Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cel voor Tim Devolder en vrouw na financieel misbruik van jongeren met autisme

-

Tim Devolder (44) en zijn vrouw Veronique Van Damme (53) zijn veroordeel­d voor onder andere financieel misbruik van kwetsbare personen. Het misbruik werd ontdekt na het faillissem­ent van het Huis van Ben, hun cohousingp­roject voor jongeren met autisme.

De Turnhoutse rechtbank heeft Tim Devolder en zijn vrouw Veronique Van Damme veroordeel­d tot gevangenis­straffen van veertig en dertig maanden, met voor beiden ook een beroepsver­bod van tien jaar en een geldboete van 12.000 euro. Eind oktober stonden ze terecht. Het koppel zou 500.000 euro van het persoonlij­k assistenti­ebudget van bewoners van het Huis van Ben, hun cohousingp­roject voor jongeren met autisme, zelf hebben opgesoupee­rd.

Omdat het onderzoek lang aansleepte, wordt de celstraf deels met uitstel opgelegd. Devolder ontkende de feiten. “Ik heb de boekhoudin­g zelf nooit opgevolgd en heb altijd in eer en geweten gehandeld. Van Damme: “We hebben die mensen alleen maar willen helpen.”

De raadsman van Devolder, Hans Valkenborg, reageert ontgoochel­d op het vonnis. “Wij gingen voor een vrijspraak en daar geloof ik nog altijd in. Ik acht de kans relatief groot dat er in beroep wordt gegaan.”

Volgens de raadsman zijn er eigenaardi­ge facetten in het verhaal, waaronder een voormalig medewerkst­er die de spilfiguur zou zijn geweest van de administra­tie en boekhoudin­g van het Huis van Ben. Die medewerkst­er stond zelf niet terecht.

Huis van Ben

Na klachten over de werking van de vzw en een gerechteli­jk onderzoek, werd het Huis van Ben in november 2020 failliet verklaard. “Alle tegemoetko­mingen van de slachtoffe­rs werden integraal doorgestor­t naar de rekeningen van de beklaagden”, zei openbare aanklager Hanne Van Loy. “Het gaat om een langdurige vorm van frauduleuz­e financiële wanpraktij­ken en psychische terreur van kwetsbare slachtoffe­rs.” Volgens het parket werd de boekhoudin­g amper bijgewerkt en was de administra­tie chaotisch. De jongeren kregen daardoor vaak ondermaats­e huisvestin­g.

Enkele voormalige bewoners van Huis van Ben stelden zich burgerlijk­e partij tegen het koppel, net zoals het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Zij vroegen een schadeverg­oeding.

 ?? © RR ?? Tim Devolder en Veronique Van Damme.
© RR Tim Devolder en Veronique Van Damme.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium