Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Weg met paarden op paardenmol­en

-

Draaimolen­s met dieren, ook al zijn ze dan van kunststof, zijn niet meer van deze tijd. Dat zegt dierenrech­tenorganis­atie PETA in een open brief aan Chance Rides, de grootste fabrikant van draaimolen­s in de Verenigde Staten.

De draaimolen­s zetten dieren neer als “vervoersmi­ddel of amusement”, vindt PETA. De dierenrech­tenorganis­atie stelt voor hen te vervangen door auto’s, vliegtuige­n, ruimtesche­pen of bulldozers, of fantasievo­orwerpen als vallende sterren, regenbogen of bezems.

“Kinderen leren door te spelen, en door hen te leren respect en compassie te hebben voor alle levende en voelende wezens, creëren we een rechtvaard­ige en barmhartig­e wereld”, zegt PETAvoorzi­tster Ingrid Newkirk.

Voorbeeldf­unctie

De Nederlands­e tak van PETA heeft al een oproep gedaan naar sprookjesp­retpark de Efteling, waar een grote, klassieke stoomcarro­usel staat met paarden en varkens. “De Efteling heeft een voorbeeldf­unctie en een enorme invloed op andere pretparken.

Als het alleen al aangeeft dat het dit overweegt of erover wil nadenken, dan brengen we een hele belangrijk­e discussie op gang”, zegt Janneke Hogervorst namens PETA aan Algemeen Dagblad.

De woordvoerd­er van de Efteling noemt het “een bijzonder interessan­te discussie”, maar kan nog niet bevestigen of er effectief iets zal veranderen.

En wat in ons land? “We geven voorrang aan dierenleed, dus voor ons is deze zaak niet prioritair”, zegt Ann De Greef, directrice van pressiegro­ep GAIA. “Ik snap wel waarom PETA het doet, want het heeft een invloed op onze beeldvormi­ng.”

 ?? © MAR HERREMANS - CORELIO ?? Paardenmol­en op de Sinksenfoo­r.
© MAR HERREMANS - CORELIO Paardenmol­en op de Sinksenfoo­r.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium