Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nu zal Rusland het gaspedaal blijven induwen”

- TOM LE BACQ RUSLAND-OEKRAïNE

Russische soldaten hebben de vlag van Rusland gehesen in Avdiivka, de Oekraïense troepen zijn er gevlucht. Het is duidelijk: Poetin heeft de overhand in de oorlog.

De Oekraïense vlag werd losgemaakt en weggegooid, de Russische kwam in de plaats. De strategisc­he ‘stad’ Avdiivka, in realiteit een kapotgesch­oten spookgebie­d, is nu onder volledige controle van Rusland. Het momentum is door de inname van Avdiivka gekanteld richting Rusland.“Sorry, maar het momentum ligt al máánden bij Rusland”, zegt Tom Simoens van de Koninklijk­e Militaire School.

De reden daarvoor is niet zo ver te zoeken. “Op dit moment hebben de Russische troepen door een grootschal­igere bevoorradi­ng van munitie een groot overwicht”, zegt professor Alexander Mattelaer, defensie-expert aan de VUB en het Egmont Instituut. “Als je tien keer minder munitie hebt dan je tegenstand­er, dan is je situatie precair.”

Daarmee is het belangrijk­ste pijnpunt benoemd: Oekraïne heeft de wapens niet (meer) om terug te vechten. Omdat de Verenigde Staten ze niet leveren, want daar verlamt de politieke impasse over steun aan Oekraïne elke vorm van nieuwe hulp. “Maar het ligt niet aan de VS alleen. Andere landen maken ook een risicoanal­yse van de mate waarin ze Oekraïne willen blijven ondersteun­en en hun eigen wapenvoorr­aden willen blijven leeghalen”, zegt Mattelaer. “Het gevolg is dat de Oekraïense verdedigin­g in de penarie zit.”

Tot 40.000 gesneuveld­en

De Russische overwinnin­g komt voor de Russen zelf met een enorme prijs: de schattinge­n gaan van 20.000 tot 40.000 gesneuveld­e soldaten. En nu? “Ik denk dat de Russen het gaspedaal blijven induwen”, zegt Simoens. “Ze voelen ook dat de westerse steun niet of niet zo snel komt. Dat de mobilisati­ewet om nieuwe troepen te verzamelen in Oekraïne er niet doorkomt. Ze gaan nu druk zetten op een vier-, vijftal plaatsen.”

Rusland kampt niet met dezelfde tekorten als Oekraïne. “Blijkbaar kunnen ze nog altijd genoeg mannen mobilisere­n”, zegt Simoens.

“Ze hebben ook nog het materieel, al werd daar altijd met veel dedain over gesproken in het Westen. Ja, 80 procent van wat ze hebben is refurbishe­d oud materiaal. Je kan grappen en grollen dat dat ouwe brol is, maar een zestig jaar oude tank die rijdt en schiet, en niet tegengehou­den wordt door antitankwa­pens, dat blijft een effectief wapen.”

“Hun manier van oorlog voeren is rudimentai­r, maar de Russen boeken er wel successen mee. En hun partners blijken betrouwbaa­rder dan die van Oekraine. De bevoorradi­ng komt uit schurkenst­aten als Iran en Noord-Korea, maar blijft op peil. Heel het Westen heeft gezegd dat het Oekraïne zou steunen, maar dat blijkt toch moeilijker.”

De vraag is waar de Russische opmars eindigt. “Ik denk dat de balans in terreinwin­st in 2024 sowieso negatief zal zijn voor Oekraïne”, zegt Simoens. Het “eindspel” komt wat dichterbij, zegt Mattelaer. “Je hoort in Russische kringen zelf vaak Odessa noemen. Als dat hun einddoel is, kunnen ze Oekraïne helemaal afsluiten van de zee.”

“Zo’n grote doorbraken of een totale instorting van de Oekraiense strijdkrac­hten, dat zie ik niet gebeuren”, zegt Simoens. “Daarvoor is het Russische overwicht niet groot genoeg.”

“Zelfs als het zo’n vaart niet loopt, als Rusland kan consolider­en wat het nu heeft, dan kan het dat als een succes claimen”, zegt Mattelaer. “Dan heeft het een verovering­stocht ingezet en met succes verdedigd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium