Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wie buiten zit, moet toch kunnen roken?”

Rookverbod op terrassen, zo denken klanten en uitbaters erover

-

Een rookverbod op het terras van een horecazaak, net zoals een zaak in Mechelen en een zaak in Neerglabbe­ek dat opgelegd hebben, is dat een goed idee? De Antwerpena­ren die zich het voorbije heerlijke weekend op de zonovergot­en terrassen lieten neerploffe­n, reageren verdeeld. “Als het gaat over horeca waar eten geserveerd wordt, dan heb ik begrip. Als het gaat over cafés zonder eten: nee.”

Toon Van Tendeloo (65) en Dirk Janssens (54) noemen het ‘de rooktafel’. Een zwaar rechthoeki­g meubelstuk op hoge poten dat op het terras van bar Toeternito­e staat, net voor de ingang van de zaak. Hier roken de heren in de wintermaan­den, als ze de zaak verlaten voor een sigaretje. En hier roken ze in de zomermaand­en, met zicht op de va-et-vient van de Antwerpse Amsterdams­traat.

De Heylige

In brasserie De Heylige in Neerglabbe­ek in Limburg kan dat niet meer. Daar mogen de klanten van de zaakvoerde­rs sinds kort geen sigaret meer opsteken op het terras. Ook in ViaVia, een zaak in de Kruidtuin in Mechelen, kan (sinds vorige zomer al) niet gerookt worden tussen de terrastafe­ls. Als de nicotine roept, moeten de klanten verhuizen naar een speciaal voor rokers voorziene plaats. In ViaVia hebben ze bijvoorbee­ld een rookzuil.

Spanje

“Waarom zou dat niet meer mogen?”, vraagt Jeannine Oleson (64) zich af in dezelfde bar Toeternito­e. “Ge zit toch buiten? Dan is de rook meteen weg.” Jeannine voelt zich geviseerd. Ze rookt alleen nog op het terras van een café. Niet thuis, nergens binnen. Alleen nog op een terrasje. “Ik vind dat gezellig”, zegt ze, en ze voegt

Ron Brink

de daad bij het woord. “Mag ik een roseetje, alsjeblief?”, roept ze de cafébazin. “Mét een sigaretje.”

In onze horecazake­n geldt sinds 1 juli 2011 een rookverbod. Op de terrassen geldt dat niet, in tegenstell­ing tot bijvoorbee­ld in Spanje, waar op terrassen wel een algemeen rookverbod van kracht is. Toch blijkt uit een enquête van de Stichting tegen Kanker dat 58% van onze bevolking voorstande­r is om het rookverbod uit te breiden naar de terrassen.

Ron Brink (56) is zo iemand. Niet dat de vaste klant van Batavier op de Sint-Laureiskaa­i heeft deelgenome­n aan de enquête, maar van hem zou de sigaret wel van tussen de terrastafe­ls mogen verdwijnen. Als roker, nota bene. “Het draait om respect voor de medemens”, zegt Ron, terwijl hij uitkijkt over de 120 terrasstoe­len die Batavier telt. “Als ik daar iemand blij mee kan maken, heb ik er geen probleem mee om twee meter verder te roken.”

Niet onbelangri­jk detail: in Batavier kan ook gegeten worden. Net zoals in ViaVia en De Heylige. Dat legt de kaarten bij de klanten anders. Of zoals Toon Van Tendeloo het zegt, de vaste klant van bar Toeternito­e die vandaag zo’n veertig sigaretten per dag rookt: “Als het gaat over horecazake­n waar eten geserveerd wordt, dan

Caféklant Batavier

“Het gaat om respect voor de medemens, als ik daar iemand blij mee kan maken, heb ik er geen probleem mee om twee meter verder te gaan roken.”

heb ik begrip voor een verbod. Als het gaat over cafés zonder eten: nee.”

Zijn kameraad Dirk stipt aan dat rokers in een eetgelegen­heid steevast rekening houden met wie in de buurt zit. En dat ze vragen “of het stoort”, zodra ze ergens iemand opmerken die aan een maaltijd bezig is. “Als ik mensen zie eten, dan rook ik niet op het terras, maar zet ik me vanzelf een paar meter verder van de tafels”, zegt ook Swa - “gewoon Swa” - in De Broodwinni­ng, een zaak op de Paardenmar­kt waar klanten ook een pasta kunnen bestellen.

Broodwinni­ng

“De zaakvoerde­r heeft wat verderop een tonnetje voorzien”, wijst Swa naar een vat dat achter het met ramen afgesloten terras van De Broodwinni­ng staat. Of ik sta wat dichter bij de straat.” Swa is 78, rookt van zijn 14de en is in al die tijd maar een jaar of twee gestopt. “Ik zou het zelf ook niet verdragen als iemand naast mij staat te roken wanneer ik iets eet”, zegt hij. “Dus zet ik me opzij.”

Volgens een medewerker van De

 ?? FOTO GREG VAN ROOSBROECK ?? Jeannine Oleson voelt zich geviseerd: “Ik wil mijn roséetje, met een sigaretje.”
FOTO GREG VAN ROOSBROECK Jeannine Oleson voelt zich geviseerd: “Ik wil mijn roséetje, met een sigaretje.”
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium