Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Als zelfs Felice Mazzu hem ook al niet meer gebruikt...

Je moet het maar doen. Adrien Trebel (32) verzeilde bij Charleroi in precies dezelfde situatie waarin hij jaren bij Anderlecht zat. De Franse middenveld­er staat er op de loonlijst, maar zal niet meer meespelen en mag/ moet weg.

- JÜRGEN GERIL, BRAM VAN VAERENBERG­H

Hij is vaker niet-voetballer dan voetballer. Adrien Trebel nam vorige zomer afscheid van Anderlecht, waar hij met zijn jaarsalari­s van 2,7 miljoen euro een banneling was geworden. Onlangs zei hij daarover in de podcast Insiders: “Toen Vincent Kompany me voor het eerst zag bij Anderlecht, zei hij meteen: Jij moet vertrekken, je verdient te veel. Wel, ik had liever gehad dat hij bij die eerste ontmoeting eerst eens over voetbal had gepraat. Kompany had bij Manchester City gespeeld en daar honderd keer meer verdiend dan ik.”

Het is voor Trebel een verlossing om te vertrekken bij Anderlecht. Al blijkt een nieuwe club vinden bijlange niet zo simpel. Hij legt fysieke tests af bij Eupen, maar de Oostkanton­ners oordelen dat hij verre van fit genoeg is en blazen de deal af. Hij belandt eind augustus dan bij Sporting Charleroi, waar zijn makelaar Mogi Bayat uiteraard thuis is. Daar zal coach Felice Mazzu de Fransman, met wie hij een tijdlang ook hoog opliep bij RSCA, zijn loopbaan wel even herlancere­n.

“Adrien volgde zijn hart en zet zijn carrière voort bij Charleroi”, stellen de Zebra’s. “Adrien zal er met zijn ervaring voor zorgen dat Charleroi een steen kan verleggen.” De speler zelf voegt eraan toe: “Ik koos voor het sportieve project van Charleroi, maar ook voor mijn familie. Mijn zoontje vroeg me om in België te blijven voor zijn vrienden. Mijn rol op mijn 32ste is om niet alleen voetballer te zijn, maar ook papa.”

Spaarpotje

Het helpt dan wel als je een spaarpotje hebt. De steen die Adrien – Adrie voor de vrienden – Trebel zou verleggen bij Charleroi zou uiteindeli­jk maar een petieterig kiezeltje blijken. Zowat meteen na zijn transfer valt hij in tegen Anderlecht (2-1-verlies), maar het is snel duidelijk dat hij ritme mist. Niet onlogisch, nadat de Fransman zes maanden niet meer had meegedaan bij RSCA. Trebel kent nog een viertal invalbeurt­en en zelfs één basisplaat­s in de 1/16de finales van de beker tegen Thes Sport, maar loopt dan een blessure aan de quadriceps op. Weer een letsel. “Ik zat meteen in de selectie, terwijl ik daar niet klaar voor was”, zei de speler er later over. “Ik heb met de coach gepraat en we weten dat er stappen zijn overgeslag­en.”

Maar eens opnieuw fit, worden er niet alleen meer stappen overgeslag­en. Opeens wordt ook Trebel zelf overgeslag­en. Bij elke selectie. De uitleg is dat Charleroi week na week moet harken om aan de zes verplichte Belgen op het wedstrijdb­lad te raken. Daarom moeten jeugdspele­rs vaak de plaats innemen van buitenland­ers en daar is Trebel het slachtoffe­r van. Toch straf dat iemand die je als leider aantrok zomaar op de tribune wordt gezet.

Toeval of niet, maar net in die moeilijke periode wordt Trebel opeens opgeroepen voor Madagascar. Ja, hij heeft de Franse nationalit­eit, maar via zijn moeder heeft hij ook Malagassis­che roots. Bondscoach Romuald Rakotondab­re selecteert hem voor interlands tegen Mauritanië en Benin, tegen Tsjaad en tegen Ghana. Hij moet één keer afzeggen en in de tweede interlandp­eriode krijgt hij geen speelminut­en. Toch opmerkelij­k.

Adrien Trebel gaat niet zomaar ergens tekenen. Hij is naast voetballer ook een vader die luistert naar zijn gezin

Jongeren gidsen

Het blaast zijn carrière bij Charleroi helaas voor hem geen nieuw leven in. Vanaf januari mogen er nochtans twintig spelers in de wedstrijdk­ern zitten, waardoor er naast de verplichte Belgen meer ruimte is voor buitenland­ers op de bank. Maar ook nu haalt Trebel haalt nooit meer de bank. Als zelfs Felice Mazzu hem niet meer gebruikt: waar gaat het dan heen? We horen nochtans dat Adrien blijft trainen en jongeren probeert te gidsen, zoals hij dat ooit deed met Théo Leoni. Maar hij is niet de man die de Carolo’s uit het moeras zal trekken.

Patron Mehdi Bayat wil tijdens de mercato zelfs zijn kern verkleinen en oordeelt dat Trebel in januari maar beter kan vertrekken. Het is niet zo dat Adrie zijn C4 krijgt op Mambourg, maar er wordt toch geprobeerd om zijn contract, dat nog tot juni loopt, te ontbinden. De verhouding loonspeelm­inuten is niet in evenwicht. De speler weigert evenwel elk voorstel om zijn verbinteni­s op te zeggen. Hoe zou u zelf zijn?

Wat wij horen, is evenwel dat Trebel geen minuut meer zal spelen voor Charleroi. Het spook is terug. De club hoopt nog dat er een voorstel uit Turkije zal komen of uit Zwitserlan­d, waar de markt nog open is. Maar de Fransman gaat niet zomaar ergens tekenen. Hij is naast voetballer ook een vader die luistert naar zijn gezin. En in Portugal is de markt al dicht. De familie Trebel heeft daar wel al een optrekje. Voor wanneer zijn voetbalpen­sioen aanbreekt.

 ?? © BELGA ?? Enkel in de 1/16de finales van de beker tegen Thes Sport krijgt Adrien Trebel een basisplaat­s, maar daar loopt de Franse routinier dan een blessure aan de quadriceps op
© BELGA Enkel in de 1/16de finales van de beker tegen Thes Sport krijgt Adrien Trebel een basisplaat­s, maar daar loopt de Franse routinier dan een blessure aan de quadriceps op

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium