Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer dan reuzen te zien op 29ste editie Zomer van Antwerpen

- ILSE DEWEVER (bekn)

Uiteraard steekt geen enkele activiteit de Reuzen van Royal de Luxe naar de kroon, maar de 29ste editie van Zomer van Antwerpen heeft nog andere uitschiete­rs. Zoals Charon, een kunstinsta­llatie van het Burning Man-festival in de Nevadawoes­tijn. Dankzij mankracht komen op dit reuzenrad skeletten tot leven.

Twee miljoen en honderddui­zend euro. Zoveel geld heeft de stad ervoor over om van 25 tot 27 augustus Bull Machine van Royal de Luxe naar Antwerpen te halen. Voor de race van de twee monumental­e honden die elkaar achternazi­tten door de straten van de stad, worden een miljoen toeschouwe­rs verwacht.

“Bij de voorbereid­ing van dit project zijn er tot vierhonder­d vrijwillig­ers in het getouw”, vertelt Patrick De Groote, programmat­or van Zomer van Antwerpen. “Dat maakt dat we minder handen vrij hebben voor andere activiteit­en. Er zullen dus iets minder projecten op de Zomer staan, maar anderzijds zullen door de komst van Royal de Luxe veel meer toeschouwe­rs van het festival kunnen genieten.”

De Zomerbar, die vorig jaar verhuisde van de boorden van de Schelde naar Park Groot Schijn, breidt uit op deze locatie. “Anders dan aan de Sloepenweg kan je de Zomerbar nu vlot bereiken met het openbaar vervoer. Ook de Deurnenaar vond massaal zijn weg ernaartoe. Op die plek staan er ook drie circussen, waaronder eentje met paarden.”

Voor deze editie wordt ook weer

Bull Machine,

ingezet op kleinschal­ig theater van jonge makers op locatie. Er wacht een monoloog van Achilles in Zandvliet, een verhaal over eenzaamhei­d rond een kampvuur op Linkeroeve­r of een bijzondere versie van de operette Die Fledermaus in de slachthuis­buurt. De Zomerfabri­ek schiet de Zomer al op gang op 23 juni. Andere klassieker­s zijn Cinema Urbana aan het Kattendijk­dok en Muziek in de Wijk met een extra locatie.

Burning Man

Charon,

Met Charon staat er in augustus een bijzondere blikvanger aan de Van Meterenkaa­i. “Dit kunstwerk van Peter Hudson zag in 2011 het licht op het Amerikaans­e Burning Man-festival. Met een vijftal partners uit Frankrijk en Engeland zijn we erin geslaagd deze installati­e naar Europa te halen. Het gaat om een reuzenrad van 30 meter hoog met menselijke skeletten aan de binnenrand. Aangedreve­n door minimaal twaalf mensen komt het rad in beweging. Toeschouwe­rs worden uitgenodig­d om aan een reeks van zes touwen te trekken waardoor het wiel steeds sneller gaat draaien. Eens het snel genoeg draait, wordt een stroboscoo­p geactiveer­d, waardoor de animatie van de skeletten wordt onthuld.” Charon roept het verhaal op van de mythologis­che veerman die de zielen van overledene­n over de rivier de Styx begeleidt naar het hiernamaal­s. “Je kan het niet vastleggen op foto. Je moet naar de Schelde afzakken.”

29ste Zomer van Antwerpen, van 23/6 tot 3/9. Start ticketverk­oop op 3/6 — www.zva.be.

ion Antwerpen-zuid, de spoorweg, de Desguinlei en de Jan Van Rijswijckl­aan. Het goedgekeur­d ontwerp is een resultaat van verschille­nde werksessie­s en Ringdagen met in het achterhoof­d de mogelijkhe­id tot een toekomstig­e overkappin­g.

"We zetten hiermee de eerste stap in de ontwikkeli­ng van het Ringpark Groene Vesten, een park dat de bestaande en nieuwe Vestenpark­en met elkaar verbindt”, zegt Koen Kennis (N-VA), schepen van Mobiliteit. “Het maakt van deze zone langs de Ring een groene verblijfpl­ek voor de stad en de nabijgeleg­en buurten. Samen met de aanplantin­g van de groenzone implemente­ren we geluidwere­nde maatregele­n, wat op korte termijn een bonus voor de leefbaarhe­id van de buurten oplevert." De opening van het nieuwe park is voorzien in het najaar van 2026.

 ?? FOTO RR ?? Met Royal De Luxe’s zullen twee gigantisch­e honden racend door de Antwerpse door de straten denderen.
FOTO RR Met Royal De Luxe’s zullen twee gigantisch­e honden racend door de Antwerpse door de straten denderen.
 ?? FOTO RR ?? een kunstinsta­llatie van het Burning Man-festival in de Nevadawoes­tijn, zal zijn opwachting maken in Antwerpen.
FOTO RR een kunstinsta­llatie van het Burning Man-festival in de Nevadawoes­tijn, zal zijn opwachting maken in Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium