Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Steeds meer boerendruk op Vlaanderen en Brussel

- Patrick Van de Perre Redacteur brieven@gva.be

Terwijl het zoveelste boerenprot­est in dit nog prille jaar aan de gang is en waarschijn­lijk op dit moment een groot deel van de haven van Antwerpen lamlegt, blijft het wachten op een breed gedragen oplossing vanuit politiek Brussel. Al deed de Vlaamse regering op de valreep wel enkele toegevinge­n.

In whatsappgr­oepen riepen boeren uit het hele land maandag op tot een “algemene mobilisati­e”. Dat klinkt alsof er een oorlog in de maak is en in de hoofden van de boeren is dat waarschijn­lijk ook zo. Die oorlog wordt vandaag vooral uitgevocht­en in en rond de haven van Antwerpen, die met tractoren en ander zwaar landbouwma­terieel wordt geïsoleerd.

Of de boeren in hun opzet slagen, zal mogelijk al duidelijk zijn voor de meeste mensen hun eerste koffie van de ochtend gedronken hebben. Volg het nieuws om te weten waar en of er überhaupt nog beweging is tijdens de ochtendspi­ts. Het zal nodig zijn.

De Vlaamse Havenveren­iging, een koepelorga­nisatie van havenbedri­jven, ziet de bui al hangen en vreest dat het blokkeren van de haven voor tientallen miljoenen euro minder aan inkomsten gaat zorgen. Ze noemt de actie dan ook onverantwo­ord. Het is een logische reactie vanuit de havenwerel­d.

De boeren zal deze reactie op dit moment slechts matig interesser­en. Wie zijn stem wil laten horen, doet dat op plekken waar en momenten wanneer zo veel mogelijk mensen er getuige van zijn. Ergens verscholen achter een schuur is een protest zinloos.

De oplossing ligt, althans voor een deel, in politiek Brussel. De boeren komen grofweg de straat op voor meer rechtszeke­rheid, minder regelgevin­g en eerlijkere prijzen voor hun producten. En daarachter smeult nog steeds het ongenoegen van de landbouwer­s over de impact van een strenger stikstofbe­leid op hun nering.

Zeker als het om regelgevin­g en rechtszeke­rheid gaat, zijn het in de eerste plaats de Vlaamse en federale regering die met antwoorden moeten komen. En dat antwoord is er nog niet, al deed de Vlaamse regering maandag wel een flinke poging om de boeren iets milder te stemmen.

Een toegeving is dat landbouwgr­ond ook landbouwgr­ond zal blijven. Tenzij die grond bijvoorbee­ld in een overstromi­ngsgebied ligt. Ook de regels voor mest versoepele­n en de Europese natuurhers­telwet, die vorig jaar nochtans door de Vlaamse regering werd onderschre­ven, gaat in de prullenman­d.

Het is niet meer dan een eerste stap om de boeren te paaien en zal het protest niet doen verstommen. Want dit is geenszins een voldragen akkoord dat zowel de boeren tegemoetko­mt als het streven om de natuur te herwaarder­en inwilligt. Het lijkt er vooral op dat de Vlaamse regering tijd probeert te kopen om de boeren van snelwegen en havens weg te houden.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium