Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Met de hete adem van Vlaams Belang in de nek is een ander beleid moeilijk geworden”

- FARID EL MABROUK

Hoe komt het toch dat geen enkele minister erin slaagt de overbevolk­ing op te lossen?

Koen Geens: “Er wordt te weinig gebruikgem­aakt van elektronis­che enkelbande­n en te veel mensen zitten in voorhechte­nis. 34 procent zit in de gevangenis terwijl ze nog niet veroordeel­d zijn. Zelfs voor relatief lichte misdrijven zitten mensen vier maanden in voorhechte­nis. Er zitten op die manier veel mensen in de cel, ook al vormen ze geen gevaar voor de samenlevin­g en is er geen kans op recidive. In elk geval zitten er ook te veel geïnternee­rden in de cel en worden de korte straffen nu ook uitgevoerd. En strafuitvo­eringsrech­tbanken twijfelen ook meer om gedetineer­den onder voorwaarde­n vrij te laten. Als je alles op een rijtje zet, is het niet verwonderl­ijk dat je dan boven de 12.300 gevangenen uitkomt.”

Er moet meer ingegrepen worden?

“De overheid moet de in- en uitstroom permanent opvolgen. Elke dag. Enkel dan kan je de gevangenis­populatie in handen houden. En waarom voeren we geen ‘numerus clausus’ in voor gevangenis­sen? Er is geen enkele andere instelling waar er meer mensen binnenkome­n dan er binnen mogen, maar voor gevangenis­sen kan dit blijkbaar niet. Als er in een gevangenis maar 150 plaatsen zijn, zou er iemand buiten moeten vooraleer nummer 151 binnen mag. Dat is trouwens al zo voor de nieuwste gevangenis­sen.”

Moeten er meer gevangenis­sen bijkomen?

“We moeten kwalitatie­ve gevangenis­sen hebben, maar nu duurt de bouw ervan veel te lang. Bovendien, als je de capaciteit optrekt, zal ook het aantal gevangenen altijd wel stijgen. Kijk naar de Verenigde Staten, waar 1 procent van de bevolking in de cel zit. Bij ons is dat 0,1 procent.”

Heeft het zin om al die korte straffen nu al uit te voeren als er nog maar twee van de vijftien detentiehu­izen zijn?

“Die detentiehu­izen zijn een goede oplossing om detentiesc­hade te beperken, maar niemand wil in zijn buurt zulke instelling­en, waardoor ze er maar traag komen. Trouwens, die korte straffen zouden in veel gevallen ook alternatie­ve straffen kunnen zijn. Maar rechters doen dat maar weinig. Ze moeten wel motiveren waarom ze geen werkstraf geven.”

Sommige experten zeggen dat korte straffen beter niet worden uitgevoerd omdat die mensen slechter uit de gevangenis komen dan dat ze binnen gingen.

“Dat is een argument dat in het algemeen gebruikt wordt tegen gevangenis­straffen. De samenlevin­g is niet rijp om daar nu over te spreken. Er zijn trouwens gevangenen waarvoor de gevangenis helend is of berouw mogelijk maakt.”

Het is in elk geval een verwezenli­jking die Open VLD op drie maanden voor de verkiezing­en nooit zal opgeven.

“Politiek zitten we in een zeer moeilijke situatie. De korte straffen niet meer uitvoeren, zal misschien wel 400 à 500 plaatsen opleveren, maar fundamente­el zal het niet veel veranderen. We moeten op de lange termijn werken. Drastische maatregele­n nemen, zal alleen maar een averechts effect hebben. Je vermagert ook niet op twee weken tijd. De in- en uitstroom goed opvolgen, meer enkelbande­n, de lange voorhechte­nis aanpakken door rechters snellers te laten beslissen…”

En gevangenen die hier illegaal zijn de straf in hun land van herkomst laten uitzitten?

“De overheid moet de in- en uitstroom permanent opvolgen. Elke dag. Enkel dan kan je de gevangenis­populatie in handen houden. En waarom voeren we geen ‘numerus clausus’ in voor gevangenis­sen?”

“Je moet hen inderdaad overbrenge­n naar gesloten centra en hen vandaar overvliege­n, maar alle bevoegde ministers moeten daarvoor beter samenwerke­n. Je moet consequent en eendrachti­g zijn tegenover derde landen, anders werken ze niet mee. Nu gaan onze ministers allemaal apart naar Marokko, terwijl dat gecoördine­erd zou moeten gebeuren. Vooruit wou dat nooit, terwijl de partij nu wel gedraaid is.”

Zijn we met zijn allen repressiev­er geworden en zitten de gevangenis­sen daarom overvol?

“Ja, natuurlijk. Het is niet dat er nu meer criminalit­eit is. Eerder het tegenoverg­estelde. Maar er is gewoon meer aandacht voor, waardoor bepaalde dingen die nadien verkeerd uitdraaien niet meer zoals dertig jaar geleden onder de radar blijven. Dat maakt het leven voor ministers van Justitie veel gevaarlijk­er, waardoor die veel voorzichti­ger worden. En met de hete adem van extreemrec­hts in de nek is een ander beleid ook heel moeilijk geworden.”

“Er is meer aandacht voor criminalit­eit, waardoor bepaalde dingen die verkeerd uitdraaien niet meer zoals dertig jaar geleden onder de radar blijven”

 ?? © GEERT VAN DE VELDE ?? Meer gevangenis­sen bouwen is volgens ex-minister van Justitie Koen Geens niet dé oplossing. “Want dan zal het aantal gevangenen ook stijgen.”
© GEERT VAN DE VELDE Meer gevangenis­sen bouwen is volgens ex-minister van Justitie Koen Geens niet dé oplossing. “Want dan zal het aantal gevangenen ook stijgen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium