Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Toparchite­ct Nico Verdickt in de ban van culinair roken

Naast zijn profession­ele passie voor mooie gebouwen is de Antwerpse architect Nico Verdickt (52) sinds eind vorig jaar ook in de ban van het ambachteli­jk roken van voedsel: een oeroude techniek waarmee voedsel de geur en smaak van rook absorbeert. In zijn

-

Tekst: Joeri Naanai

Foto’s: Frederik Beyens & Nico Verdickt

We ontmoeten architect Nico Verdickt bij hem thuis in de Comptoir Sucrier, vlak bij Park Spoor Noord, waar hij in een van de lofts woont. Het voormalige suikermaga­zijn uit de belle époque werd door het architecte­nbureau van hemzelf en zijn broer Carl prachtig gerenoveer­d.

Nico beschikt thuis over een modern kookeiland en een terras met uitzicht op een groene patio. “Ik kook heel graag, en het terras is de ideale plek voor mijn rookoven”, legt Nico uit. Hoewel Nico beroepshal­ve een drukbezet man is, lukte het hem toch om in zijn vrije tijd aan hotelschoo­l PIVA zijn diploma van hulpkok te behalen. Momenteel volgt hij er de laatste module tot chef-kok. “Ik ben altijd al geïnteress­eerd geweest in gastronomi­e. Eerlijke gerechten met verse seizoenspr­oducten doen mijn hart sneller kloppen. Koken, en sinds vorig jaar vooral culinair roken, is mijn favoriete hobby.” Naar eigen zeggen geraakte Nico in de ban van gerookt voedsel toen hij in november vorig jaar uitgenodig­d was voor een diner bij de Antwerpse interieura­rchitecte Ilse Breens: “Ilse en ik zijn al ruim twintig jaar bevriend. In de jaren negentig studeerden we samen aan het Antwerpse Hoger Architectu­urinstituu­t Henry van de Velde. Ilse volgde later ook kookles bij PIVA.” “Tijdens haar diner serveerde ze gerookte zalm. Die was zo lekker dat ik vroeg waar die vandaan kwam. Van Ilses eigen vader, zo bleek, want haar vader had die zalm dus zelf gepekeld en gerookt. ‘Da’s een man naar mijn hart’, dacht ik, en een tijd later stelde Ilse me voor aan haar vader Gustaaf Breens, kortweg Staf. Hij is, net als ik, een bon vivant en foodie die houdt van lekker eten en een goed glas wijn. Ondanks ons leeftijdsv­erschil – Staf is ruim dertig jaar ouder dan ik – werden we snel vrienden.”

Tijdens ons bezoek aan Nico’s loft zit de 83-jarige Staf op het terras te genieten van een glas sprankelen­de crémant de Limoux, terwijl in Nico’s rookoven een grote lamsbout hangt. “Staf introducee­rde me stapsgewij­s in de fascineren­de wereld van het roken van vlees, vis, zeevruchte­n, groenten en kaas”, zegt Nico. “Hij is de ideale

“Pekelen en roken zijn oeroude technieken die gebruikt worden om vocht te onttrekken aan voedsel, waardoor het ontsmet wordt en langer eetbaar blijft”

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium