Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De liefde voor bloemen los ik nooit”

Patrick Verheyden (65) sluit vandaag, na net geen 44 jaar, zijn bloemenwin­kel Primavera in de Stationsst­raat. Sinds eind vorig jaar neemt hij al afscheid van zijn klanten, “maar er zullen zeker nog traantjes vloeien”, bekent hij. Patrick gaat met pensioen

- ELKE LAMENS ESSEN

“De afgelopen veertien dagen lijkt mijn bloemenwin­kel meer op een koffieshop”, lacht de bloemist. “Veel klanten komen gedag zeggen, dat is heel fijn. Ik heb al veel traantjes gelaten en het zal zaterdag nog moeilijk zijn. Dit is mijn kind eigenlijk.”

Patrick stopt met veel spijt: “Ik ben 65 jaar en het wordt fysiek zwaar, al doe ik het vak nog doodgraag. Het is een moeilijke stiel, met lange dagen. ’s Ochtends en ’s avonds ging ik naar de veiling om de bloemen te kopen. Dan sneed ik elke bloem aan en schikte die in een vaas, klaar tegen dat de klanten komen.”

Van bij de start verzorgde Patrick zijn sociale contacten met de klanten goed. Patrick stond altijd klaar voor een babbeltje met een kopje koffie, ook nu nog tot hij de deur achter zich dicht trekt. “Dat is belangrijk en ook het leuke aan de stiel. Al moest ik de Essenaren dat wel een beetje aanleren. We zijn hier voor de mensen in alle fasen van hun leven: geboorte, verjaardag, communie, huwelijk, feestdagen en ook afscheid. We gaan een leven lang mee met de klanten, zelfs al de tweede generatie nu.”

Beroemde creaties

Vaste klant Maria kwam al even gedag zeggen: “Het is heel jammer dat Patrick ermee ophoudt, maar ik begrijp het wel. Ik ben hier al tien jaar vaste klant. Voor de feestdagen creëerde Patrick altijd heel originele objecten met bloemen of planten erin, als tafeldecor­atie. Maar ook met de geboortes van de kinderen kwam hij altijd origineel uit de hoek.”

Tal van handelszak­en deden jarenlang een beroep op Patrick voor hun bloemencre­aties. “Dat begon al meteen van bij de start. Hiernaast runde de vader van de bekende modeontwer­per Dries Van Noten een chique kledingboe­tiek. Hij bestelde van dag één voor al zijn kledingwin­kels wekelijks een boeket. Zo leerden ook klanten van verder buiten Essen mijn bloemenzaa­k kennen.

“De moestuin die ik tijdens corona was gestart, kan ik nu opnieuw tot leven wekken. Het opzet is om zelf confituur te maken met fruit uit eigen tuin” Patrick Verheyden

Bloemist

“Als baby lag ik in de zomer in de tuin in de koets onder een rode beuk. Mijn mama vertelde me altijd dat ik daarvan opfleurde” Patrick Verheyden

Bloemist

Mijn bloemencre­aties zijn zelfs tot in Waterloo en Leuven geraakt.”

Bloementee­lt

Patrick is geboren met de liefde voor bloemen. “Als baby lag ik in de zomer in de tuin in de koets onder een rode beuk. Mijn mama vertelde me altijd dat ik daarvan opfleurde. Als kleuter bleef die fascinatie voor bloemen en planten, mijn overgrootv­ader zei altijd: ‘Geef Patrick een plantje en het zal groeien.’ Voor mijn verjaardag kreeg ik liever een stukje grond en bloemenzaa­djes, terwijl mijn broers auto’s kregen.”

Patrick heeft er het raden naar vanwaar die passie voor bloemen komt. “Het zit niet in de genen. Ik erf de wel de creativite­it van mijn mama, ze gaf snit en naad op school.”

Voor hij zijn legerdiens­t vervulde, volgde Patrick bloementee­lt in Wetteren, op internaat. Daarna voelde hij zich nog te jong om te gaan werken en studeerde verder voor leerkracht Bloementee­lt en -schikken in Pito Mechelen. “Met dat diploma mocht ik ook ander vakken als scheikunde onderwijze­n, maar het beroep lag me niet.”

Workshops

Hij opende in oktober 1981 veel liever een bloemenwin­kel en die is er tot nu gebleven. “De eerste drie jaar huurde ik een klein pandje hier in de Stationsst­raat. Toen dat werd afgebroken, kocht ik dit pand.”

Sindsdien kwamen er wel eens bloemenzak­en bij, maar verdwenen ook weer. Primavera doorstond de coronacris­is en heropende als enige bloemenwin­kel in het centrum. Wat verder weg zijn er nog wel tuin- en plantencen­tra.

Het afscheid vandaag ligt Patrick wel moeilijk, maar “de liefde voor mijn bloemen geraak ik nooit kwijt. Voor niks of niemand laat ik ze los. Ik blijf hier nog wel workshops geven, maar dan meer overdag en niet zozeer ’s avonds na de uren. Verder heb ik thuis nog een heel grote bloementui­n. De lente staat voor de deur, dus er komt een f leurig seizoen aan. De moestuin die ik tijdens corona was gestart, kan ik nu opnieuw tot leven wekken. Het opzet is om zelf confituur te maken met fruit uit eigen tuin. Maar eerst kijk ik vooral uit naar de rust.”

 ?? © KOEN FASSEUR ?? Patrick Verheyden sluit zijn bloemenwin­kel Primavera, maar blijft wel workshops geven overdag.
© KOEN FASSEUR Patrick Verheyden sluit zijn bloemenwin­kel Primavera, maar blijft wel workshops geven overdag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium