Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Walter Van Steenbrugg­e gedraagt zich meer als een opruiende volksmenne­r dan als advocaat

-

Walter Van Steenbrugg­e moet zowat de duurste jukebox ter wereld zijn. Je stopt er enkele tienduizen­den euro in en het speelt een plaatje af. Onwettig vonnis! Het Europees Hof van de Rechten van de Mens! Doofpot!

Een mens zou bijna te doen krijgen met Nathan Vanderguns­t, alias Acid. De populaire youtuber uit Blankenber­ge keek donderdag oprecht beteuterd toen hij de rechtszaal in Brugge buiten stapte. Dat de rechters hem tot een voorwaarde­lijke celstraf én een fikse schadeverg­oeding zouden veroordele­n voor zijn filmpje over Reuzegomme­rs, had hij duidelijk niet zien aankomen. Je kon de vertwijfel­ing van zijn gezicht af lezen. Je zag hem als het ware denken: “Mijn advocaat had me toch gezegd dat ik mijn mening mag uiten? De zaak was toch kristalhel­der? Vrijspraak was toch de enige mogelijkhe­id? Ik heb hier toch heel veel geld voor op tafel gelegd?”

De jonge snaak verscheen bijna moederziel alleen voor de verzamelde pers, zijn raadsman Walter Van Steenbrugg­e, die in de aanloop van de zaak niet van het beeldscher­m was weg te slaan, was in geen velden of wegen te bekennen. Dus stamelde Acid iets over “klassenjus­titie” en dat “geld altijd wint”. Acid leek ook niet te begrijpen dat hij nu wél een strafblad aan de zaak zou overhouden, en de veroordeel­de Reuzegomme­rs niet. Nochtans was dat een rechtstree­ks gevolg van de verdedigin­gsstrategi­e van zijn dure raadsman, meester Van Steenbrugg­e. De rechtbank van Brugge wou Acid eigenlijk een werkstraf opleggen, waardoor hij ook van een strafblad gespaard zou blijven. “Geen werkstraf ”, had Van Steenbrugg­e gezegd. “Dat was voor Reuzegomme­rs. De zaak is kristalhel­der. Mijn cliënt wil enkel de vrijspraak.” En dus werd het een gevangenis­straf met uitstel, én een strafblad.

Advocaat Van Steenbrugg­e had geen tijd om Acid bij te staan in dat moeilijke moment, maar ’s avonds zat hij wel in volle glorie in de studio van Terzake. De Antwerpse topadvocaa­t John Maes gaf zijn analyse van de zaak en

maakte, in uiterst beleefde bewoording­en, brandhout van de aanpak van Van Steenbrugg­e. Die deed wat hij altijd deed: hij herhaalde gewoon domweg de argumenten die de voltallige juridische wereld allang naar het recyclagep­ark had gebracht.

Walter Van Steenbrugg­e moet zowat de duurste jukebox ter wereld zijn: je stopt er enkele tienduizen­den euro in, en hij speelt telkens hetzelfde plaatje af. Dat dat niet altijd in het belang van zijn cliënten is, daar kunnen Wout van Aert, de slachtoffe­rs van misbruik in de Kerk of Acid inmiddels over meespreken. Van Steenbrugg­e is een van die media-advocaten die vooral bezig lijken te zijn met zichzelf, én hun bankrekeni­ng. Maar alle begrip: een advocaat als Van Steenbrugg­e heeft uiteraard een kantoor nodig dat groot genoeg is om zijn ego in te krijgen. In zijn geval: een kasteel.

Wat kwalijker is, is dat Van Steenbrugg­e de airplay die hij van de media krijgt gebruikt om de gemoederen op te hitsen. Tijdens Terzake presteerde hij het zelfs om enkele leerlingen te felicitere­n met hun analyse van de zaak-acid, ‘zonder het vonnis te hebben gelezen’. En ook het populistis­ch gestook van Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi kreeg felicitati­es van de advocaat. Misschien moeten de media zich toch eens bezinnen over hoe ze deze “topadvocaa­t”, die zich steeds meer als een volksmenne­r begint te gedragen, opvoeren.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium