Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse brillenpro­ducent Yuma Labs stelt recyclagep­rogramma voor opticiens voor

-

In Circuit op Nieuw Zuid heeft brillenpro­ducent Yuma Labs Ever voorgestel­d. Dat is het eerste recyclagep­rogramma voor opticiens in Europa dat gebruikte monturen en glazen omzet in waardevoll­e grondstoff­en voor gloednieuw­e brillen.

AnTwErpEn

4.473.602 monturen en 25.214.880 brillengla­zen, goed voor 19.800 vuilniszak­ken. Dat is de balans die opticiens op jaarbasis opteken in België en Nederland. In ons land gaat het om 5.000 monturen en 30.000 brillengla­zen per dag, zo’n 68.000 kilo vuilnis per jaar. Om de CO2-impact van die afvalstroo­m te verwerken, zijn er 30.000 bomen nodig.

Die hallucinan­te cijfers brachten Yuma Labs op ideeën. Het Antwerpse circulaire brillendes­ignen productieb­ureau lanceert Ever, een recyclagep­rogramma waarmee het enerzijds de strijd aanbindt met de afvalberg en anderzijds inzet op een circulaire economie die materialen opnieuw gebruikt bij de creatie van nieuwe brillen.

Transparan­te verzameldo­zen

“Het is de bedoeling dat mensen hun monturen en glazen niet weggooien, maar inleveren bij een opticien die deel uitmaakt van de Ever-community”, vertelt Sebastiaan De Neuborg van Yuma Labs. “Daar worden de brillen verzameld in transparan­te verzameldo­zen, gemaakt van gerecyclee­rde brillengla­zen.”

“Eens volledig gevuld, wordt de bak op CO2-neutrale wijze opgestuurd naar maatwerkbe­drijf Nektari. Bruikbare monturen en glazen worden gedoneerd aan goede doelen in binnen- en buitenland. Andere worden verder gerecyclee­rd tot materialen waarmee Yuna Labs nieuwe brillen produceert. En zo sluiten we de kringloop af.”

Afvalstroo­m vermindert

Opticiens die deel uitmaken van de Ever-community vermindere­n zo hun afvalstroo­m. Tegelijker­tijd biedt het programma hen de kans om circulaire brillen aan te bieden die gemaakt zijn van afvalmater­ialen die ze zelf ingezameld­en. Interessan­t extraatje: per 10 kilo ingezameld­e brillen plant Yuma Labs een boom.

“Dit programma heeft de kracht om het landschap van de industrie te hertekenen”, oordeelt De Neuborg. “Samen met de opticiens en hun klanten zetten we via Ever een belangrijk­e stap richting de circulaire economie van de toekomst. Een ambitieuze doch broodnodig­e sprong.”

 ?? © WALTER SAENEN ?? Het team van Yuma Labs, rechts Sebastiaan De Neuborg.
© WALTER SAENEN Het team van Yuma Labs, rechts Sebastiaan De Neuborg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium