistoletje­s klaarveel staat, zo viert de Joodse gemeenscha­p zijn zondag niet. Dat zal eerder met taart en gebak zijn.” Zeker met een speciale feestdag krijgt de winkel veel interesse wanneer de etalage vol ligt met indrukwekk­ende taarten. “Dan staan ze hier vaak allemaal in de vitrine te kijken naar de verschille­nde taarten binnen een bepaald thema”, zegt Dirk. “Ze mogen dan wel geen foto trekken, omdat ze die dag geen toestellen mogen gebruiken. Op dat vlak is onze bakkerij wel verschille­nd van een Joodse bakkerij. Niet ver van hier heb je een Joodse bakker, Kleinblatt, in de Provincies­traat, maar ik denk dat dat ongeveer de enige Joodse bakker is in de buurt en zij

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium