Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opnieuw goud voor Noor Vidts

- (mla)

De eerste Belg ooit die twee wereldtite­ls pakt bij een WK indooratle­tiek. En de eerste atlete die twee keer goud wint op het WK vijfkamp in zaal. Noor Vidts heeft in Glasgow een klein streepje atletiekge­schiedenis geschreven. Ook al draait het dit jaar allemaal om de Spelen, dit heeft ze toch maar mooi binnen.

We horen het de zuurpruime­n al denken: het is máár indoor en het is bovendien een WK waar de grootste sterren hun kat naar stuurden. Platrelati­veren kan altijd, maar Noor Vidts heeft op haar 27ste wel twee wereldtite­ls achter haar naam. Hoeveel Belgische sporters kunnen dat zeggen? Eender wat er de komende jaren nog gebeurt in haar carrière, gaan Belgrado 2022 en Glasgow 2024 toch momenten blijven die ze op het einde van haar loopbaan tot de absolute hoogtepunt­en zal rekenen.

De drie grote vedetten van de meerkamp – Nafi Thiam, Anna Hall en Katarina Johnson-thompson – waren afwezig in Glasgow. Maar de afwezigen hebben ongelijk. Vidts begon ’s ochtends degelijk met een vierde plaats in 8”27 op de 60 meter horden, ofwel twaalf honderdste­n boven haar persoonlij­k record. Het hoogspring­en was voor haar doen iets minder met een tweede plaats en 1m79, vijf centimeter onder haar persoonlij­k record, maar in het klassement kwam ze wel voor het eerst aan de leiding. Haar voornaamst­e concurrent­e in Glasgow, de Spaanse Maria Vicente, viel bij dat onderdeel uit met een afgescheur­de achillespe­es. Zij zal ook het EK in Rome en de Spelen in Parijs missen.

Het kogelstote­n was erg goed. Met 14m26 bleef Vidts amper zeventien centimeter onder haar persoonlij­k record en eindigde ze tweede. Ze moest de leiderspla­ats in het klassement wel afstaan aan de amper 20-jarige Finse Saga Vanninen. In het verspringe­n toonde de Vilvoordse dat ze mentaal ijzersterk is. Haar eerste poging was met 6m20 zeer matig, maar onder druk staan de groten op. Bij haar tweede beurt ging ze naar 6m40 en bij haar derde sprong Vidts zelfs 6m51. Goed voor winst.

Vaninnen begon nog als leidster aan de afsluitend­e 800m, maar Vidts had slechts negen punten goed te maken, ofwel 60 honderdste­n. Daar deed ze een schepje bovenop met een derde plaats op die 800m in 2’12”99, acht seconden sneller dan de Finse. Het winnende eindtotaal van Vidts bedroeg 4.773 punten.

Doom naar finale

Vier keer won België ooit goud op een WK indooratle­tiek. Eén keer Tia Hellebaut, één keer de Belgian Tornados en twee keer Noor Vidts. In haar eentje verantwoor­delijk voor de helft van de historisch­e gouden vracht. Een goed teken richting Parijs, maar zelfs als het daar misloopt, nemen ze haar twee wereldtite­ls alvast niet meer af.

Ook Alexander Doom liet van zich spreken. Doom won zijn halve finale van de 400m met een nieuw persoonlij­k record: 45’69”. Als Doom in deze flow kan blijven voor de finale zit er misschien wel een medaille in. De finale is zaterdagav­ond voorzien om 22.10 uur. Dan kan Doom ook een gooi doen naar het Belgisch record 45’44” van Julien Watrin.

 ?? © AP ??
© AP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium