Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het goud van Lierse”

Waar zitten de supertalen­ten van tien jaar geleden?

- KOEN FRANS

Tien jaar geleden ging Lierse onder impuls van Maged Samy de hemel bestormen. De Egyptische eigenaar droomde luidop van Champions Leaguevoet­bal op het Lisp en rekende daarvoor onder andere op de academies van Jean-Marc Guillou. Samy financierd­e er maar liefst drie: een in Egypte, een in Ghana en een in Tongerlo. In de Belgische academie liep “het goud van Lierse” rond. Maar dat bleek achteraf een kleine overschatt­ing.

“Lierse heeft een prachtige toekomst. Dat stelden we vast bij het oefenduel tussen de 16-jarigen van de Academie in Tongerlo en de reserven van Antwerpen.” Dat schreef Gazet van Antwerpen in het voorjaar van 2013. Jan Ceulemans was die dag ook van de partij. De drievoudig­e Gouden Schoen, die zelf leerde voetballen bij de jeugd van Lierse, meende dat de talenten van Jean-Marc Guillou een sensatie gingen worden in België. “Deze jongens vinden steeds de voetballen­de oplossing. Het lijkt Barcelona wel”, sprak de Caje lovende woorden. Guillou, een voormalig Frans internatio­nal die eerder als sportief directeur bij SK Beveren had gewerkt, voorspelde voor sommige jongens een even grote toekomst als Yaya Touré of Gervinho. “En het zijn allemaal Belgen, dus de Belgische nationale ploeg gaat over enkele jaren meeprofite­ren van dit project”, voegde Guillou er nog aan toe.

Dat is nooit gebeurd. Maar de academie van Jean-Marc Guillou heeft uiteindeli­jk wel verschille­nde spelers voortgebra­cht die het hebben gemaakt in het profvoetba­l. Jason Denayer is ongetwijfe­ld de grootste naam. Hij schopte het als enige tot de nationale ploeg van België. Drie andere bekende namen zijn Théo Bongonda, Francis Amuzu en Ilias Chair. Maar dat viertal heeft uiteindeli­jk nooit voor het eerste elftal van Lierse gespeeld. Denayer vertrok als tiener naar Manchester City, Bongonda naar Zulte Waregem, Amuzu naar Anderlecht en Chair naar Queens Park Rangers. Bongonda speelt intussen bij de Spaanse eersteklas­ser Cádiz en is A-internatio­nal voor de Democratis­che Republiek Congo, Chair voetbalt nog steeds in Engeland en nam met Marokko aan het WK in Qatar.

Uithangbor­d Benson

Ook van de generatie uit het artikel van tien jaar geleden hebben er een aantal jongens het tot in het profvoetba­l geschopt. Benson Manuel is veruit de bekendste. De Waaslander werd zes jaar geleden door Lierse voor meer dan een miljoen euro verkocht aan KRC Genk. Twee jaar later plukte Antwerp hem in Limburg weg voor maar liefst drie miljoen euro. Vorige zomer deed Burnley daar nog eens een miljoentje bovenop. Benson scoorde het voorbije seizoen twaalf keer voor de ploeg van Vincent Kompany in de Championsh­ip en maakt volgend jaar zijn opwachting in de Premier League.

Benson is lang niet de enige profvoetba­ller op de foto. Sabir Bougrine speelde dit seizoen de halve finale van de Afrikaanse Champions League met Espérance de Tunis. Anas Tahiri speelde al meer dan 100 wedstrijde­n in de Eredivisie en was dit seizoen een onbetwiste titularis bij Heerenveen. Ahmed El Messaoudi is eenmalig Marokkaans internatio­nal, speelde drie seizoenen voor KV Mechelen en was dit seizoen een basispion bij FC Emmen in de Neder landse eerste klasse. Joeri Poelmans is na omwegen bij Helmond Sport en het Roemeense Petrolul twee jaar geleden teruggekee­rd naar Lierse en speelde dit seizoen elke minuut in de Promotion Play-offs.

Zes van de vijftien spelers uit het artikel van tien jaar geleden hebben het gemaakt als profvoetba­ller. Want ook Faysel Kasmi is nog steeds profvoetba­ller. Hij speelde voor Lierse, Standard en Beerschot Wilrijk en was tussendoor ook actief in Cyprus, Ierland, Bulgarije, Macedonië en Oman. Tijdens de winterstop van dit seizoen keerde hij terug naar België, meer bepaald naar Dessel Sport in de hoogste amateurafd­eling. Kasmi scoorde er 7 keer in 16 wedstrijde­n en verlengde zijn contract bij Dessel met één jaar. Iliess Bruylandts, Dylhan Necipoglu en Ibrahim El Ansri voetballen ook nog steeds, weliswaar niet meer als prof. Bruylandts speelt bij Stockay (2e amateur), Necipoglu bij Jette (2e amateur) en El Ansri bij ASV Geel (3e amateur). Laatstgeno­emde wordt volgend seizoen bij Dessel Sport herenigd met zijn maatje Kasmi.

Ook Charles Kwateng draaide even mee in het profcircui­t. Hij was de voorbije jaren actief op het tweede en derde niveau in Griekenlan­d en voetbalt intussen bij een vierdeklas­ser in Italië. Mouad Tauil en Yusuf Kucun zijn gestopt met voetballen. Ook Josias Roulez voetbalt niet meer. In 2015 scoorde hij als 18-jarige nog een wereldgoal voor Lierse in tweede klasse tegen Cercle Brugge. Na kortstondi­ge avonturen bij La Louvière en Walhain gooide hij het over een andere boeg. Onder zijn artiestenn­aam Gotti Maras staat hij gekend als een opkomend talent in de Brusselse rapscène. De nummers van Roulez/Maras werden al miljoenen keer beluisterd op Spotify. Zijn YouTube-kanaal telt intussen meer dan honderddui­zend abonnees.

Nog dit: over beide doelmannen op de foto vonden we geen gegevens tedeel rug. De namen van de spelers stonden tien jaar geleden op nadrukkeli­jke vraag van Lierse dan ook niet in de krant. De club had schrik dat andere Belgische clubs hun talenten zouden komen wegplukken. Niet onterecht.

Het imperium van Guillou

De coach op de foto is Olivier Guillou, de neef van Jean-Marc. Olivier nam twee jaar later, in 2015, nog kortstondi­g het roer over bij de eerste ploeg van Lierse. Maar hij kon de degradatie van Lierse niet afwenden en trok nadien naar de Algerijnse academie van zijn nonkel. Later dat jaar overleed hij op 51-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval. En Jean-Marc Guillou zelf? Die lijkt van de aardbol verdwenen. De inmiddels 77-jarige Fransman heeft de voorbije jaren liefst zeven van zijn elf academies laten sluiten. Hij heeft er momenteel nog vier: twee in Vietnam, eentje in Mali en eentje in Ivoorkust. Maar het werk van Guillou blijft vruchten afwerpen. Liefst zes profspeler­s in onze eerste klasse hebben een verleden bij een van de JMG-academies. Amuzu hadden we al vernoemd. Ook Sofian Kiyine, de brokkenpil­oot van OH Leuven, werd grootgebra­cht op de academie in Tongerlo. Nene Dorgeles van Westerlo speelde zeven jaar bij de JMG-academie in de Malinese hoofdstad Bamako. Ook Habib Keita van KV Kortrijk leerde daar voetballen. Adem Zorgane (Charleroi) en Abdelkadar Kadri (KV Kortrijk) passeerden op de Algerijnse academie van Guillou. Ook in de Bundesliga, de Ligue 1 en de Premier League zijn spelers actief die ooit in een van de academies van Guillou hebben leren voetballen. Maar de mysterieuz­e Fransman heeft uiteindeli­jk wel nooit de droom van Maged Samy kunnen waarmaken. Champions League-voetbal op het Lisp… Het zal niet voor morgen zijn. Helaas.

Elise Mertens (WTA 28) komt vandaag om 11.00u een tweede keer in actie op Roland Garros. De Limburgse speelt op court 7 de openingsma­tch tegen de Colombiaan­se Camila Osorio (WTA 86).

Het wordt de tweede confrontat­ie tussen de 27-jarige Mertens en de 21-jarige Osorio, die als 'lucky loser' werd opgevist voor de hoofdtabel. Vorig jaar stonden ze tegenover elkaar in de eerste ronde van Wimbledon. De Colombiaan­se gaf toen op in de derde set bij een 4-2 achterstan­d. “Mijn opslag ging echt moeizaam in de eerste ronde”, aldus Mertens. “Ik had ook niet veel gevoel bij mijn slagen en ik was een beetje te ver van mijn baseline. Ik weet dat ik door mijn verdedigin­g en mijn vechtlust altijd een plan B heb, maar het is plan A dat de komende wedstrijde­n moet werken.” Mertens treft bij winst de winnares van de partij tussen de Amerikaans­e Jessica Pegula (WTA-3) en de Italiaanse Camila Giorgi (WTA-37).

Op de showcourt Philippe-Chatrier is het uitkijken naar de tweederond­epartijen van Carlos Alcaraz (ATP 1) en Novak Djokovic (ATP 3) tegen respectiev­elijk de Japanner Taro Daniel (ATP 112) en de Hongaar Marton Fucsovics (ATP 83). Tweede reekshoofd Daniil Medvedev (ATP 2) moest reeds inpakken na verlies na 4u15’ in vijf sets van de Braziliaan­se qualifier Thiago Seyboth Wild (ATP 172).

 ?? JOREN DE WEERDT ?? Boven: Josias Roulez, Mouad Tauil, Sabir Bougrine, Charles Kwateng, Anas Tahiri, Iliess Bruylandts, Benson Manuel, Ibrahim El Ansri, Ahmed Messaoudi, Olivier Guillou (coach). Onder: Doelman, Joeri Poelmans, Faysel Kasmi, Yusuf Kucun, Doelman, Dylhan Necipoglu. (Profvoetba­llers in het vet. Namen van de twee doelmannen zijn niet gekend.)FOTO
JOREN DE WEERDT Boven: Josias Roulez, Mouad Tauil, Sabir Bougrine, Charles Kwateng, Anas Tahiri, Iliess Bruylandts, Benson Manuel, Ibrahim El Ansri, Ahmed Messaoudi, Olivier Guillou (coach). Onder: Doelman, Joeri Poelmans, Faysel Kasmi, Yusuf Kucun, Doelman, Dylhan Necipoglu. (Profvoetba­llers in het vet. Namen van de twee doelmannen zijn niet gekend.)FOTO
 ?? FOTO BELGAIMAGE . ?? Jason Denayer is ongetwijfe­ld de grootste naam. Hij schopte het als enige tot de nationale ploeg van België.
FOTO BELGAIMAGE . Jason Denayer is ongetwijfe­ld de grootste naam. Hij schopte het als enige tot de nationale ploeg van België.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? BELGA ??
BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium