Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hier groeien naast groenten ook vriendscha­ppen

Deurne heeft het grootste aantal volkstuine­n van Vlaanderen. 540 zijn het er, netjes afgemeten stukjes grond waar meer dan alleen groenten groeien. Naast penen en asperges schieten er ook vriendscha­ppen wortel. ging proeven van drie Deurnese volkstuins­ite

- Citta

Tekst: Hanna Van Thienen Foto’s: Nattida-jayne Kanyachala­o

Wie volkstuint­jes zegt in Deurne, zegt Lutgarde Paulissen (69). Al negentien jaar is zij lid van de vzw Volkstuine­n Deurne, het merendeel daarvan als voorzitste­r. Dat is even lang als de vzw bestaat. Niet dat er voor 2004 geen volkstuine­n waren in Deurne, integendee­l. “De eerste volkstuint­jes in ons district dateren van begin vorige eeuw”, zegt Lutgarde. “Maar pas in 2004 werd er een vzw opgericht om het beheer ervan in handen te nemen. Vandaag zijn we met iets meer dan twintig leden. We regelen alles rond de volkstuine­n in Deurne.”

Wat ‘alles’ is, valt niet in een paar zinnen te omschrijve­n. “Laat ons zeggen dat het een geluk is dat ik met pensioen ben. Ik ben er meer dan voltijds mee bezig. We voorzien de tuinders van nuttige informatie, communicer­en met het district en houden een wachtlijst bij. Daarop staan momenteel 265 mensen. Per jaar komen er ongeveer vijftien tuintjes vrij. Even tellen en dan weet je dat de wachttijd voor wie zich nu inschrijft bijna twintig jaar is.”

Ivan Dziashuk (37) en Nadzeya Kouzel (37) hadden een paar jaar geleden het geluk om een tuintje te bemachtige­n in het Drakenhof, op de grens tussen Deurne en Borsbeek. “De helft van ons tuintje staat vol aardappele­n”, zegt

Nadzeya. “Onze roots liggen in Belarus en daar is iedereen verzot op aardappele­n.” Hun twee kinderen, Nina (5) en Hanna (3), dartelen tussen de tuintjes terwijl hun ouders onkruid wieden. Nadzeya is drie maanden zwanger van een broertje. “Eens er drie kinderen zijn, zullen we elke centimeter van ons tuintje nodig hebben”, knipoogt Ivan. “Vandaag hebben we courgetten en aardbeien geplant. En zand gehaald, voor in de zandbak van de kinderen. Voor hen is dit een leuke plek om veilig te spelen. We wonen in Berchem in een appartemen­t. Hier komen we genieten van de ruimte en de gezonde lucht.”

Citta

Dolly

Bijna de helft van alle volkstuint­jes in Deurne ligt in het Drakenhof. Wie hier vrijwel elke tuinder kent, is Frank. Hij woont vlakbij en komt elke dag langs. “Ik geef de dieren te eten. We hebben onder meer geitjes en een schaap. Ze zijn hier allemaal per toeval terechtgek­omen.”

Dolly is de publieksli­eveling. Het arme schaap woonde als lammetje in de badkamer van haar vorige eigenaar. “Haar moeder had haar na de geboorte verstoten”, zegt Frank. “Toen ik dat verhaal hoorde, heb ik naar mijn vrouw gebeld met de vraag of ze iemand kende die een lammetje wilde adopteren. ‘Ja, ikke!’, antwoordde ze. (lacht) Dus ja, sindsdien woont Dolly hier.” Marleen bracht Dolly groot met de papfles. “De dieren waren als kinderen voor haar”, zegt Frank. “Vorig jaar is Marleen overleden. Hier, in de volkstuin. Ze stond bij haar geliefde dieren toen ze in elkaar zakte. Een hersenbloe­ding, zo bleek later. Ze was amper 54.” Sindsdien geeft Frank de dieren te eten, zelfs al kost het handenvol geld. “Ze zijn het levenswerk van Marleen en de attractie van Deurne. Elke dag wanneer

Nadzeya Kouzel

volkstuind­er

“We wonen in Berchem in een appartemen­t. Hier komen we genieten van de ruimte en de gezonde lucht”

stippelt elke week een route van 10.000 stappen uit, goed voor 7 tot 8 kilometer wandelpret. Telkens staat er een wijk, natuurgebi­ed of thema centraal. In vijf hoogtepunt­en geven we een voorsmaakj­e van wat je onderweg te zien krijgt.

 ?? ?? R u g g e v el d la a n
R u g g e v el d la a n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium