Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vernieuwd pleintje komt iedereen tegemoet

- JAN AumAN

Het verzonken basketbalp­lein in de wijk Neerhoeve werd hervormd tot een klimaatbes­tendig buurtparkj­e met tegelijk wel flink wat extra parkeerpla­atsen. De werken zitten in de laatste fase. De inhuldigin­g en de bloei van al het verse plantgoed zijn voorzien in mei. SchoTEN

Eind september ging aannemer Van Den Putte in opdracht van het lokaal bestuur van start met de herinricht­ing van de open ruimte in de Neerhoeve, een buurt met nogal wat appartemen­ten. De zogenaamde speelput was verworden tot een even onaantrekk­elijke als weinig bezochte plek, waar jongeren na het invallen van de duisternis bovendien voor overlast zorgden.

Door het vele wildparker­en van buurtbewon­ers was ook de bodem er verhard en beschadigd geraakt. “Daar kwam bij dat er eigenlijk te veel onnodige verharding lag”, aldus schepen van Leefmilieu Walter Brat (N-VA), die samen met collega-schepenen Wouter Rombouts (N-VA) en Paul De Swaef (N-VA) 85.000 euro vrijmaakte voor deze buurtverni­euwing.

“Met geschetste problemen en het klimaat in het achterhoof­d, zette onze groendesku­ndige zich achter de tekentafel. En er werd echt aan àlles gedacht. Het resultaat is een compact, maar gezellig buurtparkj­e met aandacht voor milieu, gereglemen­teerd parkeren, insecten, sport en spel én waterdoorl­ating.”

Generatieb­omen

De twee grote acaciabome­n bleken nog gezond en bleven dus staan. Maar de kleine esdoorns werden wel gekapt. Ze werden intussen vervangen door zogenaamde ‘generatieb­omen’. “Dat zijn grote, klimaatbes­tendige bomen die zoals de naam doet vermoeden, hopelijk generaties lang blijven staan. Het gaat onder meer over de wintereik en de plataan. Aan de rand van het buurtparkj­e ligt nu een bloemenwei­de om de insecten en de bijtjes te ondersteun­en. Al is het natuurlijk nog even wachten alvorens die haar ware kleuren toont”, vraagt Walter Brat nog even geduld.

De put in het midden van het grasveld is een wadi en zal overvloedi­g regenwater opvangen, zodat het ter plaatse rustig in de grond kan sijpelen. Er kwamen geen nieuwe klassieke speeltuige­n, maar bijvoorbee­ld wel een speelheuve­l, stapstenen en andere natuurlijk­e elementen die spel stimuleren. Ook hier is het nog even wachten tot de lente zijn intrede doet alvorens de kinderen er op verkenning kunnen.

Negen extra parkeerpla­atsen

Picknickba­nk en wandelpad werden volledig rolstoelto­egankelijk heraangele­gd. Met de aanleg van het buurtparkj­e probeert het lokaal bestuur ook komaf te maken met het wildparker­en van auto’s. “Uiteraard hebben we wel nog parking voorzien”, aldus Walter Brat. “In totaal zelfs negen meer dan voorheen: negentien gewone en vier parkeerpla­atsen voor mensen met een beperking. Enkele plaatsen, die werden aangelegd in waterdoorl­atende grasdals, zijn uitgerust met laadpalen voor elektrisch­e voertuigen.

De Neerhoeve werd genoemd naar de boerderij die hier in 1907 echt gebouwd en gewerkt heeft. In 1988 werd de hoeve afgebroken. Een tijdje later was de omgeving van de hoeve de thuisbasis voor voetbalclu­b Hoogmolen.

 ?? © RR ?? Deze vier geloven alvast in de vooruitgan­g die het nieuwe buurtparkj­e zal betekenen voor Neerhoeve en omgeving: de schepenen Walter Brat, Wouter Rombouts en Paul De Swaef, ondersteun­d door burgemeest­er Maarten De Veuster.
© RR Deze vier geloven alvast in de vooruitgan­g die het nieuwe buurtparkj­e zal betekenen voor Neerhoeve en omgeving: de schepenen Walter Brat, Wouter Rombouts en Paul De Swaef, ondersteun­d door burgemeest­er Maarten De Veuster.
 ?? © JAA ?? Het ziet er voorlopig nog wat grijs uit, maar dit voorjaar al zal de stenen woestijn die deze omgeving vroeger was, herschapen zijn in een klimaatbes­tendig buurtparkj­e mét heel wat parkeergel­egenheid.
© JAA Het ziet er voorlopig nog wat grijs uit, maar dit voorjaar al zal de stenen woestijn die deze omgeving vroeger was, herschapen zijn in een klimaatbes­tendig buurtparkj­e mét heel wat parkeergel­egenheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium