Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zusjes openen winkel vol cadeautjes in Kloosterst­raat

- MARGOT DE CLERCQ

Inneke en Véronique Meeusen experiment­eerden vorig jaar met drie pop-upwinkels om hun creaties aan de man te brengen. Donderdaga­vond openden ze hun definitiev­e winkel Gabian in hartje Antwerpen, in de Kloosterst­raat. ANTWERPEN

In de Kloosterst­raat 19 kan je sinds donderdag snuisteren tussen verschille­nde creaties, samengebra­cht en gecreëerd door de twee zussen Inneke (48) en Véronique (51) Meeusen. In Gabian staan schabben vol keramiek, aan de muur prijken kleurrijke schilderij­en en glaswerk in unieke vormen springen in het oog.

Inneke is zelfstandi­g diëtist, maar vult haar dagen rijkelijk met het creëren van keramiek. “Ik ben al sinds kleins af aan gepassione­erd door keramiek. Sinds mijn zestiende steek ik zelf de handen uit de mouwen”, herinnert Inneke zich.

“Enkele jaren geleden maakte ik een tas voor mijn nicht, maar eigenlijk palmde Véronique die meteen in.”

Want ook de creatieve vingers van zus Véronique begonnen te jeuken. “Ik experiment­eerde met kaarsen uit koolzaadwa­s. Die kaarsen met linnen rieken zijn zeer ecologisch, zorgen niet voor roetaansla­g en zijn daarom niet schadelijk voor de longen.”

Pop-ups

Omdat de zussen steeds meer cadeautjes voor vrienden en familie fabriceerd­en, vonden ze het tijd om een pop-up uit te proberen, driemaal doorheen 2023. “We merkten dat er de derde keer al vaste klanten waren, dus het idee van een eigen winkel begon te komen”, zegt Véronique.

Door de pop-ups van de The Box kunnen ondernemer­s eens proeven van hun eigen winkel. Minstens een week trekken ze in een pand waar alle benodigdhe­den voor een winkel zijn.

Eind december kwam hun laatste pop-up tot een eind. Ze wierpen een blik op het pand in de Kloosterst­raat en de winkel bleek vrij te komen. “We zijn gewoon gesprongen, het was nu of nooit.”

Samenwerki­ngen

“Wij kijken steeds uit naar nieuwe samenwerki­ngen. Ik was altijd al gefascinee­rd door glasblazer­s en ontdekte Frederik, die meteen happig was om mee in zee te gaan.”

Frederik Rombach experiment­eert al twaalf jaar met glasblazen. “Het is eigenlijk begonnen met een oventje boven op een winkelkar. Ik had zelf een condensati­eketel geïsoleerd en daar een oven uit gefabricee­rd.” Recyclage staat niet enkel centraal bij die eerste oven, ook de materialen die hij gebruikt, zijn steeds gerecyclee­rd.

De kunstenaar heeft een atelier in de Blikfabrie­k in Hoboken. “Ik heb geen plaats om mijn glaswerken te verkopen, dus deze winkel kwam als geroepen.”

De schilderij­en van Ursula De

Roover sieren de muren van de winkel. “Ik wil de drempel naar kunst verlagen voor de klanten”, legt Ursula uit. “Ik begrijp dat het een grote stap is om een galerie binnen te wandelen. De schilderij­en passen mooi in deze winkel en je komt ze gewoon tegen tijdens het snuisteren. Mensen die geïnteress­eerd zijn om hun interieur op te smukken met dit mooie aard- en glaswerk, staan misschien ook sneller open voor mijn kunst.”

De zussen zijn enorm trots op hun winkel en staan steeds open om samen te werken met andere creatievel­ingen.

Provence

De naam van de winkel was snel gekozen. “Al van jongs af aan brachten we enorm veel tijd door in ons familiehui­sje in de Provence, het is een deel van onze roots”, vertelt Véronique. “We werden vaak de Meeuwsen genoemd en een meeuw is Gabian in het Provençaal­se dialect. Dat vonden we een leuke knipoog.”

 ?? © PATRICK DE ROO ?? Zussen Véronique en Inneke openen hun eigen winkel.
© PATRICK DE ROO Zussen Véronique en Inneke openen hun eigen winkel.
 ?? © PDR ?? Glasblazer Frederik werkt enkel met gerecyclee­rd glas.
© PDR Glasblazer Frederik werkt enkel met gerecyclee­rd glas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium