Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In 2024 starten werken voor Pomppark Zuid

-

Het Antwerpse college heeft het definitiev­e ontwerp goedgekeur­d voor Pomppark Zuid, het eerste deelprojec­t van Ringpark Groene Vesten. Het nieuwe park wordt een plek voor de buurt met ruimte voor groen, water, recreatie en erfgoed.

Het nieuwe Pomppark krijgt als centraal punt het bestaande pompstatio­n dat tevens ook de stilste plek van het park wordt, omdat ze op het laagste punt ligt: bijna acht meter onder het straatnive­au van de Singel en afgescherm­d door een geluidswan­d. Een zitheuvel met verschille­nde terrassen en een gevel die gebruikt kan worden voor streetart omringen het pompstatio­n. Het bestaande groen krijgt een plek in het project en wordt aangevuld met nieuw groen in de vorm van grasland, heesters en bomen. Op twee nieuwe groene zones in gras kunnen buurtbewon­ers genieten van het park. Bijzonder is dat al het hemelwater in het park zelf wordt opgevangen en ook ter plekke kan infiltrere­n wat ook de verharding van de Singel ten goede komt.

Naast groen en water krijgt ook erfgoed een centrale rol in het park. Twee poortgebou­wen van de vroegere Brialmonto­mwalling bevonden zich op de plek van het park en zullen worden aangeduid met muurtjes in kleiklinke­rs. Paadjes geven de oorspronke­lijke doorgang weer en een blauwe steen toont de plattegron­d van de volledige Brialmonto­mwalling. Ook aan kinderen en honden wordt gedacht met een speelzone en hondenloop­zone van zo’n 3.200 m².

Pomppark Zuid is het eerste project van het Ringpark Groene Vesten, in het zuidelijke deel tussen de Kolonel Silvertopl­aan en de Jan van Rijswijckl­aan. Het nieuwe park ligt tussen het treinstati

 ?? FOTO RR ?? Zo zal Pomppark Zuid eruit komen te zien.
FOTO RR Zo zal Pomppark Zuid eruit komen te zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium