Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Drie tieners opgepakt in Frankrijk in zaak van verijdelde aanslag op Botanique in Brussel

-

In Frankrijk werden maandag drie tieners opgepakt in verband met een terreurond­erzoek dat in België loopt. Dat schrijft Le Journal de Dimanche. Zondag werden in ons land vier tieners opgepakt die mogelijk een aanslag planden op de Brusselse concertzaa­l Botanique.

De Franse inlichting­endienst heeft maandag drie minderjari­gen opgepakt in het kader van een terrorisme-onderzoek. De drie, tussen 15 en 17 jaar oud, worden in verband gebracht met een onderzoek dat in ons land loopt naar een mogelijk verijdelde aanslag. De drie minderjari­gen waren niet rechtstree­ks betrokken bij de plannen voor een aanslag, luidt het. Ze hingen wel dezelfde islamistis­che ideologie aan, aldus de bron die de berichtgev­ing van Journal du Dimanche bevestigt. Volgens Franse media stonden de drie in contact met vier jongeren die zondag in ons land werden opgepakt.

De Belgische federale politie viel zondagocht­end op vier adressen binnen. Ze pakten daarbij vier tieners, tussen de 15 en 18 jaar oud, op. De jongste in het Oost-Vlaamse Ninove, de oudste in Luik. De andere twee woonden in Brussel en Charleroi. Uit hun gesprekken in een online chatgroep kon opgemaakt worden dat ze geradicali­seerd waren. Er zouden gesprekken geweest zijn over het plegen van een terroristi­sche aanslag, waarbij ook de naam Islamitisc­he Staat zou zijn gevallen.

Het was niet meteen duidelijk of er echt sprake was van een concreet plan, maar een datum hadden de vier wel al vastgelegd. Omdat die datum dichterbij kwam, besloot het gerecht om hen zondagocht­end preventief op te pakken. Aan onze redactie werd bevestigd dat de concertzaa­l Botanique mogelijk hun doelwit was.

De meerderjar­ige verdachte werd door de onderzoeks­rechter in Brussel onder aanhouding­sbevel geplaatst en in verdenking gesteld van deelname aan de activiteit­en van een terroristi­sche groep en voorbereid­ende handelinge­n met het oog op het plegen van een terroristi­sche aanslag. De drie minderjari­ge verdachten zijn ter beschikkin­g gesteld van een onderzoeks­rechter in Dendermond­e. Over hun lot is verder niets bekend.

 ?? © AMG ?? De tieners beraamden mogelijk een aanslag op de Botanique.
© AMG De tieners beraamden mogelijk een aanslag op de Botanique.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium