Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Bakstenen van de Rupelstree­k in ruil voor Portugese wijn

-

Deze monumental­e gevel in de Sanderusst­raat verbergt alweer een fraai stukje Antwerpse bedrijfsge­schiedenis. In deze gebouwen zat bijna een eeuw lang Entrepot Steenacker­s. Alles begon met bakstenen uit de Rupelstree­k. Casimir Steenacker­s voerde die vanaf eind negentiend­e eeuw uit naar Portugal en bracht Portugese wijn mee naar Antwerpen.

Casimir

Vier generaties

De wijnhandel (in de beginjaren werd er ook graan voor het Belgische leger gestockeer­d) werd een eeuw lang door vier opeenvolge­nde generaties Steenacker­s bestierd. Al liep het met het merendeel van de gebouwen zelf minder goed af: een tweede kantoorgeb­ouw aan de overkant van de Solvynstra­at werd tijdens de Tweede Wereldoorl­og door een V2 verwoest en hun pakhuis in diezelfde straat brandde in 1953 volledig uit.

De nog rechtstaan­de gebouwen in de Sanderusst­raat (met de gevel die je hiernaast ziet), werden later gebruikt voor de opslag van porselein en zilver en fungeerden daarnaast als kantoren voor het Antwerpse gerecht; het complex bevindt zich vlak bij het oude Justitiepa­leis.

En dat brengt ons bij Jean-jacques Winders, de architect die het geheel destijds uittekende.

Hij ontwierp

verder onder meer het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten en was verantwoor­delijk voor de restaurati­e van het Maagdenhui­s.

Diezelfde Winders is ook de architect van het monument Schelde Vrij op de Marnixplaa­ts, ter herdenking van de afkoop van de Scheldetol in 1863. Enkele jaren nadien tekende hij zijn eigen woning De Passer. Dat eclectisch­e pand bevindt zich vlak bij de Marnixplaa­ts, in - jawel - de Tolstraat.

Detail van de gevel in de Sanderusst­raat.

Sinksenfoo­r op de Leien anno 1894, met op de achtergron­d Entrepot Steenacker­s. advertenti­e van wijnhandel Steenacker­s.

 ?? ?? Steenacker­s (1819-1887) groeide op in de Rupelstree­k en was onder meer burgemeest­er van Schelle. Van opleiding was de man een meester-steenbakke­r en hij gebruikte zijn vakkennis om bakstenen naar Portugal te exporteren. Op de terugweg bracht het schip Portugese wijnen naar Antwerpen. Een en ander resulteerd­e in een florerende wijnhandel. In dat verband liet Casimir tussen 1873 en 1880 een monumentaa­l gebouwenco­mplex met verschille­nde pakhuizen en kantoren optrekken, begrensd door de Sanderusst­raat, Solvynstra­at en Lange Lozanastra­at.
De gevel van Entrepot Steenacker­s in de Sanderusst­raat, het enige overblijfs­el van wat ooit een monumentaa­l complex was.
Steenacker­s (1819-1887) groeide op in de Rupelstree­k en was onder meer burgemeest­er van Schelle. Van opleiding was de man een meester-steenbakke­r en hij gebruikte zijn vakkennis om bakstenen naar Portugal te exporteren. Op de terugweg bracht het schip Portugese wijnen naar Antwerpen. Een en ander resulteerd­e in een florerende wijnhandel. In dat verband liet Casimir tussen 1873 en 1880 een monumentaa­l gebouwenco­mplex met verschille­nde pakhuizen en kantoren optrekken, begrensd door de Sanderusst­raat, Solvynstra­at en Lange Lozanastra­at. De gevel van Entrepot Steenacker­s in de Sanderusst­raat, het enige overblijfs­el van wat ooit een monumentaa­l complex was.
 ?? FOTO FREDERIK BEYENS ??
FOTO FREDERIK BEYENS
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium