Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Joppe Vranken voor de derde keer koning Lustige Gans: “Ik vreesde er nochtans voor...”

- MARGOT DE CLERCQ

Voor de zeventiend­e keer werd in Ekeren het gansrijden georganise­erd. De trouwe supporters trotseerde­n het gure weer. Het net ging aan flarden, twee vingers werden gebroken en voor de derde keer werd Joppe Vranken koning. EKEREN

De strijd is in volle gang, onder de bengelende gans staat Tina met haar kroost. Zij is steeds trouw op post: “Het is een prachtige dag geweest. Een dag waarop je echt dat gevoel van een vereniging ervaart.” Al sinds tien uur in de ochtend reed ‘de maatschapp­ij’ met een koets door Ekeren, met stops aan enkele cafés. Tina: “Eigenlijk zijn we er toevallig ingerold door onze buren. En na de eerste editie waren we verkocht. Ondertusse­n heb ik het mijn kinderen echt met de paplepel meegegeven.”

Zonnepinke­rs

Ook de leiding van Akabe de Zonnepinke­rs, scouts voor jongeren met een beperking, springt enthousias­t op en neer met hun spandoek. Ze moedigen één van hun leden aan die ook meerijdt. “Jochem mocht vorig jaar invallen voor iemand en dit jaar doet hij voor de eerste keer als officiële ruiter mee”, legt leidster Lore uit. ‘Ik vind het een prachtig gebaar van inclusivit­eit. Het is echt mooi dat hij deze kans krijgt om mee te doen. Hij is ook enorm geliefd.” Hoog op zijn paard zit Jochem te rillen, maar niet van de zenuwen. Wel door zijn kletsnatte jeans. “Ik zie het nog zitten hoor. Mijn paard Berta is goed bezig, ik ben aan het genieten.”

“Zie die gefocuste blik van de ruiters en de beheerste vastberade­nheid van de paarden. Dat allemaal in de stralen van die machtige avondzon. Een prachttafe­reel”, beschrijft speaker Daan De Herdt.

De spanning begint te stijgen en de snijmeeste­r geeft een klein sneetje in het net. Enkele ruiters wagen hun kans, tot Joppe Vranken (27) het net aan f larden trekt. “Ik dacht dat ik naast de kroon gegrepen had. Want vaak is dat breken van het net de duw in de rug die ruiters na jou nodig hebben.”

Maar hij heeft geluk. Snok na snok wordt gegeven, maar de 23 andere ruiters krijgen de kop maar niet te pakken. Wanneer Joppe terug aan beurt is, gaat hij met de trofee aan de haal. “Naar de Leugenberg”, roept speaker Annemieke .

Joppe wint voor de derde keer, ook in 2018 en 2020 ging hij met kop en prijzenpot naar huis. Zondag 17 maart trekt De Lustige Gans naar Zandvliet met Joppe, de vorige koning Wim Vansteenki­ste, zijn voorganger Peter De Rechter en de koning van 2016 Sven Van Lommel.

 ?? CLERCQ © MARGOT DE ?? Joppe pakt zijn Sofie vast, en neemt er meteen een pintje bij
CLERCQ © MARGOT DE Joppe pakt zijn Sofie vast, en neemt er meteen een pintje bij

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium