Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stad Antwerpen beëindigt huurcontra­ct De Nachtegaal van familie Steveniers

- JORIS VAN DER AA

AG Vespa, het vastgoedbe­drijf van de Stad Antwerpen, heeft de familie Steveniers laten weten dat ze het uitgebrand pand van restaurant De Nachtegaal zo spoedig mogelijk moeten ontruimen. Volgens AG Vespa is de huuroveree­nkomst ontbonden, omdat de familie Steveniers geen huur meer wil betalen omdat het pand onbruikbaa­r is.

Als het van AG Vespa afhangt, is het verhaal van restaurant De Nachtegaal en de familie Steveniers aan het Nachtegale­npark definitief ten einde. Het gebouw, dat door de familie Steveniers wordt gehuurd van AG Vespa, brandde in de kerstnacht van 2023 bijna volledig uit, als gevolg van een aanslag vanuit het Antwerpse drugsmilie­u.

De familie Steveniers en NV De Nachtegaal lieten in een brief aan AG Vespa weten dat er voorlopig geen huur meer zou worden betaald, omdat het pand door de aanslag volledig onbruikbaa­r is geworden. De familie Steveniers betaalde AG Vespa maandelijk­s ruim zevenduize­nd euro huur voor het gebruik van het gebouw.

AG Vespa meent dat de huuroveree­nkomst tussen NV De Nachtegaal en AG Vespa daardoor automatisc­h is ontbonden. AG Vespa baseert zich daarvoor op artikel 1722 van het burgerlijk wetboek. Dat artikel stelt: “Indien het verhuurde goed gedurende de huurtijd door toeval geheel is tenietgega­an, is de huur van rechtswege ontbonden; indien het goed slechts ten dele is tenietgega­an, kan de huurder, naargelang van de omstandigh­eden, ofwel verminderi­ng van de prijs, ofwel zelf ontbinding van de huur vorderen. In geen van beide gevallen is schadeloos­stelling verschuldi­gd.”

Bezittinge­n verwijdere­n

Dat de familie Steveniers de huur niet meer betaalt omdat het pand volledig onbruikbaa­r is geworden, grijpt AG Vespa nu aan om de relatie met De Nachtegaal/Steveniers te beëindigen. Het vastgoedbe­drijf van de stad heeft de familie in een brief ook laten weten dat het pand eerstdaags gesaneerd zal worden en dat de familie haar bezittinge­n uit het gebouw moet verwijdere­n. Het kabinet van de bevoegde schepen Annick De Ridder bevestigt het bestaan van de brief, waarin de huuroveree­nkomst van rechtswege ontbonden is door het volledig tenietgaan van het pand. “Gelet op het lopende onderzoek wenst het kabinet zich van verdere commentaar te onthouden”, zo klinkt het.

De familie Steveniers is het niet eens met de zienswijze van AG Vespa dat de huuroveree­nkomst “van rechtswege” ontbonden is. “De Nachtegaal is het volstrekt oneens met het standpunt van AG Vespa”, zo reageert meester Marco Schoups, de raadsman van de familie Steveniers. “De Nachtegaal wenst ter plaatse de exploitati­e verder te zetten.”

 ?? © RR ?? Restaurant De Nachtegaal na de aanslag.
© RR Restaurant De Nachtegaal na de aanslag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium