Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen geld, geen capaciteit

Zuid-amerika is net België. Sorry, daar hebben we geen geld voor. Helaas, daar hebben we de capaciteit niet voor.

-

De Antwerpse burgemeest­er Bart De Wever en zijn Rotterdams­e ambtsgenoo­t en mattie Ahmed Aboutaleb zijn weer veilig teruggekee­rd van hun missie in Zuidamerik­a. Samen met hun Hamburgse collega Peter Tschentsch­er hebben ze op twaalf dagen tijd een bijna onmenselij­ke tour of duty door Colombia, Ecuador, Peru en Costa Rica afgerond. Het aantal politiebaz­en, openbare aanklagers, ministers, presidente­n, douaniers, havenbazen en ambassadeu­rs die klaar stonden om De Wever en Aboutaleb met open armen te ontvangen, kent niemand precies. Maar je zou minstens twee bussen nodig hebben om ze te vervoeren. Dat De Wever en Aboutaleb als ware staatsleid­ers werden onthaald, zegt veel over de wanhoop in Zuid-amerika. “Help ons”, zo klonk het overal. “En blijf vooral zaken met ons doen”, zo voegden ze er aan toe.

In de haven van Buenaventu­ra had de havenautor­iteit alles uit de kast gehaald om indruk te maken op de delegatie uit Antwerpen, Rotterdam en Hamburg. Een flitsende presentati­e om de haven aan te prijzen, dansende en musicerend­e dames die voor een vleugje ambiance moesten zorgen, een opslagplaa­ts voor koffiebone­n die werd omgetoverd tot een soort beurs waar de politie al haar wapens en uitrusting kwam showen. En een diner dat werd opgeluiste­rd door een wereldbero­emde bisschop, die twee oorlogvoer­ende drugsbende­s had overtuigd een vredesverd­rag af te sluiten. Toen ik in de bus mijn verbazing uitsprak over de sensatione­le ontvangst zei een van de begeleiden­de politiemen­sen: “Uw bezoek is heel belangrijk voor ons.”

Ook in Ecuador en Peru haalden ze alles uit de kast om Europese gasten veilig te ontvangen. De Ecuadorane­n hadden maar liefst tweehonder­d politieage­nten opgetromme­ld om ons veilig naar het hotel escorteren. Voor het hotel stonden dag en nacht soldaten de wacht te houden. In Peru en Costa Rica ging het er iets relaxter aan toe, maar ook daar hadden ze heel wat politiemen­sen opgetromme­ld om de buitenland­se gasten te beschermen.

De manier waarop De Wever en co. werden ontvangen, zegt iets over de gastvrijhe­id van de Zuidamerik­anen, maar vooral ook over hun wanhoop. In Colombia en Peru vechten ze al jaren tegen drugskarte­ls, maar zien ze met lede ogen toe hoe steeds meer Europeanen hun neus vol coke steken. Om al die milieubewu­ste yogasnuive­rs te bedienen, kappen de drugskarte­ls in Peru steeds meer regenwoud om nieuwe cocaplanta­ges te kunnen aanleggen. In Costa Rica, een redelijk welvarend land in vergelijki­ng met de buurlanden, vormt de drugsmaffi­a een regelrecht­e bedreiging voor het toerisme en de fruitexpor­t. In Ecuador is de situatie gewoon uitzichtlo­os. De drugsbende­s staan op het punt om het land helemaal over te nemen.

De Zuid-amerikanen schreeuwen om hulp. Ondanks de corruptie is er ook veel goede wil om de strijd met georganise­erde misdaad aan te gaan. Maar als je aan de politiemen­sen of magistrate­n vraagt waar het fout gaat, klinkt het verhaal heel herkenbaar. “We hebben niet de financiële middelen, noch voldoende personeels­capaciteit om de strijd met de drugsmaff ia aan te gaan.” Ze hebben scanners in de haven, maar onvoldoend­e personeel om beelden te analyseren. Scanners die uitvallen, blijven wekenlang defect omdat er geen geld is voor wisselstuk­ken. Hun havens hangen inmiddels vol hightechca­mera’s, maar er zijn maar een handvol agenten om de duizenden beeldscher­men te bekijken. Er zijn onvoldoend­e politiemen­sen en magistrate­n om onderzoek te doen. In Ecuador worden politieage­nten al maanden niet meer betaald, omdat de staat bankroet is.

De verhalen uit Zuid-amerika doen erg denken aan de klaagzang van politie en gerecht in eigen land. Ook bij ons zijn er altijd geld en middelen te weinig en is er onvoldoend­e capaciteit bij politie en justitie. Er bestaat alleen een groot verschil: België is een welvarend en modern land, terwijl een groot deel van de bevolking in Latijns-amerika straatarm is. Het tekort aan geld en middelen is dus een bewuste keuze van onze beleidsmak­ers in de Wetstraat. Of er in de Wetstraat echt de wil bestaat om de havengerel­ateerde georganise­erde misdaad aan te pakken, valt te betwijfele­n. Onze politici in Brussel lijken vooral wakker te liggen van de verslaafde­n in de stations. Maar ja, die kunnen ook zo geweldig in de weg liggen, natuurlijk.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium