Gazet van Antwerpen Stad en Rand

30 km extra “Niemand gaat nog van ver aanvallen”

- GUY VAN DEN LANGENBERG­H

De Strade Bianche, met grindstrok­en, nijdige hellingen en die verschrikk­elijke slotklim, stond al gekend als een van de zwaarste koersen. En toch besloot organisato­r RCS om er dertig kilometer bovenop te doen. Vier ex-winnaars Fabian Cancellara, Tiesj Benoot, Philippe Gilbert en Zdenek Stybar over de gevolgen van deze ingreep.

Wat is er veranderd?

De voorbije jaren was de wedstrijd om en bij de honderdtac­htig kilometer lang en moesten de renners elf grindstrok­en overwinnen. Komende zaterdag wordt er een lus van dertig kilometer toegevoegd aan de finale en f inishen de renners op de Piazza del Campo na 214 kilometer en vijftien sterrati. De extra kilometers werden gevonden in een bijkomende lus aan het einde van de wedstrijd, waardoor de stroken van Le Tolfe en Colle Pinzuto zowel door de mannen als de vrouwen twee keer worden genomen. Bijkomend gevolg voor de mannen is dat de zwaarste strook — de befaamde Monte Sante Marie — eindigt op meer dan zeventig kilometer van de finish.

Ook de f inale van de vrouwen is trouwens veranderd, maar in tegenstell­ing tot bij de mannen is het aantal kilometers voor hen min of meer gelijk gebleven.

Wat wordt anders?

“Het is moeilijk te voorspelle­n”, aldus drievoudig winnaar Fabian Cancellara (2008, 2012 en 2016). “Dat de wedstrijd zwaarder wordt, is duidelijk. Maar hoe gaat het peloton dit nieuwe parcours gebruiken? Dat kan je nu nog niet zeggen.”

“Niemand gaat nog van ver aanvallen, op Monte Sante Marie bijvoorbee­ld, omdat je krachten moet sparen voor die extra lus in Siena”, voorspelt Philippe Gilbert (winnaar 2011). “Uiteraard zal de Monte Sante Marie voor een schifting zorgen. Maar het zal opnieuw stilvallen, zodat er renners kunnen terugkeren. Een solo vanaf Monte Sante Marie, dat acht ik niet meer mogelijk. Iedereen zal na die strook nog enkele ploegmaats bij hem in de buurt willen.”

Ook de aanloop naar de finale zal anders verlopen, weet Gilbert. “Met slechts 180 kilometer was de wedstrijd de voorbije jaren heel intens. Je kon niet een vroege vlucht enkele minuten laten nemen, want dat was te gevaarlijk. Nu de wedstrijd dertig extra kilometers krijgt, wordt ze makkelijke­r om te controlere­n.”

Zdenek Stybar (winnaar 2015) is ervan overtuigd dat de koers zich helemaal anders zal ontwikkele­n. “De Strade was altijd een wedstrijd die bij wijze van spreken vanaf kilometer nul openbarstt­e. Ik herinner me dat vorig jaar de eerste kilometers geneutrali­seerd werden omdat een collega nog vóór de officiële start was lekgereden. Het gevolg was dat we de eerste beklimming in groep omhoog moesten rijden en je voelde gewoon de opluchting in het peloton. De f inale begon de voorbije jaren trouwens al vóór Monte Sante Marie. Nu ga je een heel andere wedstrijd krijgen, heel afwachtend. Het parcours is gewoon te lastig om nog dertig kilometer extra zo te koersen.”

Was dit nodig?

Philippe Gilbert vindt van wel. “Ze maken de wedstrijd niet te zwaar”, zegt de ex-wereldkamp­ioen. “De Strade zoals we ze kenden was naar mijn aanvoelen te kort. Alles evolueert, dus ook klassieker­s.”

“Monte Sante Marie zal nog voor een schifting zorgen. Maar het zal opnieuw stilvallen, zodat er renners kunnen terugkeren” Philippe Gilbert

Winnaar 2011

Fabian Cancellara neemt een eerder neutrale positie in. “Voor mij heeft de Strade die extra kilometers en grindstrok­en niet nodig. Maar misschien is het niet meer dan een test. De wedstrijd was sowieso al mooi genoeg. Anderzijds moeten we durven openstaan voor veranderin­gen. Maar mijn vraag is: veranderen we ten gunste van de renner of veranderen we om de spektakelw­aarde op te drijven? Het antwoord zullen we zaterdag kennen.”

Tiesj Benoot is dan weer ronduit tegen. “Ik weet niet of deze ingreep de wedstrijd mooier gaat maken”, aldus de winnaar van 2018, zaterdag afwezig omdat hij op hoogtestag­e is. “De Strade is altijd een mooie koers geweest. De wedstrijd had dit niet nodig. Let wel, ook dit zal een mooie wedstrijd worden, maar niet per se mooier dan de afgelopen edities.”

Zdenek Stybar wijst nog op een ander element. “Je mag niet vergeten dat de Tirreno twee dagen later al begint. Renners gaan kiezen: doe ik Strade Bianche, of doe ik Tirreno? Wie de Strade rijdt om te winnen, zal volgens mij niet meer naar Tirreno gaan.”

 ?? © GETTY IMAGES ?? Tiesj Benoot: “De Strade is altijd een mooie koers geweest. De wedstrijd had dit niet nodig.”
© GETTY IMAGES Tiesj Benoot: “De Strade is altijd een mooie koers geweest. De wedstrijd had dit niet nodig.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium