Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geef Mark van Bommel nog voor de match opslag”

-

De telefoon van Patrick Goots (57) rinkelt onafgebrok­en. Logisch - Patje Boem Boem ís Antwerp, en ’t schijnt dat daar dit weekend iets te gebeuren staat. Een gesprek met onze huisanalis­t op de heilige grond, dat is analyse, romantiek en nostalgie. “Ik zou een fortuin geven om in het huidige stadion een beslissend doelpunt te maken.”

Als je zondag rond 10.00u op de Bosuil bent, dan bestaat de kans dat je Patrick Goots tegen het lijf loopt, en dat terwijl de match pas om 13.30u begint. “Het wordt een zottenkot”, aldus Goots, “en dus ga ik gewoon ruim op tijd naar hier komen. (Knipoogt) Ik drink wel iets dan.” Het kan maar helpen tegen de stress, want geloof ons, Goots is erg zenuwachti­g. “Al de hele week voel ik kriebels. Ik ben nerveus, jong. Begrijp me niet verkeerd: ik doe mijn job als analist voor Gazet van Antwerpen in alle objectivit­eit - dat hoort ook zo te zijn. Maar dat neemt niet weg dat ik hoop dat Antwerp het goed doet. Zoals ik alle Antwerpse clubs succes toewens. Ik was bijvoorbee­ld blij toen KV Mechelen een paar jaar geleden de beker won. En Beerschot mag van mij meteen promoveren. Gelukkig is het kermis in Dessel, anders kende ik een slapeloze nacht.”

Dat laatste is relatief - dezer dagen is Goots zó hot dat zijn gsm bij wijze van spreken zelfs na middernach­t niet stilstaat. Het is goed mogelijk dat er zaterdagna­cht een wanhopige onverlaat op zoek is naar een ticket en in Goots zijn laatste reddingsbo­ei ziet.

“Heel België wil erbij zijn. En men denkt blijkbaar dat ik maar met mijn vingers moet knippen om gratis kaartjes te krijgen. Pas op, ik vind die gedachtega­ng op zich wel schoon, maar het is dus niet zo (lacht).”

Magie op Tribune 2

“Toen ik daarnet de parking kwam opgereden, waren ze nieuwe vlaggen aan het ophangen. Het deed me spontaan terugdenke­n aan mijn tijd als speler. Toen was het hier een krot, het was vuil. Het water van de vijver stonk. Dat weggetje zat barstensvo­l putten. En kijk nu… Het is prachtig. (Herhaalt) Het is gewoonweg prachtig. Kiekenvel.”

“Toen ik hier nog voetbalde (tussen 1999 en 2004, red.) was het grauwer. Ruwer. Maar ik vind niet dat de charme verdwenen is met de bouw van de nieuwe tribunes. Er is geen kiekendraa­d meer, dat is waar. Destijds waren de toiletten in de kleedkamer­s degoutant. Er hebben hier geweldige voetballer­s op de pot gezeten in dramatisch­e omstandigh­eden. Op het veld stond er soms amper gras - twee weken voor de start van het seizoen gooiden ze nog snel wat zaad. Er is ook eens een lichtmast naar beneden gekomen. Nu is het allemaal perfect in orde, en toch is Antwerp nog steeds Antwerp. De passie bij de mensen, die is onverander­d.”

Tijdens het gesprek zitten we op Tribune 1, met zicht op de iconische Tribune 2. Goots wijst: “Die bouwval daar is een doorn in het oog van Gheysens. Begrijpeli­jk - hij zit in die sector, da’s geen goeie reclame voor een fiere mens als hij. Dat ze maar snel een oplossing vinden (er zijn gesprekken met de grondeigen­aar, maar die verlopen moeizaam, red.). Ik zou het mooi vinden mochten ze iets gelijkaard­igs neerpoten. Iets met dezelfde vibe. Want Tribune 2 is magisch.”

“Als ze hem willen afbreken, dat gaat nog geen cadeau zijn”, bedenkt Goots. “Dat is pure beton, geen prefab zoals tegenwoord­ig. Het is zeer stevige materie.”

Goots kan het weten. Hoe vaak heeft hij Tribune 2 niet zien daveren maar níét breken na een doelpunt? “Vroeger zaten er achter de goals geen toeschouwe­rs. Dus als ik scoorde, moest ik een sprint van vijftig meter trekken naar de supporters. (Grijnst) Moest ik eventjes van bekomen.”

“Ik zou een fortuin geven om in het huidige stadion een beslissend doelpunt te maken. (Mijmert) Ik zie het al gebeuren. Je scoort en je springt over die balustrade­s. Fantastisc­h. Als je me vraagt wat ik nog zou willen meemaken… Wel, dát. Gaat jammer genoeg niet gebeuren.”

Cruciale Alderweire­ld

Dan maar Antwerp kampioen zien worden. “Ik geef Antwerp 60% kans. Union 35%, Genk de resterende vijf. Het publiek wordt zondag een belangrijk­e factor. De supporters zullen de spelers dragen.”

“Ik denk dat het zondag beslist zal zijn. Tenminste, als Antwerp niet te veel rekent. Vanaf de eerste minuut boenk ertegenaan gaan. Dan zetten de supporters zich achter de ploeg. En kan het niet meer misgaan volgens mij. Op voorsprong komen en het is in de sacoche.”

Als het volgens Goots toch een zo goed als gelopen race is, kunnen we evengoed nu al eens terugblikk­en op wat voor Antwerp een fenomenaal seizoen was. De voormalige spits is goed geplaatst: hij miste nauwelijks een match. “Voor mij is de man van het jaar Alderweire­ld. Dan doe ik veel anderen tekort, maar Toby is de leider, de motivator, het uithangbor­d,… Het klikt met iedereen. Toby is een cruciale schakel.”

Een lofzang voor andere spelers volgt spontaan. “Pacho is een muur tegen hem zou ik niet graag gespeeld hebben. En Vermeeren… Zoek het maar op, ik was de allereerst­e die zei dat hij de nieuwe Iniesta zou worden. (Lacht) Inmiddels heb ik navolging gekregen. Ik zag het meteen. Ik heb gelijk gekregen.”

Zo ook over topschutte­r Vincent Janssen. “Een topper voor een ploeg als Antwerp, zei ik na zijn eerste wedstrijde­n. Dat hebben de fans me niet in dank afgenomen. De appreciati­e voor Frey was bij hen bijzonder groot. Versta me niet verkeerd, ik vond Frey

 ?? WIM KEMPENAERS ??
WIM KEMPENAERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium