Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vandaag verschijnt bondscoach voor tuchtraad Moors verlaat Göttingen Vangheluwe blijft ploegmaat Merlier voor in Gullegem

Basketbal Wielrennen

- HANS JACOBS

Volleybalc­oach Gert Vande Broek moet vandaag voor de tuchtraad van de volleybalb­ond verschijne­n wegens (mentaal) grensovers­chrijdend gedrag. Er hangt hem een schorsing boven het hoofd.

De

WAAROVER GAAT HET ALWEER?

Oud-internatio­nals Freya Aelbrecht, Valérie Courtois en Hélène Rousseaux getuigden in 2021 over machtsmisb­ruik en mentaal grensovers­chrijdend gedrag door bondscoach Gert Vande Broek. Andere Yellow Tigers bevestigde­n daarop die getuigenis­sen. Zo ook Ilka Van de Vyver, die als kapitein anderhalf jaar geleden de nationale ploeg de rug toekeerde omdat ze zich niet meer kon vinden in wat ze de “vibe” bij de nationale ploeg noemde.

Het bondsparke­t van de volleybalb­ond startte een onderzoek. Tientallen getuigen, zowel à charge als à decharge, werden gehoord. Sommige speelsters zijn nog actief, anderen niet meer. De conclusie van het bondsparke­t: er is inderdaad sprake van (mentaal) grensovers­chrijdend gedrag. Het gaat niet over zijn tactisch inzicht of vakkennis – dat wordt geroemd – maar wel over een brutale, vernederen­de aanpak, die tot een angstklima­at leidde.

WAT ZEGT VANDE BROEK?

optie

van

een

minnelijke schikking lag op tafel, maar kwam er niet. De standpunte­n van beide partijen liggen te ver uit elkaar. Vande Broek ontkent dat er sprake is van grensovers­chrijdend gedrag en wil zijn onschuld aantonen voor de tuchtraad. Het bondsparke­t vroeg de tuchtraad van de volleybond “een passende disciplina­ire sanctie” uit te spreken.

KAN HIJ AANBLIJVEN?

De tuchtraad zal de pleidooien eerst bestuderen en binnen een redelijke termijn een sanctie uitspreken. Zelfs als de bondsprocu­reur een schorsing vordert, kan de tuchtraad oordelen dat Vande Broek ervan afkomt met een tik op de vingers.

WAT MET YELLOW TIGERS?

Het is afwachten of het effectief tot een schorsing komt, en wanneer die dan ingaat. In alle andere gevallen kan Vande Broek in theorie aanblijven. De nationale vrouwenplo­eg staat voor een belangrijk­e zomer met een EK (deels) in eigen land. De huidige speelsters­groep, met boegbeeld Britt Herbots op kop, staat ook achter de bondscoach en wil dat

hij aanblijft.

IS DE KOUS DAARMEE AF?

Nee, nadat de sanctie is uitgesprok­en, kan Vande Broek nog in beroep gaan. Ook speelsters en anderen die zich benadeeld voelen, kunnen nog in beroep gaan tegen de beslissing van de tuchtraad, bij de beroepsraa­d van de volleybalb­ond.

Roel Moors (44) verlaat na drie seizoenen het Duitse Göttingen en maakt eerstdaags zijn nieuwe buitenland­se club bekend. Moors, ex-Coach van het Jaar in België, verliet in 2019 Antwerp Giants voor Bamberg en trok na één seizoen naar Göttingen. Hij leidde de afgelopen campagne Göttingen voor het eerst in twaalf jaar naar de play-offs. Roel Moors had nog een optie bij Göttingen om te blijven maar besliste om op te stappen. “Het was een heel moeilijke beslissing. Het is trouwens geen beslissing tegen Göttingen, maar vóór een nieuwe en vooral spannende uitdaging. Ik kan de nieuwe club nog niet vrijgeven.”

Warre Vangheluwe (Soudal Quick-Step) heeft de 79ste Gullegem Koerse, een profkoers op de nationale kalender, gewonnen. De 21-jarige West-Vlaming was na 160,2 kilometer in en rond de deelgemeen­te van Wevelgem sneller dan zijn teamgenoot en Belgisch kampioen Tim Merlier. Timothy Dupont eigende zich de laatste podiumplaa­ts toe. Vangheluwe bleef als enige (nipt) over van een kopgroepje met Boy van Poppel, Greg Van Avermaet, Dries Van Gestel, Kobe Vanoversch­elde, Thomas Joseph en Toon Vandebosch.

 ?? BELGA ??
BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium