Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waarom hebben ze in de Kempen vaak te kampen met slecht bereik?

- ELLEN GORIS

In het tv-programma De dag van vandaag gaat Fien Germijns telkens live langs bij mensen thuis, maar tijdens haar bezoek in Kasterlee woensdagav­ond vlotte de communicat­ie met de tv-studio niet en vice versa. Veel Kempense kijkers reageerden niet erg verrast. “Bomen absorberen het mobiele signaal sterk.”

In de dagelijkse quiz De dag van vandaag kunnen kijkers van het programma thuis prijzengel­d winnen. Woensdag was een koppel uit Kasterlee uitverkore­n en dus ging Fien Germijns bij hen langs. Ze wonen ergens afgelegen, tussen de bomen, meer kregen de kijkers thuis niet te zien, want het beeld viel weg. “Is er wel 4G in Kasterlee?”, vroeg Niels Destadsbad­er zich af in de studio. En bij uitbreidin­g in heel de Kempen? We hebben zelf al meerdere keren gemerkt dat verbinding­en in dunner bevolkt gebied veel slechter zijn dan in de dichtbevol­kte stad.

Volgens Telenet-woordvoerd­er Bart Boone krijgt Telenet in verhouding niet meer klachten in bepaalde regio’s. Natuurlijk is er wel een causaal verband volgens hem. “In meer bosrijke gebieden kun je proportion­eel meer moeilijkhe­den hebben om te bellen in vergelijki­ng met dichtbevol­kte regio’s.” In dunner bevolkte streken stellen operatoren zich vaak de vraag of het wel nuttig is om extra antennes te bouwen. Bovendien zijn natuur- en bosgebiede­n nefast voor het bereik volgens Boone. “Bomen absorberen het mobiele signaal sterk, waardoor het bereik minder wordt. Verder het hangt veel af van heel specif ieke, plaatselij­ke factoren.”

Wijziging van netwerk

Het probleem waar Fien Germijns woensdag in Kasterlee mee te kampen kreeg, kan misschien ook worden verklaard door een wijziging van het netwerk. “Wij zijn bezig met werkzaamhe­den in die gemeente, waarbij we ons netwerk upgraden van 4G naar 5G.” Boone benadrukt echter dat dat normaal gezien geen probleem zou mogen zijn. “Wij zorgen ervoor dat onze antennes dekking bieden tot aan de grens of zelfs daarbuiten”, klinkt het.

De woordvoerd­er haalt aan dat tal van factoren een rol spelen bij slecht internet. Een daarvan is wonen in grensgebie­den. Dat merkt Korin Schalk al acht jaar, zo lang woont ze al op drie kilometer van de Nederlands­e grens in Meersel-dreef (Hoogstrate­n). Zij merkt op dat wonen in bosrijk grensgebie­d in een modern geïsoleerd­e woning een enorme invloed heeft op de verbinding. “Dat is drie keer pech: op de grens, in een bos en met de huidige isolatieno­rmen. Sinds wij hier wonen, hebben wij ontzettend veel problemen met internet. De technici van Telenet halen die factoren telkens aan, zeker omdat we zo dicht bij Nederland wonen.”

Bron van frustratie

Het internetpr­obleem was voor Korin vanaf het begin al een bron van frustratie. “We hadden geen andere keuze dan Telenet als provider, omdat zij als enige bekabeling in onze buurt hebben. We hebben flink geïnvestee­rd in een telefoonve­rsterker, een betrouwbaa­r wifinetwer­k en een dongel, maar zonder basisberei­k staan we nergens. Het is de vaste lijn die ervoor zorgt dat we echt bereikbaar te zijn. Nochtans hebben we hier een kantoor aan huis voor het bedrijf, we hebben internet echt nodig.”

Het gebrek aan een betrouwbar­e verbinding heeft ook praktische consequent­ies. Een voorbeeld daarvan is het gebruik van tweestapsv­erificatie, zoals Korin uitlegt. “Op veel websites moet je je identiteit bevestigen door het versturen van een sms-code. Wij ontvangen die codes hier vaak niet op tijd. Soms loop ik buiten rond in de hoop op beter bereik, maar ook dat helpt niet altijd.” Onlangs liet Korin thuis een laadpaal voor elektrisch­e auto’s installere­n en ook die zorgt voor problemen. “Om gebruik te maken van de paal moeten we een badge gebruiken. Dat vereist een wifiverbin­ding of een mobiel netwerk – en die werken hier dus niet. Uiteindeli­jk heb ik een extra wifikastje geïnstalle­erd om het probleem op te lossen.”

KASTERLEE, HOOGSTRATE­N

“Sinds wij hier wonen, hebben wij ontzettend veel problemen met internet. De technici van Telenet halen dezelfde factoren telkens aan: vlak bij de grens, in een bos en met de huidige isolatieno­rmen. Dat is drie keer pech” Korin Schalk

Inwoner van Meersel-dreef

Andere klachten

Korin is niet de enige met slecht internet, weet Luc Tuerlinckx, ombudsman voor telecommun­icatie. “In 2022 ontvingen we honderd klachten over slechte internetde­kking, terwijl dat aantal in 2023 steeg naar 208”, zegt hij. “Al is dat een relatief klein aantal als je weet dat we jaarlijks 18.000 klachten krijgen.” Woordvoerd­er van Testaankoo­p Laura Clays zegt net zoals Luc Tuerlinckx dat de klachten over internetde­kking bij hen wel meevallen. Wel hebben ze een speciale app gemaakt, Becover, die gegevens verzamelt over de netwerkkwa­liteit. Die kaart toont per operator de kwaliteit van de mobiele dekking in België. “Gebruikers kunnen via die app zelf een snelheidst­est doen om te zien hoe het bereik in hun omgeving is.”

 ?? © KOEN FASSEUR ?? Bij Korin Schalk in het grensdorpj­e Meersel-dreef kampen ze met extreme internetpr­oblemen.
© KOEN FASSEUR Bij Korin Schalk in het grensdorpj­e Meersel-dreef kampen ze met extreme internetpr­oblemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium