Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na zijn plotse ontslag: wat vinden mensen rond Tom Meeuws ervan?

- SACHA VAN WIELE ANTWERPEN

Het ontslag van Tom Meeuws (Vooruit) als schepen is voor veel mensen die met hem samenwerkt­en een verrassing. Hoe kijken zij terug op zijn beleid? De meesten maken een positieve balans op van Meeuws als schepen en politicus. “Dit is een verlies”, klinkt het.

UWE ROCHUS, provinciaa­l secretaris socialisti­sche vakbond ACOD Openbare Diensten:

“Het ontslag van Tom Meeuws als schepen is een verlies voor ons. Hij is de meest toegankeli­jke politicus van Vooruit in het Antwerpse stadhuis. Meeuws consulteer­de ons geregeld en het was geen eenrichtin­gsverkeer. Als vakbond konden we bij hem dossiers aanbrengen en hij koppelde ook terug. Het is niet dat hij altijd deed wat wij wensten. Er waren soms meningsver­schillen, maar we bleven tenminste wel op de hoogte. Met zijn vertrek verliezen we nu een kanaal naar het stadhuis. Meeuws was een kameraad en dat ben ik niet met de twee andere Vooruit-schepenen.”

Het ontslag van Meeuws was een verrassing voor Rochus. “Toen Orry Van de Wauwer zich enkele weken geleden had teruggetro­kken als Antwerpse CD&V-lijsttrekk­er had ik het er nog met Meeuws over. De schepen benadrukte toen dat hij de rit ging uitzitten en dan wel ging zien wat de volgende stap was. Ik vermoed dat het ontslag van de CEO van het Antwerpse Zorgbedrij­f Johan De Muynck daadwerkel­ijk een rol speelde in zijn beslissing om te stoppen met de politiek.”

KOEN VAN KEER, Natuurpunt Antwerpen en lid van de Klimaatraa­d Antwerpen:

“De balans van schepen Meeuws rond leefmilieu en klimaat is zeker positief. De oprichting van de Klimaatraa­d om het stadsbestu­ur te adviseren, was een goed initiatief. Natuurlijk is onze bevoegdhei­d beperkt tot het geven van een advies, dus het valt nog te bekijken wat de resultaten zullen zijn.”

“Een concrete beslissing die daadwerkel­ijk zeer belangrijk is, is de oprichting van het Natuurhuis aan het natuurrese­rvaat Wolvenberg in Berchem. Dit is een natuureduc­atief centrum voor onder meer jongeren. Dit is belangrijk voor de toekomstig­e generaties en de schepen verlegde hiermee een steentje in de rivier.”

“Ik heb steeds het gevoel gehad dat onze inbreng vanuit Natuurpunt ernstig werd genomen door de schepen. Hij is menselijk en bereikbaar. Meeuws was volks en erudiet. Iets wat over van zijn collega’s niet steeds kan worden gezegd. Zijn vertrek zal een verlies zijn.”

ILSE VAN DIENDEREN, Antwerpse fractielei­der van oppositiep­artij Groen:

Vanuit de oppositie is Groen kritisch over het beleid van schepen Meeuws. Toch is er ook een zekere erkenning.

“Het is spijtig dat hij stopt”, zegt Van Dienderen. “Meeuws is een belangrijk­e progressie­ve stem binnen dat schepencol­lege. Die verdwijnt nu. Meeuws trok aan het klimaatbel­eid van de stad, maar hij zit opgezadeld met klimaattre­uzelaars binnen het schepencol­lege. Zo is in dat beleid belangrijk om ingrepen uit te voeren rond mobiliteit, maar de bevoegde schepen Koen Kennis (N-VA) ligt steeds dwars. Hetzelfde bij schepen van Stadsontwi­kkeling Annick De Ridder (N-VA) die wel zegt van groen en water belangrijk te vinden, maar in de realiteit zie je daar niets van. Vooruit heeft binnen deze coalitie onvoldoend­e kracht om daadwerkel­ijk iets door te duwen. De partij mist slagkracht. Meeuws deed tenminste nog de moeite om zijn collega’s aan te jagen, maar uiteindeli­jk woog ook hij te licht.”

“Een punt van kritiek is wel dat er geen kader was rond het verstrekke­n van subsidies aan bepaalde organisati­es. Wie langs het kantoor kwam van Meeuws kreeg geld, maar het was nooit duidelijk op grond van wat. De schepen normalisee­rde het contact met het middenveld, maar dat kan je niet zeggen van de andere schepenen.”

PETER RAEYMAECKE­RS, voorzitter Antwerps Platform Sociale Middenveld Organisati­es (APSMO) en professor sociaal werk:

“Meeuws had bij zijn aantreden als schepen van Sociale Zaken aandacht voor twee belangrijk­e principes in het sociaal beleid. In tegenstell­ing tot zijn voorganger­s betrok hij het sociaal middenveld. Hij hervatte de dialoog met deze partners binnen het sociaal beleid. Ook de doelgroepe­n, de profession­als en de vrijwillig­ers werden bevraagd in het traject rond staten-generaal over het sociaal beleid.”

“Daarnaast vertrok hij van wetenschap­pelijk onderzoek om zijn beleid te onderbouwe­n. Beide zaken zijn zeer belangrijk voor het sociaal beleid in Antwerpen. Je kan dit niet alleen vanuit het stadhuis voeren. Je hebt partners nodig uit het middenveld. Het middenveld moet daarin kritisch kunnen zijn.”

“Alleen voer je een sociaal beleid niet alleen vanuit de bevoegdhed­en van één schepen. Het moet door alle leden van het schepencol­lege worden uitgedrage­n en daar botste het. Er is een wooncrisis in Antwerpen, zowel op de private woningmark­t als in de sociale huisvestin­g. Alleen zie ik daar onvoldoend­e inspanning­en vanuit het schepencol­lege. Een goed lokaal sociaal beleid mag geen eiland zijn en dat is het nu wel. Het zit slechts bij één schepen.”

 ?? © JORIS HERREGODS ?? Het werd schepen Tom Meeuws soms te veel in de gemeentera­ad van Antwerpen.
© JORIS HERREGODS Het werd schepen Tom Meeuws soms te veel in de gemeentera­ad van Antwerpen.
 ?? © RR ?? Koen Van Keer.
© RR Koen Van Keer.
 ?? © RR ?? Uwe Rochus.
© RR Uwe Rochus.
 ?? © JORIS HERREGODS ?? Ilse Van Dienderen.
© JORIS HERREGODS Ilse Van Dienderen.
 ?? © JEHA ?? Peter Raeymaecke­rs.
© JEHA Peter Raeymaecke­rs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium