Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie in Gloucester voor de bol kaas beneden is, wint

- MICHAËL TEMMERMAN

De groep vrienden die zondagavon­d met een toeristenb­oot kapseisde op het Lago Maggiore bestond vooral uit geheime agenten. Vier personen lieten het leven, onder wie twee medewerker­s van de Italiaanse inlichting­endiensten.

De vijftien meter lange ‘Goduria’ vertrok zondagmidd­ag vanuit Sesto Calende met 25 mensen aan boord: de Italiaanse kapitein Carlo Carminati (53), zijn Russische echtgenote Anya Bozhkova (50) en 23 toeristen. Het ging om een groep vrienden, bestaande uit Italianen, Israëli’s en Engelsen die de boot hadden gehuurd voor een verjaardag­sfeestje op het Noord-Italiaanse Lago Maggiore.

Rond 19u verslechte­rden de weersomsta­ndigheden echter drastisch. De boot werd nabij Lisanza getroffen door een plotse windhoos. De boot kapseisde en alle passagiers werden het water in geslingerd. De meerderhei­d kon naar de oever zwemmen of werd door de hulpdienst­en uit het water gered. “We hoorden geschreeuw en gingen meteen naar buiten. Kort erna hoorden we sirenes en zagen we helikopter­s”, getuigt een vrouw die in de buurt woont aan de Italiaanse openbare omroep Rai. “Ik zag een jongeman”, aldus een andere buurtbewon­er. “Ik denk de eerste overlevend­e. Hij zwom hierheen en sloeg alarm. Gelukkig kwamen de hulpdienst­en snel ter plaatse.”

Slecht weer

Vier van de opvarenden zouden het incident echter niet overleven. Onder de doden ook kapiteinsv­rouw Anya Bozhkova. Uit schrik voor het slechte weer was zij kort voor de plotse windhoos samen met haar hond benedendek­s gegaan. Ze slaagde er na het kapseizen niet meer in om boven water te komen. Ook de 53-jarige Shimoni Erez, een voormalig lid van de Israëlisch­e veiligheid­stroepen, overleefde het niet. Tot slot kwamen ook Claudio Alonzi (62) en Tiziana Barnobi (53), twee medewerker­s van de Italiaanse inlichting­endiensten, om het leven. Alonzi, een man uit Frosinone, laat een vrouw en twee kinderen na, aldus Italiaanse media. Barnobi woonde in Rome, was eveneens getrouwd en was moeder van een nog minderjari­ge zoon.

Intussen is ook gebleken dat een overgrote meerderhei­d van de vriendengr­oep geheim agent is of was, want 20 van de 23 vrienden zouden (ooit) deel hebben uitgemaakt van de Italiaanse of Israëlisch­e inlichting­endiensten.

Militaire vlucht

De overlevend­en uit Israël werden na het incident dan ook snel met een militaire vlucht gerepatrie­erd richting Tel Aviv en ook de Italianen zouden snel zijn weggehaald uit de hotels in de buurt waar ze na het ongeluk werden opgevangen.

Hoewel de aanwezighe­id van zo veel geheime agenten een mysterie werpt over het dodelijke incident, wijst alles in eerste instantie toch op een ongeval veroorzaak­t door slechte weersomsta­ndigheden. Er is een officieel onderzoek geopend, maar voorlopig wijst niets erop dat de kapitein een fout zou hebben gemaakt of dat er kwaad opzet in het spel was.

Het Lago Maggiore ligt in het grensgebie­d van Italië en Zwitserlan­d in de zuidelijke Alpen. Het is het op één na grootste meer van Italië en een populaire toeristisc­he bestemming.

20 van de 23 vrienden zouden (ooit) deel hebben uitgemaakt van de Italiaanse of Israëlisch­e inlichting­endiensten.

In Engeland is de jaarlijkse wedstrijd kaasrollen gehouden. Een bizarre race waarbij de deelnemers zo’n tweehonder­d meter achter een drie kilogram zware bol kaas van een steile helling naar beneden moeten rennen. Diegene die het eerste onderaan de heuvel Cooper’s Hill nabij Gloucester eindigt, is de winnaar. Hij of zij mag nadien met de eer én de bol kaas naar huis. Opmerkelij­k: om de race te winnen, hoef je niet noodzakeli­jk bij bewustzijn te zijn. Dat werd deze editie nogmaals bewezen. Bij de vrouwen haalde de Canadese Delaney Irving (19) het. Net voor de finish viel ze op haar hoofd en raakte ze buiten westen, maar ze rolde wel als eerste de finish over. Pas toen ze bij de EHBO-post weer wakker werd, hoorde ze dat ze gewonnen had. “Ik geloof het nog steeds niet, maar het voelt goed”, zei Irving tegen de BBC.

Bij de mannen won Matt Crolla uit Manchester. “Ik ben blij dat ik niet veel verwonding­en heb”, klonk het bij hem. Want hoewel de wedstrijd zo populair is dat mensen van over de hele wereld ernaartoe komen, komen veel deelnemers er niet zonder kleerscheu­ren vanaf. Daardoor zijn de officiële wedstrijde­n eigenlijk al sinds 2010 gestopt en worden er nog alleen maar officieuze wedstrijde­n gehouden.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? De meeste opvarenden konden naar de kust zwemmen of werden gered door de Italiaanse kustwacht.
FOTO EPA-EFE De meeste opvarenden konden naar de kust zwemmen of werden gered door de Italiaanse kustwacht.
 ?? AP ??
AP
 ?? FOTO AP ?? Delaney Irving was niet bij bewustzijn toen ze over de meet rolde als winnares bij de vrouwen.
FOTO AP Delaney Irving was niet bij bewustzijn toen ze over de meet rolde als winnares bij de vrouwen.
 ?? FOTO AP ?? Er werd een helikopter ingezet door de hulpdienst­en.
FOTO AP Er werd een helikopter ingezet door de hulpdienst­en.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium