Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gft apart? Nog niet meteen in regio’s Lier en Mechelen

Gescheiden ophaling voedselres­ten verplicht vanaf 1 januari 2024, veel gemeenten halen deadline niet

- STIJN VAN DE SANDE

In een op de vier Vlaamse steden en gemeenten verdwijnt organisch afval nu nog bij het restafval, maar vanaf 1 januari 2024 moet het gft apart opgehaald worden. Dat besliste OVAM. Onder meer in de Mechelse en Lierse regio moet er daarom snel gezocht worden naar een oplossing, al lijkt het nu al duidelijk dat intercommu­nale Ivarem de deadline wellicht niet zal halen.

Voedselres­ten moeten in principe vanaf 1 januari 2024 bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de composthoo­p. Dat besliste de Openbare Vlaamse Afvalstoff­enmaatscha­ppij (OVAM). De maatregel moet ervoor zorgen dat er minder organisch afval bij het restafval terechtkom­t. Als voedselres­ten apart opgehaald worden, kunnen ze namelijk nog gebruikt worden om compost of biogas van te maken. Wanneer ze in de gewone vuilniszak belanden, kan dat niet.

Momenteel wordt het organisch afval in ongeveer een op de vier gemeenten nog niet apart opgehaald. Zo onder meer in de steden en gemeenten in het werkingsge­bied van intercommu­nale Ivarem. Dat is de afvalbehee­rder voor Berlaar, Bonheiden, Bornem, Duffel, Lier, Mechelen, Putte, Puurs-Sint-Amands, Sint-Katelijke-Waver en Willebroek, of bijna de volledige regio Rivierenla­nd. De komende maanden zullen de lokale besturen aan Ivarem laten weten hoe zij de ophaling van het gft-afval precies zien. Ten laatste op 1 januari moet daarover een beslissing zijn, klinkt het bij Ivarem. Zo kan er in de loop van 2024 gestart worden met de gescheiden ophaling.

Niet voor de deadline van 1 januari 2024 dus. “Er bestaat een mogelijkhe­id tot gemotiveer­de afwijking”, verduideli­jkt Jan Verheyen, woordvoerd­er van OVAM. “Dat houdt in dat lokale besturen en intercommu­nales een uitzonderi­ng kunnen vragen waardoor ze pas later starten met de gescheiden ophaling. Die kan uitgesteld worden tot ten laatste 1 januari 2026. Maar het is niet omdat er een afwijking aangevraag­d wordt, dat die ook toegestaan wordt. Er moet een gegronde reden zijn.”

Dubbel zo veel vrachtwage­ns

De lokale besturen moeten eerst nog een beheersove­rdracht goedkeuren”, zegt Ivarem-voorzitter Koen Anciaux (Open Vld). “Die bestaat nu al voor de recyclagep­arken en voor het ophalen van het huisvuil, met uitzonderi­ng van de afvalophal­ing in Puurs-Sint-Amands. Hierin moeten de besturen aangeven hoe het afval opgehaald moet worden. Dat kan bijvoorbee­ld in bakken of containers, maar ook in zakken. Al zullen de afvalzakke­n onder druk van Europa op termijn wellicht helemaal verdwijnen.”

Het is ook nog niet duidelijk hoe vaak het afval opgehaald zal worden. “Het is zeker nog niet defini-

Ivo Andries Schepen voor Afvalbelei­d in Lier en bestuurder bij Ivarem

“Ik geloof nooit dat we in ons werkingsge­bied klaar geraken voor 1 januari. Het is zelfs nog niet duidelijk waar het gft-afval naartoe moet. De termijn om alles klaar te krijgen is wel erg kort.”

tief, maar we denken eraan om de gft-ophaling en het ophalen van het restafval altererend en om de twee weken te organisere­n”, zegt Anciaux. “Als we beide afvalsoort­en iedere week moeten ophalen, dan betekent dat dubbel zo veel vrachtwage­ns en personeel. Dat is gewoonweg niet haalbaar. Bovendien moeten we dan ook extra vuilniswag­ens aankopen. Op de levering van een gewone wagen wacht je soms al een jaar, bij vrachtwage­ns is de wachttijd vaak nog langer.”

Financieel interessan­t

“Ik geloof nooit dat we in ons werkingsge­bied klaar geraken voor 1 januari 2024”, zegt Liers schepen voor Afvalbelei­d Ivo Andries (Open Vld), die ook bestuurder is bij Ivarem. “Er is zeker draagvlak voor een aparte ophaling, maar er zijn heel wat zaken die eerst uitgeklaar­d moeten worden. Zo is zelfs nog niet duidelijk waar het opgehaalde gft-afval naartoe moet. De verklaring van OVAM dat de verplichte gescheiden ophaling in 2024 ingaat, kwam eigenlijk als een verrassing. De termijn om alles klaar te krijgen is wel erg kort. Op de volgende raad van bestuur zal de omschakeli­ng dan ook zeker verder vorm moeten krijgen.”

In de regio Rivierenla­nd zijn alleen Nijlen en Heist-op-den-Berg niet aangeslote­n bij Ivarem. Zij rekenen voor de afvalverwe­rking op de Kempense afvalbehee­rder IOK. “Wij zijn in de loop van de jaren negentig al gestart met de gescheiden ophaling van organisch afval en ander restafval. We waren destijds pionier”, zegt woordvoers­ter Katleen Mertens. “We moedigen mensen financieel aan om juist te sorteren. Een kilogram gft ophalen kost namelijk 10 eurocent, terwijl dat bij restafval 26 eurocent is. Dat maakt dat we in de Kempen heel erg weinig restafval hebben.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Ivarem, actief in regio Rivierenla­nd, zal net zoals andere afvalbehee­rders aparte ophalingen voor gft moeten inleggen.
FOTO JOREN DE WEERDT Ivarem, actief in regio Rivierenla­nd, zal net zoals andere afvalbehee­rders aparte ophalingen voor gft moeten inleggen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium