Gazet van Antwerpen Stad en Rand

St-Jansvrinde van Boom vieren voor 74ste keer Vette Dinsdag en zetten dapper door

- BART ROGGEMAN

De St-Jansvrinde, de oudste carnavalsv­ereniging van Boom, maakte op Vette Dinsdag weer zijn rondgang langs een aantal Boomse cafés. De leden worden er niet jonger op, maar het plezier en de kameraadsc­hap doen telkens weer even alle kwaaltjes vergeten.

BOOM

Opgericht in 1950 vormen de StJansvrin­de een bonte bende waar plezier en humor vooropstaa­n, terwijl ze ‘muziek’ maken. Muziek in de ruime zin van het woord want de meesten kunnen geen noot muziek lezen. Maar dat maakt hen net tot een unieke bende.

Momenteel telt het gezelschap nog een 25-tal leden, met leeftijden die variëren tussen de 55 en bijna 90 jaar. De hoge leeftijd begint op sommige momenten wel te wegen. “Vorig jaar kregen we nog een zwaar verlies te verwerken met het overlijden van onze secretaris Pierre Van Rompaey”, vertelt Johan Faes die deze taak op zich nam. “Maar we zetten dapper door en hopen volgend jaar in schoonheid ons 75-jarig bestaan te vieren. Zelf woon ik intussen al meer dan tien jaar in Kasterlee, maar hiervoor kom ik telkens graag over en weer.”

Af en toe slagen de St-Jansvrinde er toch ook in nog iemand nieuw in te lijven, zoals Yves Lievens. Hij is nog maar sinds een paar weken lid, maar voelt zich al helemaal thuis in het gezelschap. “Ik ging een keer mee kijken op aanraden van mijn buurman Jan. Vroeger heb ik nog muziek gespeeld, maar dat was veertig jaar geleden. Ik heb mijn klarinet opnieuw ter hand genomen”, vertelt hij.

“Er wordt vals gespeeld en soms lijkt het één grote chaos”, lacht Yves. “Maar ondanks die kakofonie en chaos geeft het mij rust. Ik ben een ex-comapatiën­t en heb een stressvoll­e job in het onderwijs. Als ik bij de St-Jansvrinde kom, kom ik tot rust. Hier kunt ge zijn wie ge zijt.”

“Carnaval in Boom zou niet hetzelfde zijn zonder de St-Jansvrinde”, zegt cultuursch­epen Inge

De Ridder (N-VA). “Jullie stammen nog uit de tijd toen de mensen nog met mekaar spraken. Alleen al om die reden ben ik blij dat jullie al die jaren zijn blijven voortdoen en, de naam zegt het zelf, tot op vandaag altijd vrienden zijn gebleven.”

 ?? © BAR ?? In de zaal van hun lokaal café De Koophandel blazen de St-Jansvrinde de rondgang op gang.
© BAR In de zaal van hun lokaal café De Koophandel blazen de St-Jansvrinde de rondgang op gang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium