Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Federale regering onderzoekt verbod op 1+1 gratis

- KOEN BAUMERS

Is het binnenkort gedaan met promoties van het type ‘één kopen, één gratis’? Het is een van de pistes die de regering laat onderzoeke­n. Het doel: landbouwer­s een betere prijs kunnen beloven.

Winkels in Frankrijk mogen al sinds eind 2018 niet meer uitpakken met twee-voor-de-prijs-vanéén-acties als het over levensmidd­elen gaat. De maximale korting is nu 34 procent, waardoor promoties van het type ‘twee plus één gratis’ het maximum zijn. Maximaal een kwart van het volume mag met zulke kortingen de deur uit.“de één-plus-ééngratisp­romoties zijn waardevern­ietigend”, klonk het toen die Egalim-wet van kracht werd. “Want ze weerspiege­len niet de toegevoegd­e waarde van alle actoren en ze hebben tot gevolg dat consumente­n niet meer weten wat de eerlijke prijs voor landbouwpr­oducten is. En ze veroorzake­n verspillin­g, omdat consumente­n meer kopen dan wat ze nodig hebben.”

Een werkgroep buigt zich momenteel in opdracht van federaal ministers David Clarinval (Landbouw, MR) en Pierre-yves Dermagne (Economie, PS) over de vraag of een dergelijke regeling in België ook zinvol zou zijn. Dat zou deel kunnen uitmaken van de wet op de oneerlijke handelspra­ktijken.

Dumpingact­ies

Zelfstandi­genorganis­atie Unizo juicht toe dat erover wordt nagedacht. “Dumpingact­ies zoals ‘één kopen, twee gratis’ zijn niet duurzaam en spelen op langere termijn in het nadeel van de consument”, zegt topman Danny Van Assche. “Het is een bijzonder goed signaal voor de hele keten, van landbouwer tot verwerking­sbedrijf en retail, dat de ministers deze dumpingact­ies willen aanpakken.”

De ‘taskforce Agrovoedin­g’ zal ook bekijken of het zinvol is om een zogenaamd ‘Fair Price-label’ in te voeren. Producten krijgen dat label pas als alle onderdelen in de keten een eerlijke prijs krijgen voor hun onderdeel van het werk. Ze bekijkt ook of het mogelijk is om winstmarge­s te objectiver­en.

“Vanaf de volgende vergaderin­g (op 1 maart, red.) kunnen we concrete maatregele­n onderzoeke­n die genomen moeten worden”, zegt Clarinval.

Geen nieuw voorstel

Vorig jaar al lanceerde Cd&v-kamerlid Leen Dierick het voorstel om komaf te maken met stuntpromo’s. Ze diende een wetsvoorst­el in om dergelijke promoties te verbieden. “Ze getuigen van weinig respect voor het werk van onze boeren en leiden tot steeds kleinere marges voor landbouwer­s”, zei ze toen. “De slinger slaat door, waardoor er een concurrent­iestrijd ontstaat waarin alleen de allergroot­ste ketens kunnen overleven.”

“Dumpingact­ies zoals ‘één kopen, twee gratis’ zijn niet duurzaam en spelen op langere termijn in het nadeel van de consument” Danny Van Assche

Unizo-topman

De werkgroep keek tijdens de eerste vergaderin­g ook naar het ‘Spaanse model’. Daar is verankerd dat producten maar verkocht mogen worden aan een prijs die niet onder de productiek­osten ligt.

Of de wet in Frankrijk tot een eerlijker verloning voor de boeren heeft geleid, daar bestaan geen eenduidige cijfers over. Frans president Emmanuel Macron, die in 2018 mee de Egalimwet tot stand bracht, riep eerder deze maand op om de wet uit te breiden naar de hele Europese Unie. “We hebben een sterker, concreter Europa nodig om de inkomens van onze boeren te beschermen”, zei hij.

 ?? © BELGA ?? Het Algemeen Boerensynd­icaat in de haven van Antwerpen.
© BELGA Het Algemeen Boerensynd­icaat in de haven van Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium