Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met de helft van onze fietspaden kan het beter

- PATRICK VAN DE PERRE, RONNY VAN DEN ACKERVEKEN

Niet alle fietspaden langs Vlaamse gewestwege­n verkeren in goede staat. In de provincie Antwerpen nam de kwaliteit vorig jaar zelfs met 7,7 procent af in vergelijki­ng met 2022. Dat is vooral te wijten aan achterstal­lig onderhoud van oudere, bestaande fietspaden. Al is er ook goed nieuws.

provincie Antwerpen is de slechtste van de klas: slechts 53,1 procent van het aantal gewestelij­ke fietspaden wordt met ‘uitstekend’ of ‘behoorlijk’ omschreven. Dat percentage ligt zelfs ver onder het Vlaamse gemiddelde van 63,8 procent.

Dat blijkt uit het rapport Fietspaden dat het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vorig jaar liet uitvoeren. Het onderzoek vindt om de twee jaar plaats en geeft globaal wel aan dat het steeds beter gaat met de kwaliteit van de onderzocht­e fietspaden. “Als het om de breedte van een fietspad en de scheiding van de rijbaan voor auto’s gaat, scoort ook de provincie Antwerpen lang niet slecht. Meer nog, ze is koploper in Vlaanderen. Iets meer dan zeventig procent van de fietspaden op gewestwege­n krijgt wat dit betreft een voldoende”, zegt Wout Baert, coördinato­r van Fietsberaa­d Vlaanderen.

Waar wringt dan wel het schoentje? “De provincie Antwerpen heeft een flink aantal, niet zelden verouderde, fietspaden met slecht rijcomfort. Denk aan de fietssugge­stiestroke­n en fietspaden met een betonnen wegbedekki­ng”, legt Wout Baert uit.

Nog te vaak moordstroo­kjes

De Steenweg op Weelde in Merksplas en de aansluiten­de Steenweg op Zondereige­n in Turnhout zijn voorbeelde­n van hoe het niet moet. Beide hebben geen vrijliggen­d fietspad. Fietsers moeten over een zogenaamd moordstroo­kje rijden met nauwelijks afstand tussen hen en het gemoDe toriseerd verkeer.

Het plan om een f ietspad aan te leggen dat door een berm van de rijbaan is afgescheid­en, dateert al van meer dan tien jaar geleden. Intussen lijkt er eindelijk schot in de zaak te komen.

“Het Agentschap Wegen & Verkeer en Aquaf in zijn bezig met de omgevingsv­ergunning”, zegt schepen van Mobiliteit Raf Verheyen (Leefbaar Merksplas).

Als alles volgens plan verloopt, kunnen de werken eind dit jaar worden aanbesteed en in 2025 starten. Zoals deze steenweg zijn er nog meer voorbeelde­n in de provincie. “Op de baan van Turnhout en Baarle-Hertog is er een soortgelij­ke situatie. Net zoals op de baan tussen Turnhout en Kasterlee”, vult Wout Baert aan.

Rijcomfort

Maar er zijn, uiteraard, ook goede voorbeelde­n terug te vinden in de provincie Antwerpen. “Het fietspad langs de Singel in Antwerpen is een uitstekend voorbeeld. Zowel de ruimte, de afstand van het overige verkeer als het rijcomfort zijn ideaal”, aldus nog de coördinato­r van Fietsberaa­d Vlaanderen.

Het volledige gewestelij­ke fietspaden­netwerk in Vlaanderen is goed voor net geen 7.000 kilometer.

Dankzij extra middelen van de Vlaamse regering wordt dat netwerk steeds veiliger voor fietsers. De investerin­gen vertaalden zich de afgelopen twee jaar in meer dan 200 grote fietswerve­n over heel Vlaanderen.

 ?? © BERT DE DEKEN ?? De Steenweg op Weelde in Merksplas is een voorbeeld van hoe het niet moet.
© BERT DE DEKEN De Steenweg op Weelde in Merksplas is een voorbeeld van hoe het niet moet.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium