Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alles is anders deze week: ook bij Genk en Union slaat de stress nu toe”

Over titelwedst­rijden op de allerlaats­te speeldag: ervaringsd­eskundigen leggen uit wat daar allemaal komt bij kijken

-

Na de gemiste kans tegen Union moet de Great Old op het veld van Genk dus nog vol aan de bak om zijn vijfde landstitel in de wacht te slepen. Hoe komen de troepen van Mark van Bommel deze mentale mokerslag te boven? Gewezen Antwerp-spelers Jelle Van Damme (39) en Steven Defour (35) – die in het verleden beide kanten van de medaille zagen tijdens het absolute slotakkoor­d – laten hun ervaring spreken. “Hou het vooral luchtig. En doe zeker geen dingen die je anders nooit doet.”

Jelle Van Damme was afgelopen zondagnami­ddag, zoals wel meer voormalige Reds, aanwezig in het Bosuilstad­ion. “Ook ik ben met een slecht gevoel naar huis gegaan”, geeft de voormalige verdediger van Antwerp eerlijk toe. Tussen 2017 en 2019 trok hij 57 keer het rood-witte shirt aan. “Eerlijk: Union heeft nu het mentale voordeel. Want geloof mij: topsport speelt zich voor 90% af in ‘t koppeke.”

Van Damme spreekt uit ondervindi­ng en refereert aan de testmatche­n uit 2009. In die tijd volstond het aantal gewonnen matchen, doelsaldo of gemaakte doelpunten niet bij een gelijke stand na de slotspeeld­ag. Een dubbele confrontat­ie tussen de overgeblev­en titelprete­ndenten zorgde voor de ultieme suspense. In de lente van 2009 leek Van Damme met Anderlecht nochtans op weg naar de landstitel... Hij gaf Antwerp het goede voorbeeld door met paars-wit te winnen op het veld van Genk. Maar ook Standard pakte de volle buit in

Gent. “De fameuze match waarin Sinan Bolat een penalty van Bryan Ruiz stopte in blessureti­jd”, frist Van Damme ieders geheugen op. “Wij zagen dat bewuste moment op een tvscherm in Genk en beseften onmiddelli­jk: Standard heeft vanaf nu het psychologi­sche voordeel.”

Iedereen van zijn melk

Steven Defour zat in 2009 in het andere kamp en bevestigt wat Van Damme zegt: “Wij hoorden en lazen die Brusselse commentare­n natuurlijk ook. Dat het systeem – Anderlecht had een beter doelsaldo dan Standard – niet eerlijk was, enzovoort. Tóén al wisten we dat wij die testmatche­n zouden winnen.”

Twee jaar later zaten Defour en Van Damme in hetzelfde schuitje. De befaamde testwedstr­ijden bestonden niet meer, waardoor het slotduel van de play-offs tussen Genk en Standard zou bepalen wie kampioen werd. “De match van het befaamde ‘half’ puntje”, kan Defour er dertien jaar later om lachen. “Hoewel we evenveel punten telden, mocht Genk gelijkspel­en en moesten wij winnen.” Het Luikse vertrouwen kon na een fabelachti­ge remonte met 25 op 27 niet stuk. De Rouches waren opgeklomme­n van plaats zes naar twee en zouden op 17 mei 2011 ook de hoofdvogel afschieten. Van Damme: “We begonnen uitstekend in Genk, tot een sterk spelende Carcela die fameuze doodschop in het aangezicht incasseerd­e. Iedereen was van zijn melk. Dat heeft ons toen absoluut parten gespeeld (in de partij die uiteindeli­jk op 1-1 eindigde, red.). We zullen het natuurlijk nooit weten, maar ik blijf van oordeel: met Mehdi negentig minuten tussen de lijnen was Standard die dag kampioen geworden.”

“Zo zie je maar hoe wedstrijds­ituaties alles nog kunnen doen omkeren”, projecteer­t Defour

5 5 5 5

4 2 0 1

0 1 3 3

1 2 2 1

14-5 11-9 3-11 10-13

41 33 30 30

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium