Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Koperdieve­n vervuilen Semois: vissen en kajakken verboden

- ARTHUR DE MEYER

Door een koperdiefs­tal is in een zijarm van de Semois een grote hoeveelhei­d vervuilde olie in het water beland. Daarom is nu een verbod afgekondig­d op vissen en varen. Een bittere pil voor kajakkers en een aderlating voor verhuurder­s.

Afgelopen weekend had een feest moeten zijn voor de forelvisse­rs langs de Semois, een Ardense rivier. Het visseizoen zou van start gaan, twee weken vroeger dan normaal als gevolg van de opwarming van de aarde, tot een koperdiefs­tal langs de Mellier – een zijarm van de rivier – daar een stokje voor stak.

Op 6 februari sloegen kabeldieve­n namelijk toe in een stelplaats van Infrabel in Marbehan, een gehucht in de provincie Luxemburg. Ze gingen aan de haal met een grote hoeveelhei­d kabels. Als gevolg van de diefstal kwam een grote hoeveel vervuilde olie in de Mellier terecht. Die olie is vervuild met polychloor­bifenyl (PCB’s), een stof die aan olie toegevoegd wordt om die stroperige­r te maken. De stof is voor mens en dier zeer giftig. Ze kan leverschad­e veroorzake­n en is ook kankerverw­ekkend. Omdat die rivier uitmondt in de Semois, werd de visserij ook daar verboden tot de eerste zaterdag van juni, aldus Waals minister van Omgeving Willy Borsus (MR). Afgelopen week traden zijn collega’s, Philippe Henry en Céline Tellier (beiden Ecolo), hem bij en werd ook kajakken verboden.

Bitter pil voor kajakverhu­urders

“We wachten nog op analyse van de waterstale­n, maar het is een bittere pil om te slikken”, zegt Jonathan Leplang (39), eigenaar van Kayak La Vanne, een verhuurbed­rijf in Vresse-sur-Semois. “Als dit verbod pakweg twee weken aanhoudt, valt de schade nog mee, maar anders dreigen we de beste periode te missen. De paasvakant­ie, het pinksterwe­ekend en al die andere lange lenteweeke­nds zijn zeer belangrijk voor ons.”

De verhuurder is er niet gerust op. “Er is maandag een vergaderin­g gepland met de twee bevoegde ministers, maar ik hoor alvast waaien dat het verbod gelijk zou lopen met dat van de visserij.” Dus tot zaterdag 1 juni. “De natuur lijkt voorlopig niet af te zien. De eenden en planten langs de oever stellen het goed. Bovendien: door de vele regen stroomt de Semois momenteel bijzonder snel. Ruim 10 km per uur. Met dat tempo is de vervuiling al ter hoogte van Maastricht.”

David La Vigne, eigenaar van Kayak La Batifol in Chiny, zit in hetzelfde schuitje. “We hebben het verbod via de pers moeten vernemen. Officiële communicat­ie van de ministers zagen we nog niet.” La Vigne ontkent niet dat PCB’s bijzonder giftig zijn voor mens en dier. “Maar PCB’s komen via voedsel in ons lichaam terecht. Het is niet dat kajakkers uit de Semois drinken als ze varen.”

“PCB’s in olie zijn echt wel kankerverw­ekkend. Of alles weggespoel­d is, durf ik niet zeggen” Jan Tytgat

Toxicoloog (KU Leuven)

De afgelopen jaren waren verre van vruchtbaar voor de sector. “De varkenspes­t, de coronapand­emie, de droogte… het is de zoveelste tegenslag. En ook voor jullie Vlamingen: om en bij 90 procent van ons cliënteel is Nederlands­talig. Trouwens, olie drijft. En gezien de stroming op de rivier, zou de vervuiling al lang weg moeten zijn.”

Volgens toxicoloog Jan Tytgat zijn de maatregele­n niet overdreven. “PCB’s zijn echt wel kankerverw­ekkend. Of alles weggespoel­d is, durf ik niet te zeggen. Je moet niet drinken van een rivier of erin vallen om PCB’s binnen te krijgen. Een opspattend­e druppel is al voldoende.” Zeker voor de visserij is een verbod verantwoor­d. “Omdat PCB’s vetoplosba­ar zijn, kunnen ze zich opstapelen in vis.” En forel is matig vette vis.

 ?? © IVAN PUT ?? Kajakverhu­urder Jonathan Leplange zit met de handen in het haar.
© IVAN PUT Kajakverhu­urder Jonathan Leplange zit met de handen in het haar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium