Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Maxim komt soms nonchalant over, maar er staat een slim kopje op”

- DRIES JACOBS

Wuustwezel­enaar Maxim Van Gils (24) behaalde afgelopen zaterdag een knappe derde plek in de Strade Bianche. Ook wist hij dit jaar al de tijdrit in de Ruta Del Sol naar zijn hand te zetten. De renner van Lotto-Dstny maakt dus meer en meer furore in het peloton, maar wie is de mens achter de coureur? Oud-verzorger Wim Verbraeken en broer Yannick schetsen een beeld van de Antwerpse klimmer.

Van Gils startte met koersen op achtjarige leeftijd, valt er te lezen op de website van Lotto-Dstny, vroeger Lotto-Soudal. Na zijn passage bij WAC Team Hoboken koos de jonge renner voor het project van de oudste wielerploe­g ter wereld. Daar liep hij ook oud-verzorger Wim Verbraeken tegen het lijf. “Ik heb de volledige periode dat Maxim bij de beloften van Lotto-Soudal reed, met hem samengewer­kt. Ik ontmoette hem op een stage. Omdat we van dezelfde streek afkomstig zijn, geraakten we meteen aan de babbel”, beschrijft Verbraeken hun eerste ontmoeting. “Het klikte vanaf het begin goed en we kunnen het nog altijd goed met elkaar vinden.”

Broer Yannick is vier jaar jonger en koerst momenteel bij de Waalse wielerploe­g Mini Discar Cycling Team. De koersmicro­be is in heel het gezin Van Gils doorgedron­gen en Yannick kijkt op naar zijn oudere broer. “Papa fietst graag, waardoor de microbe hoogstwaar­schijnlijk zo is doorgegeve­n aan Maxim en mij. Toen Maxim nog aan veldrijden deed, stond ik als klein jongetje mee in de materiaalp­ost. Dat was voor mij heel cool”, vertelt hij over zijn eerste koersherin­neringen aan zijn broer.

Speelvogel met de nodige sérieux

Van Gils reed tot 2020 voor de beloften van het voormalige LottoSouda­l en maakte in 2021 de overstap naar de hoofdmacht. Verbraeken kijkt dan ook met veel plezier terug op hun samenwerki­ng in die drie jaar. “Dat was een leuke periode als ik er nu op terugkijk. Maxim was een beetje een zondagskin­d, maar zeker ook nuchter genoeg om hard te blijven werken. Hij kan soms nonchalant overkomen, maar ik vind dat er een slim kopje opstaat. Het is als verzorger écht leuk om met zo’n jongens samen te werken.”

Ook broer Yannick kan dit beamen. “Ik denk dat mijn broer en ik hard op elkaar lijken. We zijn niet altijd héél serieus, maar kunnen snel wel eens lachen om iets. We zijn wel écht bezorgd en profession­eel in onze carrière.”

Van veel markten thuis

Met de vraag wat voor renner

Maxim is, krijgen we twee keer hetzelfde antwoord van Yannick en Wim: een puncher. In het wielerjarg­on is een puncher een renner die een sterke eindsprint of krachtige jump in huis heeft op een korte steile klim. “Hij komt ook vaak goed voor de dag op heuvelparc­oursen die niet al te lang, maar wel heel lastig zijn”.

Verbraeken gaat akkoord met Yannick. “Het is een puncher, maar zeker ook iemand die vanuit de ontsnappin­g of vanuit een klein groepje nog overschot kan hebben en zo kan meedingen voor winst. Hij is een beetje een combinatie van alles. Ik vind hem een klassieke Belgische renner, maar hij kan zeker ook bergop zijn mannetje staan.”

“Maxim was een beetje een zondagskin­d, maar zeker ook nuchter genoeg om hard te blijven werken. Het is als verzorger echt leuk om met zo’n jongens samen te werken”

Wim Verbraeken

Oud-verzorger

 ?? BELGA ?? Maxim Van Gils.©
BELGA Maxim Van Gils.©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium