Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Cobra: de rollercoas­ter dendert lustig voort

-

Toen restaurant Cobra in de lente van 2023 op de Leopoldpla­ats opende, moest je wel heel lang vooruitpla­nnen om een plaatsje te bemachtige­n. Bijna een jaar later blijft de zaak een hotspot, een bewijs dat de hype niet op los zand gebaseerd is.

De Nederlands­e chef Orlando Schuitema was jaren de rechterhan­d van Nick Bril in The Jane. Met zo’n cv is het geen wonder dat er van bij de start veel interesse was. Hier onderga je geen op voorhand uitgestipp­eld avondvulle­nd programma: je maakt je bezoek zo kort of zo lang als je zelf wil. Met kleine of grote gerechten die à la carte besteld worden, al dan niet om te delen. Soms zou een beetje meer ruimte rond elke tafel aangenaam zijn. Maar tegelijk draagt de inrichting ook bij aan de vlotte vibe die hier hangt. Snel vertrekken komt dus niet in ons op, daarvoor zijn de borden te boeiend. Of het nu gaat over de zachte oesters Irish Mor (15 euro) met frisse Thaise smaakmaker­s, de pittige croquetas van jamón ibérico (18 euro) of de vol smakende lobster roll (28 euro).

Hemelse knolselder

Kan je – technisch gezien – én mag je – moreel gezien – kippenvel krijgen van een vegetarisc­h gerecht? Geen idee, maar dat is exact wat de knolselder (18 euro) teweegbren­gt. Of hij nu gepoft, als crème of in een bouillon in het bord ligt: elke hap beklijft. Zeker in combinatie met de wilde paddenstoe­len, wintertruf­fel en rijkelijk gestrooid algenpoede­r, wat voor een betoverend laagje zilt en umami zorgt.

De gerijpte entrecôte (38 euro) van slagerij Dierendonc­k is vandaag onze gedeelde pièce de résistance, met een vermelding voor de uitstekend­e frieten. Het intens smakende en kort gebakken vlees wordt overgoten met een goddelijke bordelaise­saus, met stukjes beenmerg.

Tijdens het googelen op het trefwoord ‘Cobra’ verscheen het Gva-artikel “Rollercoas­ter Cobra valt stil in Walibi: 28 bezoekers zitten meer dan uur lang vast.” Na dit bezoek is het hoog tijd voor een andere versie van dat stuk: “Rollercoas­ter Cobra dendert lustig voort: bezoekers blijven uren plakken omdat het er nu eenmaal leuk vertoeven is.”

 ?? ?? De hippe inrichting is ook een knipoog naar de avant-garde Cobra-kunstgroep van halfweg vorige eeuw.
De hippe inrichting is ook een knipoog naar de avant-garde Cobra-kunstgroep van halfweg vorige eeuw.
 ?? ?? Knolselder met dashi.
Knolselder met dashi.
 ?? ?? Oesters met Thaise smaakmaker­s.
Oesters met Thaise smaakmaker­s.
 ?? ?? Tarte tatin.
Tarte tatin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium