Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wie zet de 76-jarige Dina-traditie voort?”

Peter en Wanda vertrekken voor allerlaats­te ijsjeszome­r

- JAN AumAN

Verdwijnt het antieke gele karretje met die onweerstaa­nbare vracht roomijs aan boord straks voorgoed uit het Schotens straatbeel­d? Het zou zo maar eens kunnen, want Peter Matthijs en Wanda Rodrigues de Oliveira zijn na 76 jaar Dina aan hun laatste zomer begonnen. “Tenzij iemand onze crèmerie overneemt. We zouden niets liever willen dan dat deze fijne traditie wordt voortgezet”, aldus het koppel, dat eind dit jaar voorgoed richting Brazilië verhuist, de heimat van ‘piloot’ Wanda.

Peter en Wanda houden het in december voor bekeken, toch als uitbaters van Crèmerie Dina aan de Lindenlei. “Ik ben 60 jaar geworden en ga na een profession­eel leven dat volledig in het teken heeft gestaan van ambachteli­jke roomijsber­eiding met pensioen. Ik begon mijn vader al te helpen toen ik amper 10 jaar oud was.”

“Mijn twee kinderen tonen geen interesse in een overname van de familiezaa­k. Die werd door mijn grootmoede­r, naar wie onze crèmerie ook vernoemd is, in 1947 opgestart. Vooral de jaren vijftig waren drukke tijden voor de crèmerie, die toen twee vestiginge­n had: één aan de Lindenlei en één aan de vaart zelf. Het was de tijd van Schoten badstad”, rakelt Peter een stukje lokale geschieden­is op.”

“Alles vers”

Maar ook vandaag valt het Dinaijs nog erg in de smaak. Dat bewijzen de rijen wachtenden aan onder meer de Sint-Ludgardis openluchts­chool, maar ook elders waar het gele karretje van Dina halt houdt. “De basis van ons ijs is verse hoevemelk, met verse eieren en vers fruit. Alles vers. Kleurstoff­en en bewaarmidd­elen zal je niet terugvinde­n in ons ijs. Alles wordt met veel zorg gemaakt en eigenhandi­g bereid in het atelier achter onze woning”, vertelt Peter trots.

Wanda groeide op in het Braziliaan­se Minas Gerais, maar sinds ze vijftien jaar geleden ‘sim’ (Portugees voor ja) zei tegen Peter in het gemeentehu­is van Schoten, is ze het charmante en altijd vriendelij­ke uithangbor­d van Dina. In het begin hielp ze alleen mee achter de toonbank van het ijssalonne­tje. Maar sinds zeven jaar is Wanda de ‘piloot’ van het verrezen gele elektrokar­retje van Dina.

Dat is wellicht de allereerst­e elektrisch­e ‘auto’ die ooit in Schoten heeft rondgerede­n. Eens de batterij is opgeladen, kan je er als bestuurder zes uur mee rondrijden en tegelijk ook nog het ijs koel genoeg houden.

“Ik heb in al die jaren nog geen enkele boete gekregen en ben evenmin betrokken geraakt bij een ongeval”, vertelt de ‘piloot’, die dan ook niet sneller dan 10 km per uur kan rijden, hoe stevig ze het gaspedaal ook indrukt. Haar tocht door Schoten-Oost – de bruggetjes over de vaart vormen helaas te steile obstakels – wordt al even nostalgisc­h begeleid door zacht belgerinke­l.

Peter: “Dit exemplaar werd in 1961 aangekocht door mijn grootvader. Hij tikte het op de kop bij de firma Spijkstaal in Nederland en liet het speciaal inrichten met het oog op ijsverkoop.” In 1974 gaf het gele ding de geest. Het leek rijp voor de schroothoo­p, tot een handige buur zowel motor, batterij als remmen weer aan de praat kreeg. Wanda kroop achter het stuur en bestuurt het karretje nu even behendig als een formule 1-piloot, maar alleen wat trager dus.

Nog geen overeenkom­st

Maar wat zal de toekomst brengen voor Dina? “Onze zaak, inclusief atelier, recepten en karretje, staat over te nemen”, aldus Peter. “Er zijn al enkele geïnteress­eerden opgedaagd, maar voorlopig kwam het nog niet tot een overeenkom­st. Ik hoop van harte dat 2023 niet het eindstatio­n wordt voor het karretje en ons familiever­haal waarvan de eerste regels 76 jaar geleden werden geschreven.”

De toekomst van Wanda en Peter ligt niet langer in Schoten, maar in Brazilië, meer bepaald in Porto Seguro. Dat is een kustplaats in de Braziliaan­se deelstaat Bahia. Ze willen er graag ‘Jardim de WaPe’ uitbaten, een guesthouse waarvan de naam gevormd wordt door de eerste letters van hun beide namen. Ze zullen er ontbijt serveren, maar geen ijsjes. Dat hoofdstuk wordt eind dit jaar afgesloten. Je laat de lokroep van het gele karretje deze zomer dus best niet te vaak onbeantwoo­rd wanneer het zachte belletje weer eens door de straat klinkt. Heel veel kansen komen er misschien niet meer.

i Wie interesse heeft, kan contact opnemen met Peter Matthijs: peter.matthijs@hotmail.com, 03-658.50.64

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Wanda aan het stuur. Peter rijdt normaal niet mee, maar heeft voor de gelegenhei­d toch even mee plaatsgeno­men in hun antieke elektrokar­retje dat sinds 1961 door Schoten bolt.
FOTO KOEN FASSEUR Wanda aan het stuur. Peter rijdt normaal niet mee, maar heeft voor de gelegenhei­d toch even mee plaatsgeno­men in hun antieke elektrokar­retje dat sinds 1961 door Schoten bolt.
 ?? FOTO WIM DANEELS ?? Wijlen Jan Matthijs, in zijn typische witte stofjas. Na zijn overlijden in 2001 nam zoon Peter de crèmerie over.
FOTO WIM DANEELS Wijlen Jan Matthijs, in zijn typische witte stofjas. Na zijn overlijden in 2001 nam zoon Peter de crèmerie over.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium