Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alles in huis om beste school te worden”

Leren en werken op nieuwe technische campus Blue Gate

- (lava)

In de Zonnestroo­mstraat is de gloednieuw­e technische campus van CVO Encora en Werkend Leren Zuid officieel geopend. Verdeeld over vijftien technische opleidinge­n timmeren studenten in de ‘verticale fabriek’ samen aan hun weg richting de arbeidsmar­kt.

Begin dit schooljaar verhuisden verschille­nde technische opleidinge­n van CVO Encora en Werkend Leren Zuid naar het gloednieuw­e schoolgebo­uw op de terreinen van Blue Gate Antwerpen.

In de technische campus zijn de werkatelie­rs uitgerust met uitstekend­e machines en materialen. De leerlingen van de opleiding meubelmake­r zijn in de wolken met hun nieuwe werkruimte. “Af en toe merk je nog een klein mankementj­e op, maar die zijn altijd snel van de baan. Alles is hypermoder­n en de materialen zijn dik in orde. Het uitzicht op de Schelde is een mooie surplus”, lacht Toke. Meester Raf beaamt de woorden van zijn studente. “Door de band genomen is de werkruimte top. We beschikken

Een mechanieke­r vervangt een wiel.

bijvoorbee­ld over een kantenlijm­er, toch iets waar heel wat scholen ongetwijfe­ld jaloers op zijn.” De houtafdeli­ng bevindt zich op de tweede etage in de ‘verticale fabriek’. Een naam die het gebouw kreeg dankzij het creatieve stapelontw­erp van architecte­nbureau POLO. “Het is een intrigeren­d gebouw dat veel meer is dan een school alleen”, duidt architect Mauro Poponcini.

Dat merk je op de vierde verdieping, waar leerlingen leren rijden met heftrucks. Al even impression­ant is de gigantisch­e garage waar leerlingen automechan­ica de kneepjes van het vak leren of de uit de huiskamer geplukte ateliers van de afdeling schilderen. Ook de werkruimte­s van de handige harry’s van sanitair en elektricit­eit mogen er zijn. “Leerlingen krijgen overal het gevoel dat ze met iets reëels bezig zijn. Cursisten werken niet meer op een houten paneeltje zoals vroeger, wel in een uit de realiteit gegrepen decor. We zetten nog volop in op werkmiddel­en en het mobiliteit­svraagstuk rond de campus. Als dat in orde is, hebben we alles om de mooiste en beste school van Antwerpen te worden”, glundert leerkracht elektricit­eit Patrick Bruggeman.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium