Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alleen dit jaar een premie voor elektrisch­e wagen

De premie voor elektrisch­e wagens geldt enkel voor dit jaar. Die knoop heeft de Vlaamse regering vrijdag doorgehakt. N-VA kelderde uiteindeli­jk het plan van Lydia Peeters niet, maar de Open Vld-minister moest wel inbinden.

- FARID EL MABROUK

De kogel is door de kerk. Na veel discussie en een ministerra­ad met veel onderbreki­ngen is de Vlaamse regering er dan toch in geslaagd een akkoord te bereiken over de invoering van een premie voor elektrisch­e wagens van minder dan 40.000 euro. In plaats van drie jaar geldt de premie dus alleen maar dit jaar. Voor alle e-wagens die vanaf 1 januari zijn ingeschrev­en komt er dus een premie van 5.000 euro. Voor tweedehand­swagens is dat 3.000 euro.

Het dossier zette de Vlaamse regering de voorbije week onder hoogspanni­ng. Dat de premie er zou komen, werd in september vorig jaar al beslist, maar zelfs toen was er al veel kritiek op de maatregel. Het zette bij velen kwaad bloed dat er op drie jaar tijd 75 miljoen zou gaan naar de betere middenklas­se die zich een dure wagen sowieso al kan permittere­n. De discussie laaide begin vorige week verder op na een kritisch advies van de Raad van State. Die waarschuwd­e dat de regeling van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD) het gelijkheid­sbeginsel weleens zou kunnen schaden door een te krap budget en door het plan om de premie te vermindere­n wanneer dat budget bijna op is.

Extra geld

Dat laatste scenario schrapt de minister nu. Peeters garandeert dat iedereen die de 5.000 euro aanvraagt dat bedrag ook krijgt. Indien de 20 miljoen euro die voorzien is ontoereike­nd blijkt, zal de regering de komende jaren naar extra geld op zoek gaan. Al lijdt het geen twijfel dat Peeters dan haar eigen budget zal moeten uitkammen. Wellicht wordt dan geput uit de klimaatmid­delen die zij krijgt uit het Vlaams Klimaatfon­ds (6 miljoen euro). Maar de liberale politica gaat ervan uit dat de 20 miljoen volstaan. Cijfers van de autosector (Febiac) geven aan dat er vorige maand maar 258 elektrisch­e wagens werden ingeschrev­en.

De N-VA kelderde de premie uiteindeli­jk niet volledig omdat het ook voor de Vlaams-nationalis­ten moeilijk was om de belofte van de Vlaamse regering weer in te trekken. Die wordt geleid door de N-VA en zou anders als onbetrouwb­aar gezien worden.

Onnodige erfenis

Peeters haalde de premie dus wel binnen, maar moest toch flink inbinden. In haar oorspronke­lijke plan zou de premie drie jaar lang blijven bestaan en in totaal 75 miljoen euro kosten. Donderdag legde ze nog een compromisv­oorstel op tafel van twee jaar, maar ook dat haalde het niet. Nu al geld uitgeven van de volgende

Vlaamse regering kan niet, vond zowel de N-VA als CD&V. Door de premie tot 2024 te beperken, wordt de volgende Vlaamse ploeg niet bezwaard. N-VA wilde het systeem zelfs al eind september stopzetten, maar dat haalde het ook niet.

“Met belastingg­eld moeten we verstandig omgaan. Er zijn immers vele andere noden in Vlaanderen. Die 55 miljoen euro kan daarvoor dienen in de toekomst”, zei N-va-minister Zuhal Demir. “Soms moet je durven bijsturen en dat doet collega Peeters vandaag door in te binden van 31 december 2026 naar 31 december 2024. Zo komt ze de belofte na die ze deed aan kopers, maar zorgen wij er tegelijk voor dat de volgende regering niet opgezadeld wordt met een onnodige erfenis.”

De Vlaamse regering sprak ook af dat de besliste verhoging van de kilometerh­effing voor vrachtwage­ns – ook een dossier van Peeters – er snel moet komen. Een groot deel van de 20 miljoen moet immers vandaar komen.

Prijsdalin­g ingezet

Door het akkoord kan maandagmid­dag het digitaal loket wel openen waar de premie moet worden aangevraag­d. Die geldt voor zero-emissiewag­ens die zijn ingeschrev­en vanaf 1 januari en die ten vroegste besteld werden op 25 september vorig jaar.

“De premie moet de overgang naar zero-emissiemob­iliteit verder stimuleren bij particulie­ren voor wie de prijsdremp­el vandaag nog te hoog is in vergelijki­ng met een wagen op fossiele brandstof”, reageert minister Peeters. “Daar kan de premie een belangrijk verschil maken. Zo willen we de vergroenin­g van het Vlaamse wagenpark een boost geven. Sinds de aankondigi­ng van de Vlaamse premie is de daling van de prijzen van elektrisch­e wagens duidelijk ingezet.”

“Met belastingg­eld moeten we verstandig omgaan. Er zijn immers vele andere noden in Vlaanderen” Zuhal Demir

Vlaams minister van Energie (N-VA)

 ?? © BELGA ?? Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).
© BELGA Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium