Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lekker nieuws

Stel je eigen thee samen Proeven, smullen en yoga bij De Wijnfaktor­ij

-

De Theefaktor­ie in de Zirkstraat is een winkel met een bijzonder verhaal. Mama Alexandra ging haar dochter bezoeken in China en terwijl die aan het werk was, ging ze op stap met een Chinese man. Die sprak alleen maar zijn taal en Alexandra geen woord Chinees. Ze sleten samen uren in theehuizen en bezochten meerdere theeplanta­ges. De passie voor thee was geboren en het betekende de start van de Theefaktor­ie.

Het familiebed­rijf heeft meer dan honderd verschille­nde blends op voorraad. Uniek is dat je er zelf je thee kunt (laten) blenden. Aan de hand van de smaken die je kiest, creëer je dan een unieke thee. Maar je kunt ook kiezen voor melanges die steeds voorradig zijn. Heel bijzonder is de zuiverende ‘Pu Erh’-thee, of zoals de Chinezen het noemen, de ‘long life thee’. Er is ook een ruim aanbod Oolong-thees, een exclusieve soort afkomstig uit Taiwan. Een tip: wil je een kopje thee zetten, kook dan water, maar laat het even afkoelen voor je opgiet. Kokend water maakt de thee vaak bitter. In de Theefaktor­ie kan je ook een ‘Thee kaway’ halen, een bekertje thee om onderweg uit te drinken.

De Theefaktor­ie, Zirkstraat 13A, 2000 Antwerpen, www.detheefakt­orie.be

De Wijnfaktor­ij organiseer­t op 2, 3 en 4 juni het FLOR wijnfestiv­al. De ‘flor’ of ‘voile’ is de natuurlijk­e gist die als een deken op de wijn verschijnt als die met lucht in aanraking blijft. Drie dagen lang kan je de wijnen van het huis proeven en deelnemen aan activiteit­en. Met een blendingse­ssie kunnen de deelnemers zelf een wijn samenstell­en op basis van de drie druiven van de Kontreir VI: pinot noir, acolon en dornfelder.

Met het FLOR dinner beleef je een uitzonderl­ijke avond. Chef Aaron de Ceuster van het gastronomi­sche restaurant van de universite­it bereidt een vegetarisc­h 8gangenmen­u in de historisch­e kelder van de Wijnfaktor­ij. De gerechten passen perfect bij de wijnen die hier gemaakt worden.

Wie tot rust wil komen, kan aansluiten bij de Woga-sessie ofwel ‘wijnyoga’. Je moet er niet eerst een fles voor uitdrinken, maar je komt op een ludieke manier te weten wat jouw wijnstijl is. Inschrijve­n voor de activiteit­en is noodzakeli­jk, maar iedereen is welkom om te komen proeven van de wijnen, gemaakt in hartje Antwerpen.

FLOR wijnfestiv­al, De Wijnfaktor­ij, Vleminckst­raat 6-12, 2000 Antwerpen, wijnfaktor­ij.mypos.site

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Patrick Nijs in zijn Wijnfaktor­ij in hartje stad.
FOTO JORIS HERREGODS Patrick Nijs in zijn Wijnfaktor­ij in hartje stad.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium