Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Stop beschermin­g van witte elite”

- KOEN BAUMERS

Ondanks de kalme reactie van de familie van Sanda Dia leeft er bij veel mensen een groot gevoel van onrecht over de strafmaat voor de Reuzegomme­rs.

“Justice for Sanda? Just niks voor Sanda.” Het is maar een van de vele slogans op een van de vele kartonnen borden tijdens een van de betogingen tegen het vonnis. “Stop de beschermin­g van de witte elite”, klinkt het.

Dat de Reuzegomme­rs ervan afkomen met geldboetes en werkstraff­en, is in de ogen van velen veel te mild. Komend weekend staan er weer betogingen gepland. Schrijfste­r Dalilla Hermans organiseer­t een briefschri­jfactie. “Sanda heeft op veel mensen ook een positieve invloed gehad: deel met mij wat je van hem hebt geleerd”, zegt ze. Ze heeft het over verstrengd­e doopcharte­rs en een groter bewustzijn over door wie je je laat omringen. Alle woede en verdriet staan in schril contrast met de serene reactie van de familie van Sanda Dia. Advocaten aan beide kanten noemden het een “modelproce­s”. In het arrest leggen de rechters uitvoerig uit dat de straffen rekening houden met de jonge leeftijd van de veroordeel­den, hun schuldbese­f en blanco strafblad, met het lange tijdsverlo­op sinds de feiten en alle negatieve berichten via de (sociale) media.

“Bevoorrech­te kringen”

De emoties komen er niet van de ene dag op de andere. “Heel veel mensen zijn al heel lang aan het meeleven met Sanda Dia”, zegt filosofe Alicja Gescinska, verbonden aan de universite­it van Birmingham. “Zeker omdat het ook beschouwd wordt als een mogelijk racistisch­e dood. Hij was iemand die erbij wou horen, maar dat is gebruikt en misbruikt. We worden daar gevoeliger voor: met Black Lives Matter hebben we gezien dat

Alicja Gescinska

“Ik denk dat iedereen weet dat de straffen anders zouden zijn als de huidskleur­en omgekeerd waren.”

zwarte mensen in Amerika sneller opgepakt en doodgescho­ten worden, zwaardere straffen krijgen. Wij hebben een ander politiesys­teem, maar ik denk dat iedereen weet dat de straffen anders waren geweest als de huidskleur­en omgekeerd waren.”

Dat de rechtszaak zoveel beroering veroorzaak­t, verbaast ook cultuursoc­ioloog Walter Weyns (UAntwerpen) niet. “Doordat het zich in elitaire middens afspeelt, wordt er een vermoeden van bevoorrech­ting aan gekoppeld. En dan wordt uitgereken­d iemand van kleur het slachtoffe­r binnen die kringen. In tijden waarbij er sowieso al veel argwaan is en gezonde kritiek klinkt over de bevoorrech­te kringen, kan het redelijk makkelijk symbolisch geïnterpre­teerd worden.”

Ook Gescinska ziet in de zaakSanda Dia een symbooldos­sier.

“Het uitgebreid­e arrest volstaat niet om te voorkomen dat deze uitspraak een bittere smaak nalaat, ook bij mij. Waarom krijgen we al die nuance te lezen voor een uitspraak over iemand met een witte huidskleur, en niet in andere zaken? Je kan dat nuance noemen, maar ook jezelf indekken.”

“Het had op een heel andere manier een symbooldos­sier kunnen worden: door duidelijk te maken dat je dit in België niet doet. In een land waar één iemand niet eerlijk wordt behandeld, wordt niemand eerlijk behandeld.”

In de reacties komen ook vaak voorbeelde­n naar voren van rechtszake­n met een zwaarder vonnis voor ogenschijn­lijk minder zwaarwicht­ige feiten. “Het worden karikature­n: is dit maar de prijs van een zwart leven”, zegt Walter Weyns. “Dat komt omdat onrechtvaa­rdigheidsg­evoel een heel fundamente­el, direct gevoel is. Het is als dorst of honger, je moet er niet je hoofd over breken voor je er inzicht in krijgt. Maar je kan je er ook in vergissen.”

“Onvrede kunnen uitdrukken”

Weyns waarschuwt. “Het verwijt dat het gaat om klassenjus­titie, dat kan je eigenlijk niet weerleggen. Het is een uniek proces. Voorbeelde­n aandragen die je gelijk onderstrep­en: zo werkt wetenschap niet. Je kan de conclusie dat justitie niet rechtvaard­ig is, dus niet zomaar trekken. Maar het behoort ook tot de rechtsstaa­t om je onvrede te kunnen uitdrukken.”

Over een strafmaat die wel rechtvaard­ig had aangevoeld, verschille­n de meningen. “Het is een illusie te denken dat een uitspraak de misdraging of het vreselijke van de dood kan wegnemen”, zegt Weyns. “Dat kan geen enkele rechter. De bedoeling van rechtspraa­k is niet om in rondedansj­es uiting te geven aan wraakgevoe­lens.”

Vraag is in hoeverre dit zal blijven nasmeulen. “Dit zal zeker leiden tot het besef dat het rechtssyst­eem niet rechtvaard­ig is, en dat geeft niet het gevoel van thuis zijn in dit land”, zegt Gescinska. “De mensen die zijn gaan protestere­n, zijn niet de mensen die niet meer in de instituten geloven, maar mensen die een signaal willen geven. Enkele weken geleden ging over het grote wantrouwen in de politiek, nu komt daar wantrouwen in justitie bij. Dat werkt ontwrichte­nd. De uitspraak gaat over meer dan de zaak, het gaat over de toekomst van het land. Als het geloof in de instelling­en wegvalt, hebben we een veel groter probleem.”

 ?? FOTO ROBIN FASSEUR FOTO RR ?? Stille betoging op de Groenplaat­s vorige zaterdag.
FOTO ROBIN FASSEUR FOTO RR Stille betoging op de Groenplaat­s vorige zaterdag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium