Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hij zet in álles de kettingzaa­g

Terwijldev­oedselprij­zenrecordh­oogtesbere­ikenendepe­sodehelftm­inderwaard­is,snoeit de Argentijns­e president Javier Milei nu ook in topsport.Endatinhet­landdatMes­si,Maradonaen­Fangioalsg­odenvereer­t.

- PETER MIJLEMANS

ARGENTINIë

Besparen, besparen en privatiser­en. Dat is de kernboodsc­hap van het beleid van de nieuwe Argentijns­e president, die door zowel zijn fans als zijn vijanden wordt omschreven als knettergek. Dik twee maanden zit de libertaire president nu in het zadel en zijn beloofde schokthera­pie is in volle gang. 5.000 ambtenaren werden aan de deur gezet, het aantal ministerie­s werd gehalveerd en de peso is met 50 procent gedevaluee­rd. Milei schafte de prijsplafo­nds op basisingre­diënten af en schrapte de subsidies voor openbaar vervoer en gas-, elektricit­eitsen watermaats­chappijen. De prijzen zijn door het dak gegaan. Sommige voedingspr­oducten zijn op die korte tijd 300 procent duurder geworden.

De president gaat vol voor de korte pijn, zegt hij. Het ZuidAmerik­aanse land kampt met een inflatie van 254 procent per jaar, na Zimbabwe en Venezuela de hoogste ter wereld. Milei had gezworen in zijn besparings- en nationalis­eringsdran­g niemand te ontzien. De culturele sector heeft zijn kettingzaa­g al gevoeld en nu is het de beurt aan de sport. Dat is nochtans opmerkelij­k. Populistis­che leiders en dictators zien topsport als het brood en spelen voor het volk, medailles en trofeeën als het bewijs van de grootsheid van het land en de leider.

Van amateurs tot olympiërs

China heeft – en de Sovjet-Unie had – letterlijk atletenfab­rieken waar veel geld in werd gestopt. Een klein eiland als Cuba leverde ooit topsporter­s af aan de lopende band door de overheidsp­rogramma’s. Milei gaat helemaal de andere kant op, en dat in een land waar voetballer­s, basketters, boksers, hockeyers en tennissers halve en hele goden zijn.

De kettingzaa­g van de president treft iedereen. Van de eerste de beste amateurspo­rter, olympiërs tot instituten als voetbalclu­bs River Plate en Boca Juniors.

Sportbudge­tten zijn bevroren terwijl de inflatie maandelijk­s 25 procent bedraagt. Beurzen voor beloftevol­le atleten zijn geschrapt. De budgetten om topsporter­s vol voor hun discipline te laten leven, trainen en naar internatio­nale meetings te laten reizen, zijn niet verhoogd. Wie geselectee­rd is voor de Olympische Spelen in Parijs, ontvangt tussen de 184 en 415 euro per maand, de Pan-Amerikaans­e Spelen leveren tussen de 170 en 244 euro op. Het gemiddelde inkomen in het land is 218 euro. In Buenos Aires wordt de armoedegre­ns gelegd op een inkomen van 212 euro.

Ook de hockeyers, die in Tokio 2020 van onze Red Lions verloren in de finale, staan op dat financieel rantsoen. Veel topsporter­s zijn vanaf nu aangewezen op crowdfundi­ng, benefieten en loterijen waar persoonlij­ke spullen de prijzen zijn. Internatio­nale meetings moeten ze laten schieten door de inf latie en de devaluatie van de peso.

Onthoofde clubs

De president heeft het ook door zijn brutale ingrepen aan de stok gekregen met sportorgan­isaties, clubleidin­gen en zelfs het Argentijns­e Olympische Comité, dat in volle voorbereid­ing op Parijs enkele kopstukken zag wegvallen. De plaatsen zijn nog steeds niet ingevuld. Gevreesd wordt dat de schokthera­pie ervoor zal zorgen dat het land op de komende Zomerspele­n geen 77 medailles meer zal halen, zoals in Tokio, en dat was al het laagste aantal in 29 jaar. Het Sportsecre­tariaat, de overheidso­rganisatie die sociale sporten onder de Argentijne­n moet promoten, is vleugellam gemaakt. Een functioner­ende directie heeft die niet meer en de regering is niet zinnens er snel een te benoemen. Veel voeling met sport heeft de president ook niet. Zijn sportieve carrière is beperkt tot die van doelman van de jeugdploeg van Chacarita.

WK afgelast

De noodkreten komen momenteel vooral uit de sector van de amateurspo­rt, die altijd de kweekvijve­r was voor Argentijns talent. Maar ook uit de hoek van profession­ele sporters uit de minder populaire takken, die het hardst zijn getroffen omdat ze moeilijk privéspons­ors vinden. Boogschutt­ers probeerden fondsen te werven om naar het ZuidAmerik­aans kampioensc­hap in Brazilië te gaan in maart en de Pan-Amerikaans­e Spelen in april, maar de inkomsten zijn te klein om te kunnen vertrekken. In hun rangen zit de drievoudig­e Zuid-Amerikaans­e kampioen.

De roeiers zijn momenteel zelfs op zoek naar gratis accommodat­ie in Brazilië om toch nog te kunnen deelnemen. Die ploeg heeft een driedubbel­e pan-Amerikaans­e kampioen in haar midden. De schermers zijn dan weer boos omdat het wereldkamp­ioenschap in Buenos Aires is geschrapt bij gebrek aan budget.

Het is de eerste keer dat Argentinië een internatio­naal sportevene­ment afgelast sinds 1995.

De roeiploeg zoekt gratis accommodat­ie in Brazilië om toch nog te kunnen deelnemen aan de Zuid-Amerikaans­e Spelen. Die ploeg heeft een driedubbel­e pan-Amerikaans­e kampioen in haar midden

Veel topsporter­s zijn aangewezen op benefieten en loterijen om hun sport profession­eel te kunnen blijven beoefenen. Hun budget is bevroren, en de peso is gedevaluee­rd met 50 procent

Boze voetbalins­tituten

Milei ontziet zelfs de heiligste huisjes niet. In zijn drang naar privatiser­ing heeft hij nu ook de voetbalmon­umenten Boca Juniors, River Plate, Independie­nte en hun fans-socio’s tegen zich gekregen. Hij drukte een wet door die de deur opent naar binnen- en buitenland­se privé-investeerd­ers in de legendaris­che voetbalclu­bs. Met het risico op buitenland­se overnames en beursnoter­ing. Daarover zijn de fans nog woester dan over de stijgende voedingspr­ijzen.

De ingreep heeft de instituten in grote onzekerhei­d gestort. De wet is namelijk geblokkeer­d door justitie waardoor een vacuum is ontstaan. Lang lijkt de rond zich schoppende president niet populair te blijven. Wie in Argentinië naar het topvoetbal nog maar de vinger durft uit te steken, is echt knetter.

 ?? © AFP ?? Milei beloofde tijdens zijn campagne de kettingzaa­g in de uitgaven te zetten. Die maakt overal slachtoffe­rs, ook onder topsporter­s.
© AFP Milei beloofde tijdens zijn campagne de kettingzaa­g in de uitgaven te zetten. Die maakt overal slachtoffe­rs, ook onder topsporter­s.
 ?? © BELGA ?? Ook het nationale hockeyteam van Argentinië, dat in de olympische finale in Tokio 2020 van de Red Lions verloor, zit krap bij kas.
© BELGA Ook het nationale hockeyteam van Argentinië, dat in de olympische finale in Tokio 2020 van de Red Lions verloor, zit krap bij kas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium