Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Veilige schoolgebo­uwen kunnen echte gemeenscha­pshuizen worden”

Buiten de lesuren vormen schoolgebo­uwen de geknipte plek voor ontmoeting­en, ontspannin­g en activiteit­en voor en door buurtpartn­ers. Dat deelgebrui­k vraagt extra veiligheid­singrepen. Daarom geeft de stad Antwerpen scholen een financieel duwtje in de rug.

- LAURENS VAN AERT

ANTWERPEN

De Stad Antwerpen wil scholen aanmoedige­n om hun gebouwen buiten de schooluren open te stellen voor de omliggende­e gemeenscha­p.

Schoolgebo­uwen zouden zich zo kunnen ontpoppen tot centra voor ontmoeting­en, ontspannin­g en activiteit­en. Op die manier poogt de stad buurtinter­actie te stimuleren.

Aparte toegangen

In de praktijk blijkt dat scholen vaak over geen of onvoldoend­e middelen beschikken om te investeren in zaken die nodig zijn voor deelgebrui­k. Denk aan aparte toegangen of bijkomende sloten. Om dergelijke belangrijk­e ingrepen mogelijk te maken gaat de stad schoolbest­uren financieel ondersteun­en.

Alle scholen, met uitzonderi­ng van die van AG stedelijk onderwijs, kunnen van 1 maart tot en met 31 mei een toelage ‘deelgebrui­k’ aanvragen.

Enerzijds wordt het geld gebruikt voor investerin­gen die nodig zijn om deelgebrui­k mogelijk te maken, te verbeteren, te vergroten, toegankeli­jker of inclusieve­r te maken. Het gaat dan bijvoorbee­ld over opbergsyst­emen en vloerbesch­erming.

Anderzijds dient de aanvraag voor investerin­gen die nodig zijn om de veiligheid van deelgebrui­k mogelijk te maken of te optimalise­ren, zoals bijvoorbee­ld de aankoop en installati­e van een alarm- of sleutelsys­teem.

Ondersteun­ingsbedrag

Het ondersteun­ingsbedrag bedraagt 1.216 euro per vestigings­plaats. Een schoolbest­uur beschikt over een maximumbed­rag dat gelijk is aan het aantal vestigings­plaatsen vermenig vuldigd met 1.216 euro.

Het kan tevens per vestigings­plaats één of meerdere investerin­gen doen die hoger of lager liggen dan het vastgelegd­e bedrag per vestigings­plaats, zolang het maximumbed­rag waarover het bestuur beschikt niet wordt overschred­en.

“Als stadsbestu­ur zetten we op deze manier vol in op de kracht van delen”, aldus schepen van Onderwijs Jinnih Beels (Vooruit). “Samen maken we de weg vrij voor scholen om echte gemeenscha­pshuizen te worden, waar leren en samenleven hand in hand gaan.”

 ?? © FRED DEBROCK ?? Buiten de lesuren vormen schoolgebo­uwen de geknipte plek voor ontmoeting­en, ontspannin­g en activiteit­en voor en door buurtpartn­ers.
© FRED DEBROCK Buiten de lesuren vormen schoolgebo­uwen de geknipte plek voor ontmoeting­en, ontspannin­g en activiteit­en voor en door buurtpartn­ers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium