Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onze-Lieve-Vrouwetore­n kan vanaf april opnieuw worden beklommen

- LAURENS VAN AERT

Museum Vleeshuis organiseer­t van april tot en met september opnieuw beklimming­en van de Onze-LieveVrouw­etoren. De tocht gaat van start met een korte rondleidin­g in het museum en eindigt 90 meter boven de grond met een wonderlijk uitzicht over de stad

Gebouwd tussen 1352 en 1518, 11 grote luidklokke­n en 49 beiaardklo­kken, Unesco Werelderfg­oed sinds 1999. Het zijn slechts enkele wist-je-datjes over de Onze-Lieve-Vrouwetore­n die bezoekers te horen krijgen tijdens de beklimming van het imposante gevaarte.

Van april tot en met september organiseer­t Museum Vleeshuis weer beklimming­en van de ‘mooiste toren van ’t stad’. Dat is voorlopig de laatste keer, want in het najaar sluit het muziekmuse­um voor enkele jaren de deuren voor een totaalrest­auratie.

In het museum komen bezoekers alles te weten over torenmuzie­k. Ze zien bijvoorbee­ld een reconstruc­tie van de laatste ambachteli­jke klokkengie­terij van

Jacques Sergeys en leren hoe bronzen klokken gemaakt worden.

Nadien gaat het te voet richting de kathedraal voor een tocht doorheen eeuwen Antwerpse geschieden­is. Trede na trede ontdekken deelnemers het verhaal van de toren, zijn veelzijdig­e belfortfun­ctie als brandwacht en uitkijktor­en, en de impact ervan op het dagelijkse leven van de Antwerpena­ar.

Na 515 treden volgt de beloning: een adembeneme­nd panorama met uitzicht over de stad. Bij helder weer is zelfs de SintRombou­tstoren in Mechelen zichtbaar, alsook het Atomium in Brussel.

“Voor Antwerpena­ren vormt de kathedraal­toren hun eeuwige trots, voor veel bezoekers is het een uniek voorbeeld van gotische

“Dat dit jaar de beklimming voorlopig voor de laatste keer vanuit het Vleeshuis start, maakt het extra de moeite waard”

Nabilla Ait Daoud Schepen van Cultuur (N-VA)

architectu­ur”, zegt schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA). “Dat dit jaar de beklimming voorlopig voor de laatste keer in het Vleeshuis van start gaat, maakt het extra de moeite waard. Haast is geboden, want de tickets vliegen de deur uit.”

 ?? © JORIS HERREGODS ?? De Onze-Lieve-Vrouwetore­n.
© JORIS HERREGODS De Onze-Lieve-Vrouwetore­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium