Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wat nu met het vereniging­sleven?

-

Zowel de uitbater van De Schrans als die van het Elzenhof in Edegem gaan stoppen met de uitbating van hun parochiece­ntrum. De pastorale eenheid heeft gesprekken met mogelijke opvolgers lopen, maar het stemt de afscheidne­mende zaakvoerde­rs niet gerust.

Beide uitbaters hebben elk hun reden om hun afscheid aan te kondigen. Voor Mark Platukhin van De Schrans was de samenwerki­ng met de pastorale eenheid H. Maria Magdalena niet meer houdbaar. “Mijn contract was onrealisti­sch geworden. Ik zou maandelijk­s 1.900 euro aan energiekos­ten moeten betalen. Hierbij zit een deel van andere lokalen van het parochiece­ntrum die ik wel terug zou krijgen. Maar dit ga ik niet doen. Hoe kan je met zo’n maandelijk­se kost overleven?”, vraagt hij zich af.

In juni houdt Mark het voor bekeken. Wat hij gaat doen, staat nog niet vast. “Ik ben hier negen jaar geweest. Ik heb veel moeite gedaan om de vereniging­en te ontvangen. Zo zijn er zeven biljartclu­bs aanwezig. Het is in onze zaak waar de mensen nog sociaal contact hebben. Ik weet niet of er een opvolger is. Ik kan alleen maar hopen dat die hetzelfde gaat doen voor de vereniging­en en de mensen uit de buurt.” Ronny Hellemans baatte gedurende 21 jaar het Elzenhof aan het Kerkplein uit. “Voor mij is het tijd om met pensioen te gaan. Toen ik hier 21 jaar geleden aankwam, was het sociaal leven weg. Ik heb hard gewerkt om het vereniging­sleven te laten openbloeie­n met nu zeven biljartclu­bs, vier toneelgroe­pen en verschille­nde andere vereniging­en.”

Biljarten?

Het staat nog niet vast wie in het Elzenhof zijn intrek zal nemen, maar er gaan geruchten dat onder andere de biljartclu­bs niet meer welkom zouden zijn. “Dit zou heel jammer zijn. De pastoor en de parochie moeten toch garant staan voor het sociale leven, ontmoeten en bruisende vereniging­en. Ik hoop dat het vereniging­sleven overeind blijft.” Ronny blijft met De Schrans nog tot eind september open. “In ieder geval zal de parochie in het gebouw

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Mark Platukhin van De Schrans investeerd­e tijdens corona in een overdekt terras, maar ziet de samenwerki­ng met de parochie nu niet meer zitten.
FOTO FILIP SPOELDERS Mark Platukhin van De Schrans investeerd­e tijdens corona in een overdekt terras, maar ziet de samenwerki­ng met de parochie nu niet meer zitten.
 ?? FOTO DIRK VAN DE VELDE ?? Ronny Hellemans van Elzenhof.
FOTO DIRK VAN DE VELDE Ronny Hellemans van Elzenhof.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium