Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik begrijp dat er dit seizoen veel ogen op mij gericht zijn”

StanVanSam­ang(44)iséénvande­blikvanger­svanhetfee­stelijketi­endeseizoe­n vanLiefde voor muziek. Dat de zanger in het eerste seizoen twee hits scoorde, legt nu wel extra druk op zijn schouders.

- TOM VETS

Negen seizoenen Liefde voor muziek waren al goed voor 62 artiesten die welgeteld 443 covers brachten. En daar komen dit seizoen – wegens een extra grote cast – liefst 81 nummers bij. Ook ‘Original’ Stan Van Samang, die het eerste seizoen in 2015 kleur gaf, tekent weer present. “Hoorde je de trailer al?”, vraagt de zanger. “Daarin zeggen ze: ‘Schrijft Stan opnieuw geschieden­is?’ Het zet nog wat extra druk op mijn schouders. (lacht) Men verwacht precies hetzelfde, maar impliceert dat dan dat mijn deelname mislukt is als het slechts kleine hitjes oplevert?”

Al snapt Van Samang wel dat de ogen tijdens het feestelijk­e tiende seizoen op hem gericht zijn. “Je kan niet om de geschieden­is heen. Ik scoorde twee dikke nummer één-hits met Goeiemorge­nd goeiedag en Een ster, én scoorde het best verkochte album van 2015. Maanden geleden kwam mijn platenfirm­a vragen of ze mijn liedjes al mocht horen. Dat vroeg tien jaar geleden niemand hoor. (lacht)”

Geen vrijgeleid­e

Van Samang beseft maar al te goed dat er geen gouden formule is om een hit te scoren. “Was het maar zo. Bij ‘Een ster’ – waarbij het publiek op het einde luidkeels meezingt, iets wat pas op het laatst eraan werd toegevoegd – wisten we destijds wel dat het iets kon doen omdat het zo groots klinkt. Maar dat is geen vrijgeleid­e naar de top. Je kan succes niet voorspelle­n. Het is het publiek dat een hit maakt, niet de artiest.”

In het nieuwe seizoen, dat op dinsdag 12 maart start, zijn er hits genoeg om te bewerken tot een nieuwe topper, want onder anderen Clouseau, K3, Regi, Suzanne & Freek, Laura Tesoro, Jasper Steverlinc­k, Johannes Genard en Tourist LeMC doen mee. “Ik staarde me daar niet blind op”, zegt Van Samang. “Ik zoek niet naar de grootste hits die iedereen al kent. Ik zoek vooral naar een gevoel: ‘wat doet een lied met mij, waarom en wat kan ik ermee?’”

In het Nederlands

De moeilijkst­e bevalling? “K3, omdat Studio 100-liedjes verder van mij afstaan. Maar ook omdat die rechtdoorz­ee zijn. Ze zijn lastig om ze te kneden naar mijn wereld. Ik wil een nummer bewerken, maar ook niet meer.

Soms moest ik teksten of andere tierlantij­ntjes wegsnijden. Dat is lastig. Voor je het weet, knip je ook de ziel weg.”

In de aflevering rond Regi, volgende week te zien, covert Van Samang de hit ‘Horen zien en zwijgen’. Wederom zingt hij dus in het Nederlands, net als de voorbije jaren. “Dat komt omdat ik al tijden werk aan een Nederlands­talige plaat”, zegt hij. “Een ode aan mijn kinderen, en die zijn het Engels nog niet machtig. Ze moeten kunnen begrijpen wat papa zingt. Ik ben niet geswitcht omdat het Nederlands weer populair is. Ik denk dat ik dan vijf jaar geleden op die trein had moeten springen.”

Van Samang topte dus de hitlijsten met zijn covers uit het eerste seizoen. Waar al dat edelmetaal hangt? “Thuis, in mijn muziekkame­r”, aldus de zanger. “Er hangt daar wat tussen, hoor. Vijfvoudig platina. Monsterlij­k. Uitgereikt op Zomerhit 2016. Ik herinner me dat ik van het podium kwam, Koen Wauters me vastpakte en zei: ‘Besef je wel wat je kreeg?” Het was jaren geleden dat iemand van een plaat nog ruim 100.000 stuks verkocht. Dat waren toen nog fysieke exemplaren. Ik besefte dat niet. Een artiest mocht al blij zijn als die aan 20.000 stuks geraakte.”

Acteren

“Soms moest ik teksten of andere tierlantij­ntjes wegsnijden. Dat is lastig. Voor je het weet, knip je ook de ziel weg” Sam Van Samang Liefde voor muziek

Op dat album stonden eigen songs én de liedjes van op tv. “Ik weet ook wel dat Liefde voor muziek doorslagge­vend was bij het publiek om de plaat aan te kopen. Als je aan mensen vraagt welk liedje ze van mij kennen, zeggen ze vooral Een ster. Een nummer dat van iemand anders is (van Christoff, red.). Maar ik heb daar vrede mee. Ik zing het ook op elk optreden omdat men het wil. Het is geen song die als een blok aan mijn been hangt.

Dankzij die hits kreeg ik immers veel muzikale cadeaus, zoals het Sportpalei­s uitverkope­n. Zonder Een ster had ik er nooit gestaan.”

Ambitieuze dromen, die heeft Van Samang niet. “Hetzelfde voortdoen zoals nu, daar teken ik voor”, zegt hij. “Het klinkt onnozel als je zegt mensen te willen raken met muziek, maar voor mij is dat het mooiste wat er is. Uiteraard droom ik weer van een vol Sportpalei­s.” Dit jaar zien we hem vooral als zanger. “Ik acteerde na Thuis niet meer. Mis ik het? Absoluut. Maar door de muziek heb ik er dit jaar toch weinig tijd voor”, klinkt het.

i ‘Liefde voor muziek’

VTM, vanaf 12 maart om 20.40 uur

 ?? © JEROEN HANSELAER ?? Stan Van Samang doet ook in het tiende seizoen van Liefde voor muziek weer mee.
© JEROEN HANSELAER Stan Van Samang doet ook in het tiende seizoen van Liefde voor muziek weer mee.
 ?? © VTM ?? Stan Van Samang scoorde in het eerste seizoen van Liefde voor muziek een monsterhit met ‘Een ster’.
© VTM Stan Van Samang scoorde in het eerste seizoen van Liefde voor muziek een monsterhit met ‘Een ster’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium