Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Leeuwenkon­ing Nestor veilig en wel aangekomen in Bellewaerd­e

De Antwerpse Zoo heeft afscheid genomen van leeuwenkon­ing Nestor, een iconisch dier voor de dierentuin en zijn bezoekers. Na een vlot transport kan hij rustig wennen aan zijn nieuwe thuis in Bellewaerd­e in Ieper.

- BIEKE LATHOUWERS

“De achtergebl­even leeuwen leken toch wel in de gaten te hebben dat er iets gaande was”

Sarah Lafaut

Curator zoogdieren

“Om een leeuw te verhuizen, moeten we hem altijd verdoven om hem in de transportk­ist te leggen”, weet Sarah Lafaut, curator zoogdieren van Zoo Antwerpen en Planckenda­el. Daarvoor werd Nestor gescheiden van de rest van de troep. Hij bleef binnen, de andere leeuwen gingen naar het buitenperk.

“Dat is op zich niet abnormaal voor hen, tijdens het voederen zetten we de dieren bijvoorbee­ld ook apart”, vertelt Lafaut. “Al leken ze toch wel in de gaten te hebben dat er iets gaande was. Achteraf waren de vijf overgeblev­en dieren wel zoekende, maar Tasa en haar vier jongen vormen een mooie groep en gaan snel weer over tot de orde van de dag.” Nestor is door de dierenarts in slaap geschoten. Een leeuw wordt volledig verdoofd vooraleer hij op transport wordt gezet. “Van die narcose maken we gebruik om een medische check-up uit te voeren. Zo trekken we bloed en nemen we onder andere een echo van de nieren. Daarna hebben we Nestor in de houten transportk­ist gelegd.”

Nog voor hij op transport vertrekt, wordt de leeuw weer wakker gemaakt. “De dierenarts schiet hem weer wakker voor hij vertrekt”, zegt de curator. “Een verdoving houdt altijd een risico in, dus willen we hem voor hij vertrekt, gecontrole­erd weer wakker maken. Zo kan de dokter zien of alles in orde is. In het begin is hij dan nog wel wat sloom, maar eens duidelijk is dat het dier in orde is, kan het transport vertrekken.”

Snel

Dat transport was redelijk beperkt qua tijd en afstand, want Nestor blijft in België. “Van onze collega’s in Bellewaerd­e hebben we gehoord dat Nestor veilig en wel is aangekomen. Hij stapte niet meteen uit de kist, maar al bij al ging het redelijk vlot.” Voor Bellewaerd­e, een park met een leeuw als mascotte, is de komst van Nestor een opsteker nadat hun symbooldie­r Aru vorig jaar is overleden. Samen met Maya en Numa, twee leeuwinnen uit Tsjechië, vormt hij een nieuwe troep. Half maart worden de dieren voorgestel­d.

 ?? © ZOO ANTWERPEN/JONAS VERHULST ?? Nestor in de Antwerpse Zoo. Dinsdag is hij in alle rust naar Bellewaerd­e verhuisd.
© ZOO ANTWERPEN/JONAS VERHULST Nestor in de Antwerpse Zoo. Dinsdag is hij in alle rust naar Bellewaerd­e verhuisd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium