Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Het geloof van de leerkracht­en gaf me moed”

- KRIS VANMARSENI­LLE

Het hoeft niet altijd slecht af te lopen als een leerling van het beroepsond­erwijs afhaakt. Daar is Jeroen Bruyndonck­x uit Niel het levende bewijs van. Op zijn 19de liet hij de school voor wat ze was. Maar hij keerde terug.

Heel graag wil hij getuigen over zijn schoolcarr­ière. Die is niet altijd over rozen gegaan, maar met de juiste begeleidin­g is Jeroen geraakt waar hij wilde zijn: hij is verzorger in woonzorgce­ntrum De Hazelaar in Kontich. “Toen ik te horen kreeg dat ik het vijfde jaar beroeps moest overdoen, zag ik het niet meer zitten”, vertelt hij. “Ik hield wel van het beroep, maar ik vond de opleiding te moeilijk, het ging te snel voor mij. ‘We zien Jeroen niet als een verzorger’, kregen mijn ouders van de school te horen. Dat raakte hen, maar ook mij. Ik ben ermee opgehouden. Ik geloofde niet meer dat ik het kon.”

Hij zocht en vond enkele tijdelijke jobs, maar hij wist niet goed hoe het verder moest. Via de VDAB kwam hij terecht in het deeltijds beroepsond­erwijs bij Don Bosco in Wilrijk. “Ik ben daar ongeloof lijk goed opgevangen”, vertelt hij. “Dat die leerkracht­en meteen zeiden dat ze in me geloofden, dat ze erop vertrouwde­n dat ik het zou kunnen, dat deed zoveel deugd. Dat heeft me moed gegeven.”

Jeroen werkte parttime in woonzorgce­ntrum De Hazelaar en ging naar school in Wilrijk. Hij volgde een opleiding van twee jaar in Verzorging. “Ik heb er uiteindeli­jk vier jaar over gedaan”, vertelt hij. “Ik had die tijd nodig. Ik kon nu eenmaal niet zo snel leren. De algemene vakken werden gegeven in kleine stukjes, we kregen ook veel informatie over onze loopbaan, over de mogelijkhe­den na onze studies, over hoe we een loonfiche moeten lezen…”

“Vertel eens...”

“Doordat ik daar zo lang geweest ben, werd het contact met de leerkracht­en almaar beter. Ik voelde me daar thuis. Juffrouw Kathleen Cleymans was als een tweede mama, niet alleen voor mij, maar voor veel leerlingen. Het ging ook niet altijd alleen maar over de leerstof. Vaak zei de leerkracht: ‘Leg jullie boeken even neer en vertel eens hoe het geweest is op het werk.’ Zo konden we zeggen wat er op onze lever lag. Ook dat deed deugd.”

Toen Jeroen zijn diploma had gehaald, kon hij voltijds aan de slag in De Hazelaar. Intussen heeft hij ook een diploma van mentor gehaald. “Ik help de leerlingen die bij ons in het centrum werken, ik geef hen raad en probeer hen aan te moedigen. Dat doe ik heel graag. En in De Hazelaar zijn ze blij dat ik dat wil doen. Zo raken meer mensen geinteress­eerd in de baan. En er zijn zo veel mensen nodig in de zorg.”

 ?? © JORIS HERREGODS ?? Jeroen Bruyndonck­x voelde zich thuis bij Don Bosco, waar hij deeltijds beroepsond­erwijs volgde.
© JORIS HERREGODS Jeroen Bruyndonck­x voelde zich thuis bij Don Bosco, waar hij deeltijds beroepsond­erwijs volgde.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium